Μαμά βαριέμαι - Τι κάνουμε τώρα που τα παιδιά δεν έχουν σχολείο;

Ίσως η πιο επίκαιρη φράση που θα ακούμε από τα παιδιά μας τις επόμενες μέρες είναι «Μαμά βαριέμαι!».

mother-spend-time-with-little-daughter-talking-sitting-on-couch-picture-id1070262182 fizkes

Από τη Δρ. Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας 50ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ (athinaedu.com) και την Έρρικα Τσιτιμάκη, σύμβουλο ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπεύτρια (psychologicalwelness.blog)

Ίσως η πιο επίκαιρη φράση που θα ακούμε από τα παιδιά μας τις επόμενες μέρες είναι «Μαμά βαριέμαι!». Τι απαντάμε στα παιδιά όταν μας λένε ότι βαριούνται, απορία γενική και αυτόν τον καιρό εντελώς ειδική!

Δεν αγχωνόμαστε

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανία είναι ένα συναίσθημα σαν όλα τα άλλα. Οπότε σαν γονείς οφείλουμε να το διαχειριστούμε σαν όλα τα άλλα. Με αποδοχή και αναγνώριση.

Ανακουφίζουμε άμεσα το συναίσθημα αυτό

Πώς; Ο καλύτερος τρόπος είναι να «επαναφορτίσουμε» το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών αφήνοντας ό,τι κάνουμε εκείνη τη στιγμή και δίνοντας του την προσοχή μας με κουβεντούλα, αγκαλίτσες, γαργάλημα, κυνηγητό, κρυφτό… Έτσι το παιδί θα νιώσει ότι ακούμε ουσιαστικά την ανάγκη του, θα πάρει λίγη «δόση» μανούλας και θα συνεχίσει να κάνει μετά κάτι μόνο του.

Δίνουμε το παράδειγμα. Λέμε και δείχνουμε έμπρακτα στα παιδιά ότι και εμείς νιώθουμε αυτό το συναίσθημα. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθάμε τα παιδιά μας να μάθουν μια συμπεριφορά είναι μέσα από τη παρατήρηση που κάνουν τη δικής μας αντίδρασης σε ανάλογες καταστάσεις.

Φτιάχνουμε μαζί ένα βάζο με ιδέες για ώρες ανίας στο οποίο μπορεί να ανατρέξει το παιδί.

Τέλος, αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν!

Όσο δύσκολο κι να ακούγεται η ανία είναι δώρο για τα παιδιά. Είναι σημαντικό να έχουμε στο νου ότι κανένα παιδί δεν μένει τελικά αδρανές και σε συνθήκες βαρεμάρας για πολύ. Είμαστε εμείς αυτοί που δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να βρεθούν σ' εκείνο το αβάσταχτο σημείο ανίας, που να τα αναγκάσει να σκεφτούν έναν τρόπο ικανό να διώξει αυτό το συναίσθημα. Δυστυχώς η δική μας γενιά γονιών, έχουμε φροντίσει από πολύ μικρή ηλικία να παρέχουμε στα παιδάκια μας πάντα μία λύση στη «βαρεμάρα» τους, αισθανόμενοι μερικές φορές μέχρι και ανεπαρκείς αν δεν φροντίσουμε και αυτό. Αυτό όμως καλλιεργεί στα παιδιά μία παθητική και εξαρτητική στάση απέναντι στη διεκδίκηση, της ίδιας τους, της ψυχαγωγίας. Μία στάση που εγκυμονεί τον κίνδυνο να τα ακολουθεί μία ζωή και να τα δυσκολεύει να ανακαλύπτουν μόνα τους το ενδιαφέρον και το κίνητρο για τα πράγματα.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα παιδιά να νιώσουν αυτό το συναίσθημα της ανίας. Να χαζέψουν γύρω γύρω. Να βιώσουν την ενόχληση της απραξίας και μέσα από αυτό να γεννηθεί η ευκαιρία για δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, και τελικά αυτοπεποίθηση. «Η ανία είναι το πρώτο βήμα της έμπνευσης».

Διάβασε επίσης: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό: Χωρίς φόβο αλλά με λογική

Διάβασε επίσης: Πώς θα απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί στο σπίτι; 6 δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσεις

The Mamagers Update

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών | Τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια και πού δεν ακουμπάμε

K. Δασκαλάκης: Γιατί είναι κρίσιμο να μείνουμε όλοι σπίτια μας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i