Ιώσεις 2019 E.coli στα παιδιά: Τι είναι, η μετάδοση, η θεραπεία

Τι είναι η μόλυνση από E.coli στα παιδιά; Ο παιδίατρος απαντά.

παιδί τροφική δηλητηρίαση πονόκοιλος AaronAmat

Από τον Ηλία Γ. Χαραμαρά, παιδίατρο (iliascharamaraspediatrician.eu)

Το E.coli ή κολοβακτηρίδιο, είναι ένα βακτήριο. Μπορεί να το συναντήσουμε στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, όπου είναι «ανώδυνο» αλλά και να προκαλέσει εντερικές και εξωεντερικές (μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, ουρολοίμωξη) λοιμώξεις.

Τι είναι και για ποιες λοιμώξεις ευθύνεται το E.coli στα παιδιά

Το βακτήριο ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηρίων. Υπάρχουν διάφορα «ξαδερφάκια» του που διαφέρουν ανάλογα με κάποιες πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης του. Οι εκδηλώσεις που προσβάλουν τον άνθρωπο ποικίλουν από μία απλή διάρροια και εμετούς (κοινή γαστρεντερίτιδα) έως και νόσους που προσβάλουν περισσότερα όργανα εκτός του γαστρεντερικού. Μερικά παραδείγματα αυτών των μορφών του είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μία πολυοργανική και αρκετά σοβαρή λοίμωξη ή λοιμώξεις του ουροποιητικού μεμονωμένα (κυστίτιδα, ουρηρθήτιδα, ή πυελονεφρίτιδα) ή ακόμη και μηνιγγίτιδα στα νεογνά.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοσή του στον άνθρωπο γίνεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τη λοίμωξη που προκαλεί. Κυρίως το E.coli στα παιδιά προκαλεί δύο βασικές λοιμώξεις: του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού.

E.coli στα παιδιά και ουρολοίμωξη

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού προκαλείται από εποικισμό, δηλαδή την εγκατάσταση σε μεγάλο αριθμό βακτηρίων, στην ουροδόχο κύστη μέσω μόλυνσης γύρω από την ουρήθρα. Πιο απλά, αν το μωρό μείνει για περισσότερη ώρα με λερωμένη πάνα, το περιεχόμενό της παραμείνει αρκετό διάστημα σε επαφή με την περιγεννητική περιοχή. Έτσι τα βακτήρια «ταξιδεύουν» μέσω της ουροδόχου κύστης, όπου συγκεντρώνονται τα ούρα πριν την ούρηση. Κι εκεί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, καθώς τα ούρα είναι πλούσια σε υλικά που το βακτήριο χρησιμοποιεί ως τροφή για να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Έτσι αναπτύσσονται σε αριθμούς που προκαλούν φλεγμονή και άρα λοίμωξη του ουροποιητικού.

E.coli στα παιδιά και γαστρεντερίτιδα

Στη γαστρεντερική λοίμωξη, ένας μεγάλος πληθυσμός του μικροβίου αλλά και τα «ξαδερφάκια» του που δεν ανήκουν στη χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος, μπορεί να εισβάλουν στο περιβάλλον του εντέρου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη διάρροια ή και εμετούς έως και δυσεντερικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια και πυρετό.

Τρία βασικά δεδομένα για τη μετάδοση του E.coli στα παιδιά

  • Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από κακή υγιεινή. Για παράδειγμα, αν το παιδί ή ο ενήλικος που το φροντίζει δεν πλένει καλά τα χέρια του μετά την αλλαγή της πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας, τότε μπορεί να μεταδώσει μόλυνση.
  • Πρόκειται μεν για λοίμωξη, ωστόσο το βακτήριο δεν είναι αερομεταφερόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδεται μόνο με την επαφή με το βακτήριο και όχι με το σάλιο, το βήχα ή το φτέρνισμα.
  • Ένας τρίτος τρόπος μετάδοσης είναι μέσα από το μολυσμένο κόκκινο ωμό κρέας. Άρα καλό ψήσιμο και προσεκτική μεταχείριση των κρεατικών και πουλερικών κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα.

Η διάγνωση

Όταν τα συμπτώματα συνηγορούν σε ουρολοίμωξη, γίνεται γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια. Στη γαστρεντερική λοίμωξη χρειάζεται καλλιέργεια κοπράνων και εξετάσεις αίματος.

Διάβασε επίσης: Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Διάβασε επίσης: Κόλλησε ψείρες το παιδί; Φυσική αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα και έξυπνα tips

Η θεραπεία

Συνήθως οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού από e. coli στα παιδιά είναι ελαφράς μορφής και αυτοπεριοριζόμενες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ειδική αντιβιοτική αγωγή. Λήψη αντιβίωσης χρειάζεται αν υπάρχει σοβαρή διάρροια μετά τις 4-5 ημέρες ή αιματηρή διάρροια ή στις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Βασική σημείωση: Δεν δίνουμε αντιβιοτικά σε λοιμώξεις από e.coli χωρίς τη συμβουλή/ εξέταση του παιδιάτρου μας. Διότι αν τα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να καταστρέψουμε τα καλά μικρόβια στο έντερο με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η γαστρεντερική διαταραχή ή να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για νέα λοίμωξη.

Πότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο

  • Όταν έχει τελειώσει η φάση με τη διάρροια ή τους εμετούς ή τα όποια συμπτώματα από το γαστρεντερικό.
  • Εάν έχει παρουσιαστεί ουρολοίμωξη, το παιδί θα πρέπει να έχει μείνει απύρετο και χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον ένα 24ωρο. Θα πρέπει επίσης να έχει επαναληφθεί η γενική εξέταση ούρων και να φανεί ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργή λοίμωξη.

The Mamagers Update

Στοιχεία για την διατροφή των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Η συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων στο μητρικό γάλα μετά το έτος δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i