Σχολικές εξετάσεις: Η εκπαιδευτικός Μαριλένα Μίχα μας λέει πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας

Σχολικές εξετάσεις: τι να κάνουμε και τι να ΜΗΝ κάνουμε οι γονείς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.

Πανελλήνιες εξετάσεις

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό.

Οι σχολικές εξετάσεις έφτασαν! Η περίοδος αυτή θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες της σχολικής ζωής από πολλούς μαθητές και γονείς, καθώς αντιμετωπίζονται σαν να είναι αυτό που θα καθορίσει τα πάντα. Όλος αυτός ο φόβος όμως προκαλεί άγχος και ψυχολογική φόρτιση. Για να μπορέσει το παιδί να διαχειριστεί το άγχος και όλη αυτή την ανασφάλεια που βιώνει χρειάζεται υποστήριξη, αλλά και καθοδήγηση από τα κοντινά του πρόσωπα. Οι γονείς, λοιπόν, παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία.

Σχολικές εξετάσεις: Τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε

Πώς μπορούμε οι γονείς να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας και στις σχολικές εξετάσεις; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν;

«Διάβασε!», «Πότε θα διαβάσεις;»

Εκφράσεις και ερωτήσεις, που αφορούν το πότε και το πως θα διαβάσουν, θεωρούνται απαγορευτικές. Τα παιδιά γνωρίζουν ότι πρέπει να διαβάσουν, οπότε η υπενθύμιση των υποχρεώσεών τους και το «κήρυγμα», γιατί ως τέτοιο θα το εκλάβουν, μόνο αρνητικά θα λειτουργήσουν. Αν τα παιδιά νιώσουν πίεση, αγχώνονται. Καλό θα ήταν εμείς οι γονείς να είμαστε η ήρεμη δύναμη και να δώσουμε χρόνο στα παιδιά να βρουν τους ρυθμούς τους στο διάβασμα. Αλλά και στην περίπτωση που ο γονιός διαπιστώσει ότι το παιδί δεν καταβάλλει την απαιτούμενη προσπάθεια, δεν μπορεί να το πιέσει περισσότερο. Μπορεί βέβαια να συζητήσει μαζί του ότι δείχνει σαν να έχει παραιτηθεί. Η ειλικρίνεια είναι πάντα πολύτιμη και είναι και ο μόνος τρόπος να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βοήθησε το παιδί σου με ήρεμο τρόπο και συζήτηση να το συνειδητοποιήσει, ώστε να αλλάξει τακτική.

Δεν συγκρίνουμε

Ειδικά μέσα στις σχολικές εξετάσεις, δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μας με άλλους, όπως συμμαθητές, αδέρφια, ακόμη και με τον εαυτό μας στην ηλικία τους.

Ναι στις βόλτες και τα διαλείμματα

Οι έξοδοι με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα επιτρέπονται! Ας μην αποπαίρνουμε τα παιδιά αν βγαίνουν και μην τα αποτρέπουμε από συναντήσεις με τους φίλους τους. Μια ευχάριστη κοινωνική δραστηριότητα μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες τους και να κατευνάσει λίγο το άγχος τους. Οι μαθητές χρειάζονται διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το διάβασμα και την πίεση.

Η άσκηση βοηθάει

Η ήπια σωματική άσκηση μπορεί, επίσης, να ωφελήσει σε θέματα χαλάρωσης. Επειδή συνήθως οι έφηβοι δεν έχουν όρεξη και κίνητρο για γυμναστική, καλό θα ήταν να τα ενθαρρύνουμε προτείνοντας τους να κάνουμε κάτι μαζί, όπως τρέξιμο, ποδήλατο, ακόμη και να περπατήσουμε. Το ιδανικό θα ήταν το ίδιο το παιδί να έχει επιλέξει μια δραστηριότητα που του ταιριάζει και να προπονείται καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Διάβασε επίσης: Ξεκινάνε οι εξετάσεις στα σχολεία; Τι θα σου έλεγα αν σε είχα απέναντί μου

Διάβασε επίσης: Δίνεις πανελλήνιες εξετάσεις; Μάθε τα SOS στη διατροφή σου από την ειδικό

Είμαστε διαθέσιμοι

Αφιερώνουμε χρόνο στο παιδί, ειδικότερα τις μέρες που γράφει κάποιο μάθημα. Θα του προσφέρει μεγάλη ασφάλεια και ανακούφιση να ξέρει ότι κάποιος που τον νοιάζεται είναι κοντά του να τον βοηθήσει όταν αυτό θα ζητήσει κάτι, ακόμη και ένα φυσικό χυμό ή ένα τοστ να φάει. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το φροντίζουμε σαν να είναι άρρωστο. Συχνά παρατηρούμε μία υπερπροστατευτικότητα των γονέων αυτή την περίοδο. Οι γονείς πρέπει να έχουν παράλληλα και τη δική τους προσωπική ζωή. Δηλαδή, η προσωπική τους ευτυχία δεν εξαρτάται από το αν τα παιδιά θα γράψουν καλά σε αυτές τις εξετάσεις. Αυτό τα επιβαρύνει πολύ.

Καλός ύπνος

Απαραίτητος κρίνεται ο ύπνος κατά την περίοδο των εξετάσεων. Τα παιδιά καταβάλλουν μεγάλη πνευματική ενέργεια και προσπάθεια και είναι σκόπιμο να κοιμούνται καλά και αρκετά. Είναι αποδεδειγμένο πως ο καλός ύπνος μπορεί να ηρεμήσει τα νεύρα τους και να τους κρατήσουν σε εγρήγορση την μεγάλη μέρα .

Ισορροπημένη διατροφή

Επιπλέον, μια ισορροπημένη διατροφή θα εξασφαλίσει στον κουρασμένο και αγχωμένο μαθητή την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει. Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα φαγητό στο σπίτι - αν γίνεται σπιτικό, ακόμη καλύτερα, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το πρόχειρο φαγητό «junk food», λόγω των υψηλών επιπέδων ζάχαρης που περιέχει, καθιστά δύσκολη την συγκέντρωση, ενώ παράλληλα δεν προσφέρουν στα παιδιά τις απαραίτητες βιταμίνες. Καλό είναι το παιδί να κρατάει ένα σταθερό αριθμό γευμάτων, προκειμένου να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του, καθώς είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, ακόμη κι αν δεν έχει πολύ όρεξη να φάει.

Δοκιμάζουμε τεχνικές χαλάρωσης

Κι όμως βοηθάνε! Μπορούμε να τις κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας ή να τους δείξουμε πώς να τις κάνουν μόνα τους όταν νιώθουν υπερβολικά αγχωμένα και πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η σωστή ελεγχόμενη αναπνοή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση του άγχους. Πώς γίνεται; Κάνε ένα διάλειμμα. Σκέψου για λίγα δευτερόλεπτα τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ένταση. Και μετά βγάλε αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σου. Μια άλλη τεχνική είναι η φαντασίωση: Κάλμαρε τα τεντωμένα νεύρα, κάνοντας ένα φανταστικό ταξίδι σ’ ένα ιδανικό μέρος. Κλείσε τα μάτια σου, πάρε βαθιά αναπνοή και για τα επόμενα δέκα λεπτά φαντάσου τον εαυτό σου σ’ όποιο μέρος θα ήθελες να ήσουν.

Ένα σημαντικό θετικό μήνυμα

Τέλος, εκτός από τις θετικές σκέψεις, οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές επιμένουν πως οι γονείς πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας το μήνυμα πως δεν εξαρτάται η προσωπική τους αξία από την επιτυχία τους στις εξετάσεις, αλλά ότι θα έχουν επιτύχει έναν στόχο. Έχει μεγάλη σημασία για την καλή και επιτυχημένη προετοιμασία τους, να αναπτύξουν μια θετική στάση, ένα θετικό συναίσθημα απέναντι στις εξετάσεις. Όταν μιλάμε για θετική διάθεση αναφερόμαστε σε αυτό που ξέρουμε, σκεπτόμαστε, νιώθουμε και κάνουμε. Είτε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Η ψυχολογική προετοιμασία καλλιεργεί τη θετική αυτοαντίληψη. Δηλαδή, να είναι σε θέση ο έφηβος να βλέπει τον εαυτό του και την προσπάθεια του θετικά, με αυτοπεποίθηση στις ικανότητές του. Αυτό σημαίνει πως ενθαρρύνουμε τον έφηβο και κυρίως τις προσπάθειές του.

The Mamagers Update 

Νοσηλεύτρια υιοθετεί κοριτσάκι που αγάπησε με μια ματιά

Έκανε δωρεά για να σωθεί ένα κοριτσάκι με καρκίνο αλλά την απέσυρε επειδή οι γονείς ήταν λεσβίες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i