8 ενδιαφέροντα facts για τα πόδια του παιδιού

Τα πόδια του παιδιού κρύβουν πολλά... μυστικά και ιδιαιτερότητες.

close-up-of-barefoot-sibling-picture-id1208669066 StockPlanets

Τα ποδαράκια των παιδιών κάνουν τόσα πολλά κάθε μέρα, μέσα στα παπούτσια ή ξυπόλυτα, αλλά οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ελάχιστα για αυτά τα… θαυματουργά άκρα! Για να δούμε τι ξέρετε και τι όχι.  Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα σας εκπλήξει και πολύ περισσότερο κάτι που θα σας προβληματίσει για τον έλεγχο της υγείας των ποδιών των παιδιών σας!

Το 1/4 των οστών του σώματός τους είναι στο κάτω μέρος των ποδιών τους

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 206 οστά και 52 από αυτά βρίσκονται στα πόδια (26 οστά σε κάθε πόδι). Εκτός από τα 26 οστά, κάθε πόδι έχει 33 αρθρώσεις και πάνω από 100 μύες, συνδέσμους και τένοντες. Τα οστά των μωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι να γίνουν έφηβοι. Γι΄ αυτό τα περισσότερα παιδάκια έχουν επίπεδες πατούσες, καθώς τα πόδια τους συνεχίζουν να είναι εύπλαστα. Τα πέλματά τους έχουν, επίσης, ένα στρώμα λίπους στην καμάρα.

Δεν έχουν όλα τα δάχτυλά τους τον ίδιο αριθμό οστών

Ακόμα κι αν ονομάζεται "μεγάλο” δάχτυλο, έχει μόνο δύο οστά! Τα άλλα δάχτυλα των ποδιών τους, μέχρι το μικρότερο, έχουν τρία οστά, που τα λέμε φάλαγγες.

Στις πατούσες τους καταλήγουν περίπου 8.000 νεύρα

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γαργαλιούνται στα πόδια τους τόσο εύκολα; Επειδή έχουν σχεδόν 8.000 νεύρα, με πολλές νευρικές απολήξεις κοντά στην επιφάνεια του δέρματος!

Τα πόδια τους έχουν την ταχύτερη ανάπτυξη τα πρώτα 3 χρόνια τους

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κάποιον γονιό να λέει πως το παιδί του χρειάζεται καινούργια παπούτσια κάθε δεύτερη μέρα! Αν και αυτό είναι λίγο υπερβολικό, τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η ανάπτυξή τους προχωράει κάπως έτσι:

Μέχρι τους 12 πρώτους μήνες, τα πόδια αυξάνονται κατά πέντε μεγέθη

Από 12 έως 24 μήνες, αυξάνονται κατά δύο μεγέθη.

Από 24 έως 36 μήνες, αυξάνονται ακόμη κατά δύο μεγέθη.

Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια τους μεγαλώνουν εννέα μεγέθη μόνο στα τρία πρώτα χρόνια τους. Μόλις γίνουν 4 χρονών, το μέγεθος των παπουτσιών τους δεν αλλάζει περισσότερο από μία φορά κάθε 8 έως 12 μήνες.

Τα νύχια των ποδιών τους μεγαλώνουν πιο αργά από τα νύχια των χεριών τους

Τα νύχια των ποδιών τους μεγαλώνουν περίπου 1 χιλιοστό κάθε μήνα, ενώ τα νύχια των χεριών τους μεγαλώνουν περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα. Έτσι τα νύχια των ποδιών είναι πιο παχιά από τα νύχια των χεριών, αφού τα κύτταρα έχουν χρόνο να συσσωρεύονται και να πυκνώνουν στα νύχια των ποδιών, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα κύτταρα στα νύχια των χεριών.

Τα πόδια τους ιδρώνουν και μυρίζουν πολύ

Ξέρετε γιατί τα πόδια τους ιδρώνουν τόσο πολύ; Επειδή κάθε πόδι έχει πάνω από 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες! Και αυτοί οι αδένες μπορούν να παράγουν ένα φλιτζάνι ιδρώτα κάθε μέρα. Μάλιστα, τα πόδια των παιδιών ιδρώνουν δύο φορές περισσότερο από τα πόδια των μεγάλων. Και όλος αυτός ο ιδρώτας είναι ο λόγος που τα παπούτσια τους χαλάνε γρηγορότερα από τα παπούτσια των μεγάλων. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν τα παιδιά φορούν το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε μέρα.

Εκτός του ότι ιδρώνουν, τα πόδια τους συχνά μυρίζουν. Γιατί άραγε; Τα βακτήρια λατρεύουν να κατοικούν στα ζεστά και ιδρωμένα πόδια. Στη συνέχεια, πληθαίνουν και κατοικούν όλα μαζί σε μεγάλες γειτονιές, στις αποικίες των βακτηρίων όπως τις λένε. Εκεί τα βακτήρια ζουν μέσα στα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τρέφονται με τις λιπαρές ουσίες του ποδιού. Η "κακή” διατροφή των βακτηρίων τα κάνει να παράγουν οξέα, που μυρίζουν άσχημα.

Τα πόδια τους δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από τα πόδια των μεγάλων

Κατά μέσο όρο τα πόδια των παιδιών δέχονται πιέσεις 3 φορές περισσότερο από έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά είναι πιο δραστήρια από τους ενήλικες και επειδή ασχολούνται με δραστηριότητες που απαιτούν πολλή κίνηση.

Συνεπώς, τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν γρήγορα, ταλαιπωρούνται πολύ, ιδρώνουν και μυρίζουν. Βασικό μέλημα των γονιών είναι η διατήρηση υγιεινής και η σωστή φροντίδα των ποδιών των παιδιών τους ώστε να έχουν την φρεσκάδα και άνεση που χρειάζονται κατά την βάδιση, το παιχνίδι και την άθλησή τους. Αν το παιδί "πατάει” σωστά μέσα στα παπούτσια του, θα έχει υγιή πόδια σε όλη τη ζωή του!

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την εταιρία Christou 1910. Για περισσότερα, μπορείς να δεις το eshop christou1910.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i