Μένουμε με το παιδί στο σπίτι; Η εκπαιδευτικός Μαριλένα Μίχα εξηγεί πώς μπορεί να περάσουν οι ημέρες αυτές

Η καραντίνα μας θέλει κλεισμένους όλους στο σπίτι μας. Πώς θα περάσουν καλύτερα αυτές οι μέρες με τα παιδιά στο σπίτι;

μαμά παιδί σχολείο evgenyatamanenko

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Μένουμε σπίτι! Και μένει σπίτι όλη η οικογένεια. Το σχολείο μπορεί να έχει κλείσει λόγω της τωρινής κατάστασης και της επικράτησης του COVID-19, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να το δουν σαν διακοπές και να βρουν την ευκαιρία να αφήσουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και να χαζεύουν στην τηλεόραση. Είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα, αλλά η κανονικότητα και η ρουτίνα καλό είναι να συνεχίσει να υπάρχει. Συν ότι θα μπορέσεις κι εσύ να δουλέψεις με περισσότερη ηρεμία.

Δημιουργήστε λοιπόν μαζί το homeschooling!

Άλλωστε, η σωστή εκπαίδευση γίνεται μόνο όταν τα παιδιά αισθάνονται ευτυχισμένα, ασφαλή και ξέγνοιαστα. Οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν.

Εξήγησέ του την κατάσταση

Μίλα με το παιδί σου για την κατάσταση αυτή, για ποιο λόγο είστε σε καραντίνα στο σπίτι και εξήγησέ του ότι δεν κάνει διακοπές, επειδή το σχολείο είναι κλειστό. Μην διστάσεις να του μιλήσεις για τον κορονοϊό και να του λύσεις τις απορίες. Το παιδί πρέπει να καταλάβει τη σημαντικότητα της κατάστασης, καθώς και ότι δεν είναι λόγος για να κάθεται και να παίζει όλη μέρα. Δείξε του τη δουλειά που κάνεις κι εσύ και πρότεινέ του να δουλεύετε παράλληλα, δημιουργώντας μια καθημερινή οργανωμένη ρουτίνα.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Τα παιδιά χρειάζονται κανονικότητα, εξοικείωση και οργάνωση. Συνεχίστε λοιπόν σε μια ρουτίνα. Αυτή, κάνει το διάβασμα στο σπίτι ευκολότερο και βοηθά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν είναι διακοπές και ότι οι δάσκαλοι αναμένουν ότι η μάθηση θα συνεχιστεί. Η τήρηση ενός δομημένου προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στη νέα καθημερινότητα που έχει επιβάλει η εξάπλωση του κορονοϊού, όπου παιδιά και γονείς περνούν τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Μπορεί η ρουτίνα αυτή να ξεκινά με το πρωινό, την μελέτη κάποιων σχολικών μαθημάτων, το διάβασμα κάποιου βιβλίου ή ακόμη και κάποιο project σε θέματα που ενδιαφέρουν το παιδί. Να ακολουθεί το μεσημεριανό φαγητό, η χαλάρωση, κάποια βόλτα στο πάρκο ή η γυμναστική μαζί σου στο σπίτι. Μπορείτε να γράψετε μαζί το πρόγραμμα, ώστε το παιδί να το βλέπει και να ξέρει πως να δουλέψει χωρίς να σε διακόπτει διαρκώς για απορίες.

Λογοτεχνικό βιβλίο

Αν δεν έχει πολύ διάβασμα για το σχολείο, τότε ένα λογοτεχνικό είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί σου. Θα του διευρύνει τους ορίζοντες, θα βοηθήσει τη φαντασία του να αναπτυχθεί και θα βελτιώσει και το λεξιλόγιό του. Το λογοτεχνικό βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό για ένα παιδί και μην ξεχνάς να το παροτρύνει να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία. Ενθάρρυνε την ανάγνωση κάθε μέρα και δώσε εσύ το καλό παράδειγμα, επιλέγοντας επίσης ένα βιβλίο.

Ώρα για project

Όσο εσύ δουλεύεις στο laptop και στο τηλέφωνο, το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει, να ψάξει εικόνες σε βιβλία και περιοδικά, ή ακόμη και και στο internet πληροφορίες για ένα αγαπημένο του θέμα. Το θέμα θα μπορούσε να είναι και κάποιο από τα σχολικά περιεχόμενα. Ενθάρρυνε το παιδί σου να διερευνήσει κάτι που το ενδιαφέρει και να δείξει τι μαθαίνει με ένα δημιουργικό έργο. Αφήσέ το να πειραματιστεί και στο μεσημεριανό φαγητό συζητήστε πως πήγε η «δουλειά» και των δυο σας.

Διαδικτυακό μάθημα

Αφορά κυρίως πιο μεγάλα παιδιά, αλλά αναμφισβήτητα πλέον ακόμη και μικρές ηλικίες είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία. Αν προσφέρεται, λοιπόν, διαδικτυακό μάθημα καλό θα ήταν το παιδί να το παρακολουθεί. Έτσι σίγουρα δε θα χάσει επαφή με το σχολείο και θα συνεχίσει να διαβάζει. Μπορεί να είναι ένα διαφορετικό είδος μαθήματος, όμως είναι εξίσου σημαντικό.

Υποστηρίξε τη μάθηση που αρέσει στο παιδί και θέστε μαζί τους νέους όρους της καραντίνας σας, ώστε να μην φεύγουν οι μέρες ανούσια. Μεταμορφώστε το σπίτι σας σε ένα νέο επαγγελματικό και σχολικό περιβάλλον και κάνε το παιδί σου να νιώσει αυτόνομο και υπεύθυνο. Η μάθηση είναι συνεχής διαδικασία και μπορεί να προκύψει σε πολλά περιβάλλοντα και μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα.

Διάβασε επίσης: Περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους να τα διαχειριστούν

Διάβασε επίσης: 5 υγιεινά σνακ για τα παιδιά: Διαλέγουμε τα πιο αγαπημένα μας προϊόντα

The Mamagers Update 

Κορονοϊός: Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό από μητέρα θετική στον ιό

Ζήστε τη μαγεία του Ψυχρά κι Ανάποδα 2 στο σπίτι! Διαθέσιμο τώρα για ψηφιακή λήψη!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i