Το Botox και το εμβόλιο κατά της COVID-19 πάνε μαζί;

Είναι ασφαλές να κάνεις το εμβόλιο για την COVID-19 εάν έχεις κάνει Botox; Τα ευρήματα μιας έρευνας ρίχνουν φως στο ερώτημα.

vaccine iStock

Σκέφτεσαι να κάνεις Botox με στόχο μια πιο λεία επιδερμίδα χωρίς γραμμές και ρυτίδες; Αν πρόκειται να κάνεις σύντομα το εμβόλιο κατά της COVID-19, ίσως θα έπρεπε να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Κι αυτό γιατί πριν λίγο καιρό αναφέρθηκε η περίπτωση τριών ανθρώπων που είχαν υποστεί εμφυτεύματα (dermal fillers) και που εμφάνισαν ορισμένες παρενέργειες ύστερα απ' τον εμβολιασμό τους με το Moderna. 

Δες επίσης: Ήρθες σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού; Οι "επικίνδυνες" μέρες για να κολλήσεις

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην τρίτη φάση δοκιμής του εμβολίου της Moderna,15,184 συμμετέχοντες εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Τρεις εξ αυτών, που είχαν κάνει dermal fillers, εμφάνισαν ένα ελαφρύ πρήξιμο στο πρόσωπο μέσα στις επόμενες δύο ημέρες που ακολούθησαν τον εμβολιασμό. Το πρήξιμο αφορούσε τη γενικότερη περιοχή του προσώπου για τους δύο συμμετέχοντες, ενώ για τον τρίτο αφορούσε μόνο τα χείλη.

Σε κάθε περίπτωση, το πρήξιμο υποχώρησε εύκολα μέσα σε λίγες μέρες με κατάλληλη αγωγή στο σπίτι, άφησε ωστόσο ένα εύλογο ερώτημα για το αν τα dermal fillers και τα οποιαδήποτε ενέσιμα είναι συμβατά με το εμβόλιο της Moderna (και οποιαδήποτε άλλης εταιρείας). 

Είναι λοιπόν ασφαλές να εμβολιαστεί κάποιος που έχει κάνει Botox ή Dermal fillers;

H Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικών Χειρουργών έχει δηλώσει ότι τέτοιου είδους παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιες, και πάντως σίγουρα επιλύσιμες πολύ εύκολα. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για όσους έχουν κάνει Botox ή fillers και σίγουρα δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τον εμβολιασμό. 'Ενα ιστορικό ενέσιμων παρεμβάσεων δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί λόγο για να αποφύγει κανείς το εμβόλιο κατά της COVID-19. Ίσα ίσα που ο κίνδυνος να νοσήσει σοβαρά αν κολλήσει τον ιό είναι αρκετά μεγαλύτερος και σίγουρα υπερτερεί από το μικρό ρίσκο που παίρνει κάποιος που έχει κάνει Botox και κινδυνεύει να δει κάποιο μικρό πρήξιμο στο πρόσωπο.

Δες επίσης: Καλά νέα: Έχεις άσθμα; Μπορεί να σε προστατεύει από την COVID-19

Εξάλλου, ένα μικρό πρήξιμο είναι πιθανό να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε μετά τον εμβολιασμό, σαν παρενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα άλλης έρευνας. 

Συμπερασματικά, και μιας και δεν υπάρχει επίσημη αντένδειξη ή οδηγία από τον FDA για τον συνδυασμό Botox και εμβολίου, όλοι οι γιατροί προτείνουν ανεπιφύλακτα σε όσους μπορούν να κάνουν το εμβόλιο (και δεν εμποδίζονται από κάποια ασθένεια), να το κάνουν το συντομότερο για να προστατευθούν απ' τον επικίνδυνο ιό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i