Τι ΔΕΝ είναι η ψυχοθεραπεία;

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία μάθε πρώτα τι δεν είναι και έπειτα κλείσε ραντεβού.

γυναίκα κάνει ψυχοθεραπεία istock

Είναι σημαντικό να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες για την ψυχοθεραπεία. Μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου και να ζήσεις μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Εικαστική ψυχοθεραπεία: Με συνταγή γιατρού για καλύτερη ψυχική υγεία

Τι ΔΕΝ είναι η ψυχοθεραπεία;

Ένας ψυχολόγος που κάνει σεξουαλικές νύξεις (ακόμα κι αν γίνονται στο όνομα της βελτίωσης της αυτοεκτίμησής σου), η ψυχοθεραπεία που κάνεις 15 χρόνια κι εσύ δεν έχεις αλλάξει τίποτα εκτός από τις κάλτσες σου, η θεραπεία κατά την οποία παρηγορείς/συμβουλεύεις/καθησυχάζεις το δακρυσμένο/αγχωμένο ψυχολόγο σου, όλα αυτά δεν αποτελούν επιτυχημένη ψυχοθεραπεία. Μάθε λοιπόν τι δεν είναι η ψυχοθεραπεία.

1. Δεν είναι διασκέδαση

Ένας ψυχολόγος που έχει την τάση να σου κάνει φιλοφρονήσεις για τα πάντα, από το ντύσιμό σου ως το υψηλό IQ σου, δεν κάνει τη δουλειά του (εκτός κι αν πήγες σκεφτόμενη πως "δε με νοιάζει πώς θα το κάνω από μόνη μου - κάνε με απλώς να νιώσω καλύτερα" - σ' αυτή την περίπτωση έχεις βρεις τον τέλειο ψυχολόγο).

2. Δεν είναι συμβουλευτική

Ο θεραπευτής σας δεν είναι εκεί για να σε κρίνει ή να σου πει τι να κάνεις. Ο ρόλος του είναι να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τον εαυτό σου και να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και τις προτεραιότητές σου, να αποκτήσεις το θάρρος να ενεργήσεις. 

3. Δεν είναι μέθοδος χαλάρωσης

"Όπως για παράδειγμα ένα μασάζ στην πλάτη ή ένα σπα. Δεν είναι ʺη άνευ όρων αποδοχή" και η "πάντα θετική άποψηʺ για τον θεραπευόμενο, αν και αυτά αποτελούν κομμάτι της ψυχοθεραπείας." αναφέρει ο Αριστοτέλης Βάθης, MD, MSc, ECP, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής και συνεχίζει. "Δεν υπάρχει τίποτα κακό στην υποστήριξη και την φροντίδα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν την ψυχοθεραπεία. Βεβαίως είναι απαραίτητο να νιώθεις ότι μπορείς να εμπιστευτείτς τον ψυχοθεραπευτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάντα πρέπει να είσαι άνετα. Στην πραγματικότητα, αν οι παρεμβάσεις του ψυχοθεραπευτή δεν σου προκαλούν κάποια δυσφορία που και που, ίσως ο ψυχοθεραπευτής απλά "σου χαϊδεύει τα αυτιά” και ίσως να μην προχωράς και να μένεις στάσιμη. 

 4. Δεν είναι διάλειμμα

Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν ξεκινά τη συνεδρία στην ώρα του ή δεν μπορεί να την τελειώσει στην ώρα του, που ακυρώνει τα ραντεβού πάνω από μία φορά, που τρώει ενώ μιλάς, που δέχεται τηλεφωνήματα την ώρα της συνεδρίας ή που με κάποιο τρόπο δείχνει ότι κάθε λεπτό δεν είναι τόσο σημαντικό, δεν σου κάνει. Αν τον συμπαθείς, θίξε το ζήτημα. Αν δε βελτιωθούν τα πράγματα, φύγε.

Να κάνω ψυχοθεραπεία; Τι ακριβώς θα μου πει η ψυχολόγος; Σε τι θα με βοηθήσει;

5. Δεν είναι αδιέξοδο ή τέλμα

Τα περισσότερα μικρά παιδιά περνούν μια περίοδο οπισθοχώρησης πριν την επόμενη έκρηξη ανάπτυξης. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι ενήλικες (θυμάσαι τον πρώην φίλο σου ο οποίος φοβόταν το γάμο και τον οποίο παράτησες – και τελικά παντρεύτηκε μια καλή κοπέλα έξι μήνες αργότερα και τώρα είναι πατέρας τριών παιδιών; Ε, τον γνώρισες πριν το άλμα της ανάπτυξής του).

Στην ψυχοθεραπεία, μια σχετικά μακρά αδιάφορη περίοδος μπορεί να προηγείται μεγάλης δράσης. Ωστόσο, μια πολύ μακρά αδιάφορη περίοδος, στην οποία τόσο εσύ όσο και ο ψυχολόγος σου δεν κάνετε τίποτα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχεις:

  • τελειώσει, προς το παρόν,
  • τελειώσει, με το συγκεκριμένο άτομο ή
  • τελειώσει μέχρι να είσαι έτοιμη να αρχίσεις ξανά.

Πώς να καταλάβεις τη διαφορά; Ανάφερέ το στον ψυχολόγο σου

6. Δεν είναι φιλική σχέση

Η ψυχοθεραπεία είναι μία σχέση, αλλά δεν είναι μία φιλική σχέση, ο θεραπευτής δεν είναι φίλος και αντίστοιχα ο φίλος δεν είναι ψυχοθεραπευτής. Η πεποίθηση που επικρατεί ότι δεν χρειάζεται ψυχοθεραπεία όποιος έχει φίλους είναι λανθασμένη. Μπορεί η παράθεση των προβλημάτων σου να σε ανακουφίζει και οι συμβουλές των δικών σου ανθρώπων να αποδειχτούν χρήσιμες, ωστόσο, οι φιλικές σχέσεις δεν επιφέρουν την πολυδιάστατη αλλαγή στην οποία αποσκοπεί η ψυχοθεραπεία.

7. Δεν είναι εύκολη διαδικασία

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια λύση "γρήγορης θεραπείας". Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή έτοιμες απαντήσεις.

Είναι ένα ταξίδι που απαιτεί χρόνο, δέσμευση και σκληρή δουλειά. Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι η ψυχοθεραπεία είναι απλώς να μιλάμε σε κάποιον για τα προβλήματά μας, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: περιλαμβάνει τη διερεύνηση και την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων.

Είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, όπου ο θεραπευτής παρέχει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για να εξερευνήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του.

8. Δεν είναι πανάκεια

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για διάφορα προβλήματα, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες.

Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, είναι σημαντικό να βρεις έναν πιστοποιημένο με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Μπορεί ο άνθρωπος που στέκεται απέναντί σου να έχει τα πάντα, από ντοκτορά έως και δέκα χρόνια ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης. Οφείλεις όμως να τσεκάρεις, ότι εκτός από τις πανεπιστημιακές σπουδές, κατέχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Πολλοί είναι εκείνοι που συστήνονται ως ψυχολόγοι - ψυχοθεραπευτές αλλά στην ουσία είναι απλώς σύμβουλοι ή life coach. Ωστόσο ο μόνος τρόπος να μάθεις αν διάλεξες τον σωστό ψυχοθεραπευτή είναι να καθίσεις μαζί του.

Ποια είναι τα είδη ψυχοθεραπείας; Τι είναι η ψυχανάλυση; Ψυχολόγος ή ψυχίατρος;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i