Ενσυναίσθηση | Πώς θα την ενισχύσεις

Για να αποκτήσεις ενσυναίσθηση και να κοιτάς τον κόσμο μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου κάνε αυτά.

empathy istock

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Σημαίνει να μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο από την οπτική γωνία του άλλου, να νιώθουμε ό,τι νιώθει εκείνος και να κατανοούμε τις σκέψεις και τα κίνητρά του. Δεν είναι ωστόσο ίδια με τη συμπόνια. Η ενσυναίσθηση εστιάζει στην κατανόηση, ενώ η συμπόνια εστιάζει στο να νιώθουμε λύπη για τον πόνο του άλλου και να θέλουμε να τον βοηθήσουμε.

Τι είναι η ενσυναίσθηση και πώς θα σε βοηθήσει σύμφωνα με το ψυχολόγο

Πώς μπορείς να την ενισχύσεις

Η ενσυναίσθηση είναι μια σημαντική δεξιότητα για πολλούς λόγους:

  • Βελτιώνει τις σχέσεις: Μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τους άλλους σε βαθύτερο επίπεδο και να χτίσουμε ισχυρές και υγιείς σχέσεις.
  • Προάγει την επικοινωνία: Μας βοηθά να ακούμε ενεργά και να κατανοούμε την οπτική γωνία του άλλου, μειώνοντας τις παρεξηγήσεις.
  • Δημιουργεί ένα πιο συμπονετικό κόσμο: Μας ωθεί να νοιαζόμαστε για τους άλλους και να ενεργούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.

Δες πώς μπορείς να την ενισχύσεις:

1. Διάβαζε λογοτεχνία

Το διάβασμα λογοτεχνίας, ειδικά μυθιστορημάτων που οι βασικοί ήρωες διαφέρουν από σένα, μπορεί να σε βοηθήσει. Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 που είχαν πρόσβαση σε περισσότερα παιδικά βιβλία είχαν την τάση να επιδεικνύουν προηγμένη ανάπτυξη της ικανότητας ενσυναίσθησης. Το ίδιο μπορεί να κάνει η λογοτεχνία και στους ενηλίκους. Μάλιστα, οτιδήποτε έχει πλοκή, ακόμη και παιχνίδια ή ταινίες, μπορεί να ενισχύσουν αυτή την ικανότητα. Το μυστικό είναι να χαθείς στην ιστορία και να σου φαίνεται αληθινή.

2. Άσε το κινητό σου

Πρέπει να μειώσεις την παρακολούθηση σειρών ριάλιτι, καθώς και να απομακρύνεσαι από το smartphone σου τακτικά. "Κι αυτό γιατί η ενσυναίσθηση ξεκινά όταν δίνεις προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω σου" λέει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος.

3. Διαλογίσου

Σε έρευνες υποστηρίζεται ότι ο διαλογισμός διευκολύνει την επαφή με τους άλλους. Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, οι ερευνητές έκαναν μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο 16 έμπειρων και 16 αρχαρίων στο διαλογισμό ενώ ακουγόταν το γέλιο ενός μωρού, η βαβούρα σε ένα εστιατόριο και η φωνή μιας απελπισμένης γυναίκας. Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαλογίζονταν, οι περιοχές της ενσυναίσθησης στον εγκέφαλο φωτίζονταν περισσότερο, ενώ όσο πιο εξελιγμένες ικανότητες διαλογισμού είχαν τόσο πιο έντονη γινόταν η νευρική δραστηριότητα.

4. Διατήρησε τις επαφές σου

Αφιέρωνε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα σε άλλους ανθρώπους και φρόντιζε να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο, όχι μέσω skype/teams/zoom κλπ. μαζί τους. Προσπάθησε να κατανοήσεις την οπτική γωνία του άλλου: κάνε ερωτήσεις για το πώς νιώθει ο άλλος και γιατί. Δίνε προσοχή σε ό,τι λέει ο άλλος, τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά.

5. Κάνε το καλό, όταν μπορείς

Το ζητούμενο δεν είναι να φτάσεις στο σημείο να νιώθεις ότι πρέπει να δώσεις χρήματα ή να αναλάβεις δράση κάθε φορά που ακούς για ένα σεισμό κάπου στον κόσμο. Όμως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις στιγμές ανησυχίας –όταν διαβάζεις μια είδηση για μια φυσική καταστροφή– για να θυμάσαι να κάνεις κάτι καλό όταν μπορείς. Μη χάνεις την ευκαιρία να είσαι καλή με τους άλλους. Εξάλλου, όταν προσφέρεις κάτι, κερδίζεις με κάποιον τρόπο κι εσύ κάτι άλλο.

Τι είναι η ενσυναίσθηση και πώς θα μάθεις στο παιδί σου αυτή τη σημαντική δεξιότητα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i