Πρόγραμμα του παιδιού: Ο κανόνας 80/20

Η καθημερινή ρουτίνα και το πρόγραμμα είναι σημαντικό για την ισορροπία της οικογένειας.

low-angle-photo-of-cheerful-kids-jumping-bed-have-free-time-raise-picture-id1163553655 Deagreez

Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)

«Πότε μπορώ να ξεφύγω από το πρόγραμμα μας;», είναι μια ερώτηση που ρωτούν συχνά οι γονείς. Οι οικογένειες καταβάλλουν πολύ χρόνο και προσπάθεια για την καθιέρωση υγιών συνηθειών ύπνου για τα μικρά τους. Ανησυχούν ότι θα χάσουν όλα αυτά τα τεράστια κέρδη ύπνου. Γνωρίζουν πώς είναι η στέρηση ύπνου, τι σημαίνει για ολόκληρη την οικογένεια και η σκέψη της απόκλισης από το πρόγραμμα τους ανησυχεί. «… Και η ΖΩΗ που μερικές φορές μας αφήνει χωρίς άλλη επιλογή παρά να απομακρυνθούμε από τη ρουτίνα μας»

Πρόγραμμα του παιδιού: Ο κανόνας 80/20

Ωστόσο, έχουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, ραντεβού, ταξίδια, οικογενειακές επισκέψεις και την καθημερινότητα που μερικές φορές μας αφήνουν χωρίς άλλη επιλογή παρά να απομακρυνθούμε από τη ρουτίνα μας. Εδώ θέλουμε να εφαρμόσουμε τον κανόνα 80/20. Το 80% του χρόνου προστατεύουμε το πρόγραμμα και το περιβάλλον ύπνου, ενώ το 20% του χρόνου μπορούμε να έχουμε έναν υπνάκο εν κινήσει ή ίσως αργότερα από τον συνηθισμένο βραδινό ύπνο.

Το καλά ξεκούραστο παιδί σου θα είναι εντάξει να μεταφέρει λιγάκι αργότερα τον υπνάκο του! Το σημαντικό είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που κάνεις τακτικά. Ο καθένας είναι διαφορετικός, έτσι τα αποτελέσματα της παρέκκλισης από το πρόγραμμα θα διαφέρουν επίσης. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν μια ανήσυχη νύχτα, να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί, ή να πάνε απλά με τη ροή σαν να μην υπήρχε καθόλου διαταραχή στη ρουτίνα. Ανεξάρτητα από την αντίδραση, πρέπει να είσαι έτοιμη να επιστρέψεις στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.

Όταν το πρόγραμμα σας «εκτροχιαστεί» για μερικές μέρες και νύχτες, προσπάθησε να βάλεις το παιδί νωρίτερα για ύπνο για λίγες νύχτες για να «εξοφλήσεις» αυτό το χρέος ύπνου.

Εάν έχεις ένα παιδί με υγιείς συνήθειες ύπνου και ένα ιδανικό πρόγραμμα που του επιτρέπει να κοιμηθεί όπου και όταν χρειάζεται, ακολούθησε τον κανόνα 80/20 και απόλαυσε αυτές τις ευκαιρίες όταν προκύπτουν κατά καιρούς!

Τι γίνεται αν το παιδί μου δεν έχει υγιείς συνήθειες ύπνου και δεν έχει ξεκουραστεί καλά;

Εάν το παιδί σου ξυπνά μέσα στη νύχτα ή κλαίει ή είναι ευερέθιστο, έχει σύντομους ύπνους, ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, έχει πολλαπλές νυχτερινές αφυπνίσεις ή του παίρνει ώρες για να κοιμηθεί τη νύχτα, το παιδί δεν παίρνει τον ύπνο που απαιτείται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του. Τότε θα πρότεινα να ακολουθήσετε ένα συνεπές πρόγραμμα και σταθερή ρουτίνα μέσα στην ημέρα, ενώ για άλλη μια φορά θα τόνιζα πως βάζοντας νωρίς το παιδί για ύπνο, θα το βοηθήσεις άμεσα να κοιμηθεί καλύτερα.

Διάβασε επίσης: Μάσκα στα παιδιά στο σχολείο: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να τη συνηθίσει;

Διάβασε επίσης: Η μάσκα προστατεύει μόνο τους άλλους ή και εμάς; Χειρουργική ή υφασμάτινη; Δες εδώ δύο σημαντικές απαντήσεις

The Mamagers Update

Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών

Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i