Μόνο η δική μου κόρη κυκλοφορούσε με φόρμα με μπαλαρίνες; Πώς θα διαχειριστείς τους καυγάδες για τα ρούχα;

Αν οι καυγάδες για τα ρούχα είναι μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα με το παιδί, διάβασε τη συμβουλή της ειδικού. 

παιδί απόκριες στολές καυγάδες για τα ρούχα μαμά RichVintage

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, Νευροψυχολόγο, MSc, AKC, Υποψήφια Διδάκτωρ www.ideaspsychology.com

Ξυπνάτε με το μικρό σου το πρωί και αρχίζετε βιαστικά τις ετοιμασίες για το σχολείο. «Ντύθηκες;», ρωτάς το παιδί. «Ναι», απαντάει, και εμφανίζεται μπροστά σου ντυμένο με την αποκριάτικη στολή του, και ένα λαμπρό χαμόγελο. Δεν το περίμενες αυτό. Ο χρόνος λίγος, και η επιμονή του μεγάλη. Πώς θα πείσεις το παιδί σου να μην επιμένει να φορέσει κάτι άσχετο με το χρόνο ή με την εποχή;

Καυγάδες για τα ρούχα

Τα παραδείγματα είναι πολλά, και αναφέρονται όχι μόνο στις μικρές ηλικίες του νηπίου, μα και σε αυτές του δημοτικού. Σορτς τον χειμώνα, πουλόβερ το καλοκαίρι, πλατύγυρο καπέλο σε μέρα με βροχή (το τελευταίο προσωπική μου «στυλιστική επιλογή» ως νήπιο!!!). Πώς διαχειριζόμαστε την επιμονή γύρω από την άτοπη ενδυμασία, τους καυγάδες για τα ρούχα με τα παιδιά μας;

Πώς μπορείς να πείσεις το παιδί να ντύνεται πιο «ορθολογικά»

Αρχικά προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί αντιδρούμε. Μην ξεχνάς πως κάτι που μοιάζει αυτονόητο στον ενήλικα είναι άγνωστο ή παράλογο για ένα παιδί. Η επεξήγηση γίνεται πάντα ανάλογα την ηλικία, όμως όταν αυτή χαρακτηρίζεται από ήπιο τόνο και διάθεση για συζήτηση είναι πιο αποτελεσματική.

«Προτείνω να μην φορέσεις την αποκριάτικη στολή γιατί οι Απόκριες πέρασαν. Εάν φορούσαμε κάθε μέρα την στολή μας, οι Απόκριες δεν θα ήταν τόσο ξεχωριστές!» Μη διστάζεις, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν περισσότερα από όσα νομίζουμε όταν τα εξηγούμε. «Κάποια ρούχα τα φοράμε σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Είναι καλό να ντυνόμαστε ταιριαστά με την κατάσταση - εάν φορέσεις το σορτς με τέτοιο κρύο θα αρρωστήσεις, και δεν θα αισθάνεσαι καλά έπειτα».

The Mamagers Update

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σώζουν τον παππού και τη γιαγιά από εγκεφαλικό

Επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά τρία από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού εν όψει της 25ης Μαρτίου

Προσοχή όμως- συχνά οι επεξηγήσεις που δίνουμε μπορεί να πληγώσουν το παιδί. Για παράδειγμα μην πεις πως, «εάν ντυθείς έτσι όλα τα άλλα παιδιά θα σε κοροϊδεύουν και θα γελούν μαζί σου». Αυτή είναι μία αρνητική προτροπή που μπορεί να ωθήσει ένα επίμονο παιδί σε περισσότερη άρνηση, και να γεννήσει αρνητικά συναισθήματα και μπερδεμένες σκέψεις - «γιατί τώρα θα γελούν μαζί μου, ενώ τις Απόκριες όλοι μου είπαν πως τους άρεσε η στολή μου;»

Η επεξήγηση βοηθά, ιδιαίτερα όταν γίνεται κατ’ επανάληψη. Μην περιμένεις να «πείσεις» από την πρώτη φορά, μην εγκαταλείψεις όμως όταν αυτό δεν γίνει. Πες το ξανά και ξανά με ήρεμο τόνο ώστε να γίνεις όντως κατανοητή. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης εξάλλου! Οπλίσου με υπομονή και είναι σίγουρο πως θα επικοινωνήσεις το μήνυμα που θέλεις στο τέλος.

Διάβασε επίσης: Εγγραφή στον παιδικό σταθμό: 3 καλοί λόγοι να το κάνεις ΤΩΡΑ

Διάβασε επίσης: Tραυλισμός στα παιδιά: Πότε χρειάζεται παρέμβαση και πώς αντιμετωπίζεται;

Συζήτηση με σοβαρά επιχειρήματα

Παράλληλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την σχέση σου με το παιδί ως επιχείρημα: «Ξέρεις πως σε αγαπώ όσο τίποτα στον κόσμο, και πως θέλω το καλό σου. Έτσι σου ζητάω να με εμπιστευτείς όταν σου λέω πως αυτά τα ρούχα είναι αταίριαστα για εκεί που πάμε».

Βέβαια, εάν το παιδί επιμένει και κανένα επιχείρημα δεν λειτουργεί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγη αυστηρότητα. Ο ιδανικός τρόπος διαχείρισης πρέπει να ταιριάζει και στην πραγματικότητα της στιγμής - έτσι εάν είστε βιαστικοί για το σχολείο και την δουλειά αντίστοιχα, και είσαι και εσύ σχετικά πιεσμένη μπορείς να επιμείνεις και να οριοθετήσεις, πάντα με θετικό τόνο: «Ξέρω πως διαφωνείς και πως δεν καταλαβαίνεις τώρα γιατί σου το λέω. Πρέπει όμως να επιμείνω, και να βάλεις οπωσδήποτε κάτι άλλο. Κάνε τώρα αυτή την υποχώρηση, και θα το συζητήσουμε περισσότερο μετά που θα έχουμε χρόνο».

Αντίστοιχα, εάν τίποτα δεν λειτουργεί, μπορείς να αφήσεις το παιδί να φορέσει αυτό που θέλει. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να κάνεις μία συζήτηση έπειτα: «Τελικά πως σου φάνηκε που το φόρεσες; Μήπως ήταν λίγο αταίριαστο; Η δασκάλα και οι συμμαθητές τι είπαν; Μπορείς να σκεφτείς γιατί εγώ επέμενα πως δεν έπρεπε να το φορέσεις;»

Ο δρόμος που θα επιλέξεις εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τον χαρακτήρα του, τον δικό σου, και την σχέση που έχετε μεταξύ σας. Σε γενικές γραμμές κράτα κατά νου πως:

  • Ότι πεις εξήγησέ το!
  • Προτίμησε τα θετικά σχόλια αντί για τα αρνητικά.
  • Δώσε χώρο και χρόνο - η αλλαγή δεν έρχεται άμεσα.
  • Μην ξεχνάς πως είναι παιδί - και να φορέσει κάτι άτοπο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει να κατανοεί σταδιακά, κάτι που θα γίνει με υπομονή, επιμονή, και πάνω από όλα αγάπη!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i