Ουλές και τραύματα στα παιδιά, ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού

Οι ουλές και τα τραύματα στα παιδιά είναι μια συχνή αιτία για επίσκεψη στο νοσοκομείο.

τραύματα στα παιδιά παιδί χτύπημα SbytovaMN

Από τον Δημήτρη Μιχελάκη, M.D. πλαστικό χειρουργό, Διευθυντή Τμήματος Πλαστικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής & Εγκαυμάτων ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ Παίδων

Τα παιδιά από τη φύση τους είναι πολύ δραστήρια, τρέχουν, πηδάνε και δυστυχώς... χτυπάνε. Οι ουλές και τα τραύματα στα παιδιά είναι μια συχνή αιτία για επίσκεψη στο νοσοκομείο. Εδώ, ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού είναι μεγάλος.

Ουλές και τραύματα στα παιδιά

Ο όρος τραύμα αναφέρεται στη βίαιη «καταπόνηση» του ιστού. Όταν αφορά το δέρμα έχουμε το θλαστικό τραύμα δηλαδή τη λύση της συνέχειας του δέρματος αλλά και το έγκαυμα δηλαδή τη θερμική, χημική ή/και ακτινική «καταπόνηση» του. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τα «τυφλά» τραύματα που μπορεί να επηρεάσουν τον υποκείμενο ιστό αλλά και το υπερκείμενο δέρμα κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Η διαδικασία της επούλωσης έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ουλής, ως τελικό αποτέλεσμα. Η ουλή είναι αυτό που βλέπουμε και αυτό που κρίνουμε ή κατακρίνουμε. Το είδος της ουλής εξαρτάται από τον τρόπο τραυματισμού, από την αντιμετώπιση, από το χρόνο επούλωσης, από τις πιθανές επιπλοκές αλλά και από τις επουλωτικές δυνατότητες – ικανότητες του κάθε οργανισμού. Όλες οι ουλές στην αρχή έχουν ένα έντονο ροζ-κόκκινο χρώμα και πιθανόν να προέχουν και λίγο από το δέρμα. Με τον καιρό όμως (όλες οι ουλές «δουλεύουν» 6-12 μήνες) πλησιάζουν το χρώμα του δέρματος και γίνονται πιο δυσδιάκριτες. Οι υπερτροφικές ουλές αποτελούν μια περίπτωση ανώμαλης επούλωσης, ενώ τα χηλοειδή έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά υπερβαίνουν τα όρια του αρχικού τραύματος. Προέχουν πολύ, είναι έντονα κόκκινα με στοιχεία νεοαγγείωσης και πολύ συχνά εμφανίζεται κνησμός. Είναι μία πολύ έντονη αντίδραση του οργανισμού. Η αντιμετώπιση και η προσπάθεια βελτίωσης των ουλών μπορεί να γίνει συντηρητικά ή/και χειρουργικά.

Πώς θα αποφύγουμε τη δημιουργία ουλών

Η συντηρητική αντιμετώπιση γίνεται με συνδυασμό κρεμών – αλοιφών – gel, που βοηθούν την επούλωση και ειδικών πιεστικών φύλλων σιλικόνης που ασκούν ομοιόμορφη πίεση στην ευρύτερη περιοχή της ουλής ώστε να μην «φουσκώσει». Σε μεγάλης έκτασης ουλές, όπως μετά από εγκαύματα, χρησιμοποιούνται ειδικοί ελαστικοί πιεστικοί επίδεσμοι τύπου jobst οι οποίοι είναι φτιαγμένοι στα μέτρα του κάθε ασθενούς κατόπιν παραγγελίας. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει να κάνει με την αφαίρεση της δύσμορφης ουλής και την αποκατάσταση του τραύματος με συρραφή εκ νέου με τους κανόνες και τις τεχνικές της επιστήμης της Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής.

Η χειρουργική δεν έχει πάντα εφαρμογή στα χηλοειδή, αποτελεί όμως «όπλο» που σε συνδυασμό με τη χρήση ή μη δερματικών μοσχευμάτων ή και κρημνών, δίνει λύσεις και σε αυτήν την περίπτωση. Οι διάφοροι κρημνοί, δερματικοί – δερμοϋποδόριοι – μυοδερματικοί – ελεύθεροι με μικροχειρουργικές τεχνικές, η χρήση tissue expanders (διατατήρες ιστών) και η χρήση δερματικών μοσχευμάτων είναι εξειδικευμένα «όπλα» του πλαστικού χειρουργού που δίνουν τις λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις ασθενών.

Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού στις ουλές και τα τραύματα στα παιδιά

Ο πλαστικός χειρουργός προσπαθεί να δημιουργήσει (με το πλάνο αντιμετώπισης ενός τραύματος, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, συντηρητικά και χειρουργικά) τις καλύτερες δυνατές συνθήκες επούλωσης ώστε να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Τι γίνεται όμως όταν το τραύμα δεν αντιμετωπίζεται εξ’ αρχής από τον πλαστικό χειρουργό; Πάλι, είναι ο πλέον ειδικός να μας κατευθύνει πώς να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες επούλωσης αλλά και πώς να βελτιώσουμε μια ουλή.

Στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ Παίδων ο ασθενής μπορεί να ζητήσει την αντιμετώπιση του τραύματος από το Πλαστικό Χειρουργό. Επίσης, μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, ακόμη κι αν η αρχική αντιμετώπιση δεν έγινε από πλαστικό χειρουργό να εξετασθεί και να παρακολουθείται ως την πλήρη επούλωση του τραύματός του.

Διάβασε επίσης: Γρίπη 2020 στα παιδιά: Γρίπη H1Ν1 και γρίπη Β – τι πρέπει να γνωρίζουμε

Διάβασε επίσης: Ώρα για παιδικό σταθμό – η ομαλή ένταξη και η μετάβαση από την οικογένεια στο σχολικό περιβάλλον

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i