Συμβουλές για γονείς εφήβων από τη σύμβουλο εκπαίδευσης

Μήπως αισθάνεσαι ότι μιλάς σε... τοίχο; Αν έχεις παιδί στην εφηβεία, είναι πολύ πιθανό να νιώθεις κάπως έτσι.

friends-standing-in-a-circle-outdoors-picture-id1018282012

Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης (athinaedu.com)

Όταν ήταν παιδί, σου τα έλεγε όλα. Από τότε που μπήκε στην εφηβεία δεν του παίρνεις κουβέντα! Όταν πας να του ανοίξεις συζήτηση για οτιδήποτε, από το τι έγινε στο σχολείο μέχρι το πώς πέρασε στο μπάσκετ, είτε δίνει κοφτές απαντήσεις είτε ξεκινά έναν καβγά που μετατρέπει το σπίτι σε εμπόλεμη ζώνη. Πολλές φορές αναρωτιέσαι γιατί το κοινωνικό, ομιλητικό παιδάκι έχει μετατραπεί στο «φόβο και τρόμο» του σπιτιού. Να θυμάσαι δύο σημαντικά πράγματα: Υπάρχει λόγος και δεν είσαι η μόνη μαμά που ζει αυτή τη φάση.

Μερικές πολύτιμες συμβουλές για γονείς εφήβων

Στο τιμόνι της ζωής τους

Τα παιδιά στην εφηβεία επιδιώκουν την ανεξαρτησία. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας το δούμε σαν μια σκηνή στο αυτοκίνητο. Τόσα χρόνια το παιδί καθόταν στη θέση του επιβάτη και τώρα περνά στη θέση του οδηγού. Σκέψου πώς αισθανόσουν την πρώτη φορά που οδήγησες. Πόσο σε εκνεύριζαν τα σχόλια του συνοδηγού που ήταν έμπειρος οδηγός και ήθελε να σε βοηθήσει, αλλά όλες του οι αντιδράσεις πέτυχαν το αντίθετο!

Θέμα εγκεφάλου

Τα μικρά παιδιά συνήθως σκέφτονται με έναν απόλυτο τρόπο (άσπρο ή μαύρο). Καθώς όμως μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και τις γκρίζες ζώνες ενός ζητήματος. Η περίοδος της εφηβείας είναι η μετάβαση στο ενήλικο στάδιο ανάπτυξης. Υπάρχουν απόλυτες απόψεις που βασίζονται στον παιδικό τρόπο σκέψης (άσπρο ή μαύρο) και άλλες που δημιουργούν αμφισβήτηση του εαυτού τους και θέλουν χρόνο ώστε να μπορέσουν να τις διαχειριστούν (γκρίζες ζώνες).

Από την πλευρά του γονιού

Παράλληλα με όλες αυτές τις αλλαγές που βιώνουν τα παιδιά, περνάμε κι εμείς οι γονείς από αντίστοιχα μεταβατικά στάδια. Πολλές φορές δεν έχουμε υπομονή, φοβόμαστε ότι το παιδί μας δε θα γίνει «καλός άνθρωπος», δεν αντέχουμε την «παράνοια», δεν έχουμε συνηθίσει να έχουμε στο σπίτι έναν «σχεδόν ενήλικα», που εκφράζει με πάθος τις απόψεις και τις διεκδικήσεις του. Να πούμε, επίσης, ότι πολλές φορές οι γονείς έχουμε την τάση να θέλουμε να είμαστε αλάθητοι, να είμαστε παντογνώστες και υπεράνθρωποι για να βοηθήσουμε το παιδί μας. Χρειάζεται όμως κι εμείς να αντιληφθούμε κάποια πράγματα και να θέσουμε όρια στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, είναι καλό να θυμόμαστε τα παρακάτω:

  • Δεν γνωρίζουμε τα πάντα – μαθαίνουμε κάθε μέρα από την εμπειρία του να είμαστε γονιός.
  • Κάνουμε λάθη – δεν το έχουμε ξανακάνει να είμαστε γονείς ενός εφήβου!
  • Έχουμε προσωπικότητα, «θέλω» και αντοχές. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι και δεν πρέπει να έχουμε από τον εαυτό μας αυτή την προσδοκία.

Σε στιγμές... τρέλας προσπάθησε να θυμάσαι

  • Τα παιδιά αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες για να αναπτυχθούμε εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι μέσα από το γονικό μας ρόλο.
  • Τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, γίνονται ελεύθερα και αυτόνομα, όταν τα αντιμετωπίζουμε ως ισότιμες μ’ εμάς υπάρξεις και τους συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση.

Καλή επικοινωνία σημαίνει...

Επικοινωνώ όταν εκτιμώ και αποδέχομαι με σεβασμό τα συναισθήματα του άλλου, χωρίς να εξετάζω αν είναι σωστά ή λάθος, και όταν εκφράζω αυτό που πιστεύω με αγάπη, στοργή, ζεστασιά, κατανόηση και σεβασμό. Πείσε με γι’ αυτό που πιστεύεις! Ξέρεις καλύτερα από εμένα τον εαυτό σου, βοήθησέ με να σε καταλάβω!

Διάβασε επίσης: Έχεις παιδί στην εφηβεία; Τι σκέφτεται, τι νιώθει ο έφηβος και πώς να συμπεριφερθείς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i