#bedrotting: Το trend του TikTok είναι η νέα μορφή αυτοφροντίδας

Μήπως σήμερα να μη κάνεις απολύτως τίποτα; Το TikTok συστήνει ανεπιφύλακτα αυτή τη νέα μορφή αυτοφροντίδας.

bed istock

Τον τελευταίο καιρό, οι χρήστες του TikTok έχουν αναδείξει ένα νέο trend που πάει αντίθετα σε όσα κάναμε μέχρι σήμερα. Σε μια κοινωνία που επιβραβεύει την παραγωγικότητα, ο κόσμος του TikTok προμοτάρει το hashtag #bedrotting και παροτρύνει τους πάντες προς το να μην κάνουν απολύτως τίποτα όλη μέρα.

Το #bedrotting είναι ένας όρος που έχουν επινοήσει οι νεότεροι για να περιγράψουν το να κάνουν ένα βήμα πίσω από την πολυάσχολη ζωή τους και να δίνουν στον εαυτό τους χρόνο να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους.

Νέα μορφή αυτοφροντίδας

Το hashtag #bedrotting έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 3,2 εκατομμύρια προβολές στο TikTok με τους χρήστες της πλατφόρμας να δημοσιεύουν βίντεο με τον εαυτό τους ξαπλωμένο στο κρεβάτι, διαφημίζοντας την τάση ως μια μορφή αυτοφροντίδας. Για μερικούς ανθρώπους, το να ξαπλώσουν στο κρεβάτι, να παρακολουθήσουν μια ολόκληρη σειρά του Netflix και να απολαύσουν μερικά noodles ramen μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται για να ξεκουραστούν και να επαναφορτιστούν. Ωστόσο, είναι δυνατόν το #bedrotting να πάει πολύ μακριά, μέχρι εκεί που δεν είναι πραγματικά ευεργετικό και ίσως ακόμη και επιζήμιο για την ψυχική υγεία κάποιου;

Διαβάστε επίσης: Scripting: Πώς θα κατακτήσεις τη ζωή των ονείρων σου

tiktok_τασεις
istock

Τα οφέλη τoυ #bedrotting

Πολλοί χρήστες του TikTok φαίνεται να βρίσκουν το #bedrotting ωφέλιμο για τη συνολική ψυχική τους υγεία και ευεξία. Είναι φυσιολογικό και υγιές για τους ανθρώπους να θέλουν να αφιερώνουν χρόνο για να ξεκουραστούν και να αποσυνδέονται από τον κόσμο γύρω τους.

Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να επαναφορτίσουν την κοινωνική τους μπαταρία και να ξεκουράσουν σωματικά και ψυχικά. Ένα άλλο πλεονέκτημα της trend του TikTok περιλαμβάνει το να κάνεις ένα βήμα πίσω από την κουλτούρα της υπερδραστηριότητας και απλώς να είσαι πιο παρών.

Η υιοθέτηση του # bedrotting, δηλαδή της στάσεις "δεν θα κάνω τίποτα σήμερα" ή "θα κάνω μια μέρα ξεκούρασης" μπορεί να είναι πολύ ενθαρρυντική για τους ανθρώπους σε μια κοινωνία που αισθάνεται ένοχη που ξεκουράζεται και κάνει διαλείμματα.

Tα αρνητικά του #bedrotting

"Η παραμονή στο κρεβάτι για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να είναι μια μορφή αποφυγής και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απομόνωση", λέει ο Justin Puder, αδειούχος ψυχολόγος και δημιουργός περιεχομένου ψυχικής υγείας. "Οι περίοδοι μοναξιάς μπορούν να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε, αλλά οι μεγάλες περίοδοι απομόνωσης συνδέονται με την κατάθλιψη. Επιπλέον, η παραμονή στις ζώνες άνεσής μας για μέρες μπορεί να αυξήσει το άγχος μας όταν πρέπει να φύγουμε για δουλειά/σχολείο/κοινωνικές συναντήσεις.”

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να διαφοροποιείς το περιβάλλον σου και να βγαίνεις έξω από το σπίτι σου κάθε μέρα, ακόμη και μόνο για μία ή δύο ώρες. Εκτός από το ότι το #bedrotting μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το πρόγραμμα ύπνου σου.

Το παν είναι το μέτρο

Στο τέλος της ημέρας, το #bedrotting μπορεί να είναι ευεργετικό, εάν ενσωματωθεί στη ζωή σου με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο. Ωστόσο, καλό είναι να εξακολουθείς να θέλεις να βρεις και άλλους υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης για τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, είτε πρόκειται για ένα ραντεβού μόνη σου σε μια καφετέρια είτε για μια πεζοπορία στη φύση.

Διάβαστε επίσης: Τελικά είμαστε όσο νιώθουμε! Μία νέα έρευνα επιβεβαιώνει το εύστοχο ρητό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i