Σπόροι και ξηροί καρποί: Ποιοι είναι εκείνοι που αποδεδειγμένα βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Οι κορυφαίες επιλογές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου.

Σπόροι και ξηροί καρποί istock

 Από τον Κλινικό Διατροφολόγο/Διαιτολόγο, Γιάννη Χρύσου.

Είναι γνωστό ότι μία διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικά συστατικά έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την υγεία, όσο και τη σιλουέτα. Οι λιγνάνες - φυτοσυστατικό που περιέχουν το σουσάμι και ο λιναρόσπορος - είναι ένα από αυτά τα στοιχεία που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας και να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη.

Σύμφωνα με μελέτη του University of Harvard, οι λιγνάνες προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν την αύξηση του βάρους, ενώ σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από λιγνάνες, έτειναν να έχουν χαμηλότερο βάρος και γενικά να παίρνουν λιγότερα κιλά σε βάθος χρόνου, συγκριτικά με γυναίκες που δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λιγνανών. Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 1.000 γυναίκες οι οποίες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια. 

Οι λιγνάνες ανήκουν στα φυτοσυστατικά που ονομάζονται και φυτοοιστρογόνα, επειδή μιμούνται την δράση των οιστρογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, σύμφωνα με άλλες μελέτες, γνωρίζουμε ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι λιγνάνες ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ρύθμιση του σωματικού βάρους. Το σουσάμι και ο λιναρόσπορος είναι πλούσιες πηγές λιγνανών, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν λιγνάνες και οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καφές, το τσάι και το κρασί. 

Συστήνεται, λοιπόν, η προσθήκη σουσαμιού και λιναρόσπορου στη διατροφή, μέσα από απλούς τρόπους, όπως στη σαλάτα ή το γιαούρτι σας. Επίσης, μπορείτε να εντάξετε το σουσάμι και όλα τα ευεργετικά στοιχεία που προσφέρει στη διατροφή σας, είτε καταναλώνοντας ταχίνι, είτε τον - γνωστό σε όλους - χαλβά.

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρεί το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του πολύτιμου σπόρου και μπορείτε να το απολαύσετε είτε πάνω σε ψωμί, είτε μαζί με φρούτα, ακόμα και σε dressing στη σαλάτα σας. 

Ο χαλβάς από ταχίνι αποτελεί μία επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας - είτε σαν επιδόρπιο μετά το γεύμα, είτε ως snack το πρωί ή το απόγευμα. Μάλιστα, οι ατομικές μερίδες των 40 γραμμαρίων στις οποίες πλέον κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις (βανίλια, κακάο, φουντούκια ή espresso) είναι πολύ πρακτικές και βολικές για το σπίτι, το σχολείο, το γυμναστήριο ή το γραφείο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i