Το multitasking μας προκαλεί πνευματική κόπωση - να τι μπορείς να κάνεις

Συνηθίζεις να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Αυτό μπορεί να είναι η αιτία όλων των προβλημάτων σου.

woman-using-a-laptop-in-a-car-picture-id629062202 Credit: Todor Tsvetkov

Γιατί σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι από τη δουλειά; Θα μπορούσαν να ευθύνονται οι πολλές ώρες εργασίες, στην πραγματικότητα όμως φταίει το γεγονός ότι ασχολούμαστε με πολλές εργασίες ταυτόχρονα.

Μπορεί να απαντάς σε mail κατά τη διάρκεια ενός meeting, να μιλάς στο κινητό ενώ οδηγείς, να τρως μπροστά στον υπολογιστή ή να μιλάς στο τηλέφωνο ενώ κάνεις ένα project. Έτσι, όχι μόνο αυξάνεται ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσεις μια εργασία, αλλά εξαντλούνται πιο γρήγορα και τα αποθέματα της ενέργειας σου. Αν είσαι manager προσπάθησε να βελτιώσεις την κατάσταση κάνοντας τα εξής:

1. Κράτα πειθαρχία στα meetings

Προγραμμάτισε 45λεπτα meeting, και απόφυγε αυτά που διαρκούν μία ή δύο ώρες. Έτσι, όσοι συμμετέχουν θα μπορούν να είναι πιο συγκεντρωμένοι σε αυτό το διάστημα αλλά και να σκεφτούν αυτά που συζητήθηκαν. Τόνισε ότι όλες οι ψηφιακές συσκευές πρέπει να είναι απενεργοποιημένες κατά τη διάρκεια του meeting.

2. Μην απαιτείς από τους εργαζόμενους να ανταποκρίνονται αμέσως όλες τις στιγμές της ημέρας

Αυτό βάζει του ανθρώπους σε μια εξαντλητική συνεχή εγρήγορση. Επέτρεψε τους να κλείνουν το mail τους για λίγη ώρα, και αν πρόκειται για κάτι επείγον μπορείς να τους τηλεφωνήσεις.

3. Ενθάρρυνε την ανανέωση

Μία φορά τη μέρα, ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να σταματήσουν και να κάνουν ένα διάλειμμα. Οργάνωσε μαθήματα γιόγκα, διαλογισμού ή έναν περίπατο. Μπορείς ακόμη να δημιουργήσεις έναν χώρο όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να χαλαρώνουν. Και το κάθε άτομο ξεχωριστά όμως μπορεί να κάνει τα εξής:

  • Κάνε τα πιο σημαντικά πράγματα το πρωί, κατά προτίμηση χωρίς διακοπή για 60 με 90 λεπτά συνεχόμενα. Αν είναι δυνατόν προτίμησε ένα χώρο που να μην έχει καθόλου φασαρία. Όταν τελειώσεις κάνε ένα μικρό διάλειμμα.
  • Προγραμμάτισε καθημερινά κάποιο διάστημα για να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά ή στρατηγικά. Προτίμησε ένα διαφορετικό περιβάλλον, πιο ήρεμο και χαλαρό για να είναι πιο αποδοτική αυτή η δραστηριότητα.
  • Κάνε αληθινές και συχνές διακοπές. Αληθινές εννοούμε να αποδεσμεύεσαι εντελώς από ότι έχει σχέση με τη δουλειά. Συχνές σημαίνει ακόμα και 2-3 μέρες κολλημένες στο σαββατοκύριακο. Είναι σημαντικό να παίρνεις όλη την άδεια που σου αναλογεί, καθώς έτσι ανανεώνεσαι και γίνεσαι πιο παραγωγική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i