Βοήθεια στα μαθήματα: Να πώς θα «πείσεις» το παιδί να διαβάσει

Τι μπορείς να κάνεις αν νιώθεις ότι το παιδί σου χρειάζεται βοήθεια στα μαθήματα και για να οργανωθεί;

σχολείο Maglara

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Βλέπεις το παιδί σου να «χαζεύει» στο γραφείο του και αντιλαμβάνεσαι ότι θέλει βοήθεια στα μαθήματα. Όχι τόσο για να τα καταλάβει, όσο για να οργανωθεί και να καθίσει να διαβάσει.

Το παιδί σου θέλει βοήθεια στα μαθήματα; Τι μπορείς να κάνεις;

Καθιέρωσε ένα πρόγραμμα

Η ρουτίνα μπορεί να είναι η καλύτερη βοήθεια στα μαθήματα για το παιδί. Το μυστικό, για να γίνεται κάτι σε καθημερινή βάση, είναι να αποτελέσει το διάβασμα μέρος της ρουτίνας. Το παιδί δεν πρέπει να προβληματιστεί για το πότε θα μελετήσει τα μαθήματά του. Ορίστε με βάση τις δυνατότητες και την όρεξη του παιδιού, πότε θα διαβάζει. Μπορεί να είναι το μεσημέρι μετά το φαγητό, το απόγευμα μετά την μεσημεριανή του ξεκούραση ή κατευθείαν μετά το σχολείο/ φροντιστήριο. Μια καλή τακτική: Στην αρχή που το παιδί είναι πιο ξεκούραστο ας κάνει τα πιο δύσκολα μαθήματα και μετά ας προχωρήσει στα πιο εύκολα. Συνεπώς, χρειάζεται πρώτα να οργανώσετε μαζί τον τρόπο μελέτης που θα ακολουθεί κάθε μέρα ώστε να είστε σίγουροι ότι δε θα παραλείψει τίποτα.

Απομάκρυνε τα ερεθίσματα

Είναι καλό να έχει το δικό του γραφείο για να μην διασπάται η προσοχή του από άλλου είδους ερεθίσματα, όπως είναι η τηλεόραση ή το τηλέφωνο. Το γραφείο του θα πρέπει να μην έχει παιχνίδια και σε αυτό να υπάρχουν μόνο τα βασικά, όπως τα μολύβια και η γόμα που θα χρειαστεί και τα βιβλία και τα τετράδια του σχολείου. Μην το πιέζεις όμως. Άφησε το να κάνει μικρά και σύντομα διαλείμματα κι αν κατά την ώρα του διαβάσματος χαζεύει, πότε ξύνοντας το μολύβι, πότε ζωγραφίζοντας σε μία κόλλα χαρτί, δεν του βάζεις τις φωνές. Μπορεί, να είναι για εκείνο ένας τρόπος να σκέφτεται!

Μην παραλείπεις τον έπαινο

Εάν το παιδί έχει χάσει το κίνητρο να διαβάζει μπορείς να του δώσεις ερεθίσματα και να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον με κάτι που πραγματικά του αρέσει. Επιβράβευσε την προσπάθεια που έκανε. Δεν χρειάζεται να περιμένει τα μεγάλα αποτελέσματα για να νιώθει ικανοποίηση. Με το να προσέχει τις μικρές επιτυχίες θα χτίζει θετική ορμή, και θα διαβάζει ευκολότερα χωρίς να «βαριέται».

Διάβασε επίσης: 5 ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο από τη διατροφολόγο

Διάβασε επίσης: Τα νόστιμα υγιεινά μπισκότα για το κολατσιό στο σχολείο

Δείξ ’του αυτό που «θέλει να γίνει»

Αυτό από μόνο του είναι μια εξαιρετική πρόταση για βοήθεια στα μαθήματα! Επισκεφθείτε μαζί τους χώρους στους οποίους θα ήθελε να δουλέψει ή επαγγέλματα που το ενδιαφέρουν ώστε να τα γνωρίσει από κοντά και να κινητοποιηθεί. Συζήτησε μαζί του ποιοι είναι οι στόχοι του σχετικά με τις σπουδές και την καριέρα του, πώς συνδέονται οι σχολικές επιδόσεις με αυτά. Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, θα θυμηθεί τη σημασία του διαβάσματος που μπορεί πριν να του φαινόταν «βαρετό».

Εξωσχολική βοήθεια

Ένας δάσκαλός ή μια εξωσχολική βοήθεια μπορεί να τονώσουν το ενδιαφέρον του, να επαναφέρουν την χαμένη του όρεξη και να δημιουργήσει μια όμορφη σχέση και συνεργασία με κάποιον που θα το βοηθάει και καθοδηγεί. Ειδικά ένας δάσκαλος- λόγω της συνεχής τριβής του με μαθητές- μπορεί να το εμπνεύσει και να κάνει πιο ενεργή την προσπάθειά του. Πρόσεξε όμως: H ώρα μελέτης δεν πρέπει να γίνει ένα άλλο μάθημα! Το θετικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι ενισχύεται η επικοινωνία του μαθητή με τον καθηγητή, αλλά και το πρόγραμμα το καθορίζει το ίδιο το παιδί κι έτσι μπορεί να προσαρμόσει τα μαθήματα ανάλογα και με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

The Mamagers Update

Τα μωρά μας χαμογελούν για να τους χαμογελάσουμε κι εμείς

H σωματική επαφή μας με το μωρό, το ωφελεί ακόμα και 20 χρόνια αργότερα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i