Συνέντευξη για δουλειά: 9 λόγοι που δεν σε πήραν

Μερικά πιθανά σενάρια που μπορεί να μην πέρασες στην επόμενη φάση.

beautiful-businesswoman-on-a-meeting-picture-id677611392

Συνεργάστηκε ο Αχιλλέας Βαϊόπουλος, ψυχολόγος, MSc στην Εργασιακή και Οργανωτική Ψυχολογία.

Η συνέντευξη για δουλειά είναι από μόνη της μια αγχωτική διαδικασία που δυστυχώς κρίνεται (και) στις λεπτομέρεις. Μάθε παρακάτω μερικούς πιθανούς λόγους που μπορεί να μη σε πήραν στη δουλειά και προετοιμάσου καλύτερα για την επόμενη.

Διάβασε επίσης: Τι να ρωτήσω σε μια συνέντευξη για δουλειά;

1. Δεν απάντησες στο «πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;»

Η ερώτηση είναι κλισέ, αλλά μπορεί να επηρεάσει πολύ την άποψη του προϊσταμένου όταν δίνεις συνέντευξη για δουλειά. Οι λόγοι που επιλέγεις μια συγκεκριμένη καριέρα και εταιρεία πρέπει να είναι σαφείς και σχετικοί με τον τομέα της εργασίας σου.

2. Δεν έψαξες στο Google για πληροφορίες

Αν το πρόσωπο με το οποίο θα μιλήσεις για τη θέση εμφανίζεται στις αναζητήσεις, θα πρέπει να το έχεις ψάξει, όπως και την εταιρεία.

3. Δεν ταίριαξες με τα δεδομένα

Αν δεν πήρες τη θέση, αυτό δε σημαίνει ότι σου λείπει το ταλέντο, το πάθος ή ότι δεν έχεις μέλλον στον τομέα που στοχεύεις ή οτι απαραίτητα δεν τα πήγες καλά στη συνέντευξη για δουλειά. Μπορεί αυτός που κάνει τη συνέντευξη να θέλει ένα συνεργάτη που δε θα διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, αλλά το κάτι διαφορετικό, αυτό που θα δώσει στην ομάδα του άλλη οπτική γωνία.

4. Φάνηκες απρόθυμη

Αν μπεις στο γραφείο του προϊσταμένου με συμπεριφορά που δείχνει πως θα έχεις πρόβλημα με κάποιες βοηθητικές δουλειές, εκείνος θα προσλάβει κάποιον που θα πει «δε με πειράζει να βγάζω φωτοτυπίες, αρκεί να δουλέψω σε αυτή την εταιρεία». Είναι πολύ πιθανό το άτομο που σου παίρνει τη συνέντευξη να έχει σηκώσει κάποια στιγμή τα μανίκια του και να έχει βγάλει φωτοτυπίες. Η αλήθεια είναι πως αν δεν είσαι πρόθυμη να τα κάνεις όλα αυτά χωρίς μούτρα, είναι πολλοί οι άλλοι που θα ήταν πρόθυμοι.

5. Δεν ευχαρίστησες για την ευκαιρία

Δεν είναι ότι ο υπεύθυνος για την πρόσληψη θα χαρεί αν στείλεις ένα e-mail για να τον ευχαριστήσεις για την ευκαιρία και να πεις ότι η συνέντευξη ήταν ενδιαφέρουσα, αυτή όμως η κίνησή σου δείχνει πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση.

6. Έχεις παραπάνω προσόντα

Δεδομένο: αν έχεις παραπάνω πτυχία από τον άνθρωπο που σου παίρνει τη συνέντευξη για δουλειά ή η εμπειρία σου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται για τη θέση την οποία έχεις βάλει στόχο, τότε είναι δύσκολο να σε προσλάβει κάποιος.

7. Δεν πήγες προετοιμασμένη

Μερικά αντίτυπα του βιογραφικού σου είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να έχεις μαζί σου σε μια συνέντευξη για δουλειά. Συνόδεψέ το με τρία ονόματα που μπορούν να δώσουν συστάσεις για σένα, μαζί με τα τηλέφωνά τους και την επαγγελματική τους θέση.

8. Έχεις νευρικότητα

Δεν πειράζει να είσαι λίγο νευρική – σημαίνει πως σε ενδιαφέρει η θέση. Αν όμως είσαι τόσο νευρική που ξεχνάς βασικά στοιχεία ή μπερδεύεις τα λόγια σου, τότε η νευρικότητά σου λειτουργεί αρνητικά για σένα.

9. Δεν έκανες ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης

Μην κάνεις ερωτήσεις απλώς για να έχεις κάτι να πεις. Ρώτησε τι σκέφτεται για τους ανταγωνιστές τους, τι θα ήθελε να βελτιώσει στον τρόπο που δουλεύει το τμήμα, τι πιστεύει για κάποια δεδομένα στον τομέα που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Θυμήσου πως αυτή είναι η ευκαιρία σου να συνομιλήσεις με κάποιον που θα μπορούσε να γίνει το αφεντικό σου, οπότε μάθε όσο περισσότερα μπορείς για το πώς θα είναι η καθημερινότητα και η εργασιακή σας επικοινωνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i