Άνοιξε η μύτη του παιδιού; Γνωρίζεις τη σωστή κίνηση για τη ρινορραγία;

Η ρινορραγία, παρότι πολύ συνηθισμένη, μπορεί να σε αγχώσει. Μάθε γιατί είναι συχνότερη στα παιδιά και ποια είναι η σωστή κίνηση για την αντιμετώπισή της. 

παιδί ρινορραγία PeopleImages

Ναι, ξέρεις ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, όταν όμως ανοίγει η μύτη του παιδιού σου αναστατώνεσαι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περισσότερο από το 90% των περιστατικών πρόκειται για μια απλή και εύκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, φτάνει κανείς να συμπεριφερθεί με ψυχραιμία. Η ρινορραγία είναι σπάνια στα βρέφη κάτω των 2 ετών, ενώ περίπου το 40% των παιδιών ηλικίας 3-5 ετών έχουν εμφανίσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο. Το ποσοστό αυξάνει στο 56% στις ηλικίες μεταξύ 6 και 10 ετών.

Γιατί τα παιδιά παρουσιάζουν συχνότερα ρινορραγία;

Σύμφωνα με τον ΩΡΛ Brandon Hopkins, MD, τα παιδιά έχουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία μέσα στη βλεννογόνο της μύτης. Επίσης, έχουν την τάση να «σκαλίζουν» τη μύτη τους, ερεθίζοντας τη βλεννογόνο αλλά και τα μικρά ατυχήματα είναι πιο συχνά σε αυτές τις ηλικίες.

Ρινορραγία το καλοκαίρι

«Η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων μέσα στη μύτη γι' αυτό και η ρινορραγίες είναι συχνότερες αυτή την εποχή. Οι ρινορραγίες το χειμώνα σχετίζονται με διαφορετικό αίτιο: Με τον ξηρό αέρα από τα κλιματιστικά και στην ατμόσφαιρα, ερεθίζονται τα αιμοφόρα αγγεία και σπάνε» εξηγεί ο Dr Hopkins.

Διάβασε επίσης: Πώς δεν θα μεγαλώσεις ένα εγωκεντρικό παιδί;

Διάβασε επίσης: Ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ

Η σωστή κίνηση όταν ανοίξει η μύτη

Βάλε το παιδί να καθίσει ή να σταθεί μπροστά στο νιπτήρα, με το κεφάλι σκυμμένο προς τα εμπρός και ζήτησέ του να φυσήξει τη μύτη ώστε απομακρυνθούν τυχόν πήγματα αίματος. Άσκησε πίεση με τα δάχτυλα στο μπροστινό μέρος της μύτης για 3-5 λεπτά έχοντας το ρολόι στο χέρι (η αντίληψη του χρόνου σε μια αγχωτική κατάσταση είναι πιο δύσκολη).Εάν  η ρινορραγία δεν έχει σταματήσει επαναλαμβάνουμε για 10 λεπτά. Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο το μαθαίνουμε να πιέζει την μύτη μόνο του. Τέλος, αν η αιμορραγία δεν σταματήσει ή επαναλαμβάνεται ενημέρωσε τον παιδοΩΡΛ.

Σταμάτησε το αίμα, τώρα τι κάνουμε;

Μετά το επεισόδιο ρινορραγίας το παιδί καλό είναι να μην παίξει έντονα, να μη σκύβει, να μη σηκώνει βάρη για 2-3 ώρες.

The Mamagers Update 

Υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές τροφές, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

5 συχνά λάθη που κάνουμε ως γονείς σχετικά με την αντηλιακή προστασία των παιδιών μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i