Καλά νέα: Έχεις άσθμα; Μπορεί να σε προστατεύει από την COVID-19

Το άσθμα δεν είναι απαραίτητα παράγοντας κινδύνου για να αρρωστήσεις σοβαρά εάν κολλήσεις κορονοϊό.

πόνος στήθος δύσπνοια άσθμα ΧΑΠ Srisakorn

Ο Κωνσταντίνος Σάμιτας, πνευμονολόγος, επιμελητής Β' ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία", υπεύθυνος Ομάδας Άσθματος ΕΠΕ, απαντά στο ερώτημα αν το άσθμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση από SARS-COV-2.

Τα καλά νέα

Οι ασθενείς με καλά ελεγχόμενο ήπιο ή μέτριο άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου από την COVID-19, ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Πρόσφατη μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι ασθενείς με άσθμα που χρειάστηκαν διασωλήνωση είχαν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν.

Μπορεί δηλαδή το άσθμα να προστατεύει από την COVID-19;

Το ερώτημα αν οι ασθματικοί ασθενείς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω της COVID-19 δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, καθώς τα στοιχεία που έχουν προκύψει από παρατηρούμενες μελέτες δείχνουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Πρόσφατες μεταναλύσεις έχουν δείξει ότι το άσθμα ενδέχεται να λειτουργεί προστατευτικά.

Διαβάστε Επίσης

Αν και ο μηχανισμός δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, βάσει πρόσφατων δημοσιευμένων μελετών βασικής έρευνας, ο τύπος του άσθματος, δηλαδή αν είναι (ή όχι) αλλεργικό ή ηωσινοφιλικό, ενδεχομένως να παίζει ρόλο τόσο στον κίνδυνο νόσησης όσο και στη βαρύτητά της. Η αλλεργία ενδέχεται να δρα προστατευτικά, μέσω της μείωσης της έκφρασης του υποδοχέα ACE2, ενώ στους ασθενείς με μη-αλλεργικό, μη-ηωσινοφιλικό άσθμα, συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εμφανίζουν συννοσηρότητες, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, o κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και η έκβαση δυσμενέστερη.

Όσον αφορά ασθενείς με σοβαρό άσθμα που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, σε μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε 27 κέντρα σοβαρού άσθματος τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τους 550 ασθενείς που λάμβαναν βιολογικό παράγοντα το 3,8% νόσησαν από COVID-19, ωστόσο είχαν καλή έκβαση, ακόμα και όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία.

Σε κάθε περίπτωση, για την προστασία των ασθματικών ασθενών από την COVID-19 συνιστάται ο εμβολιασμός, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί ασφαλή και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά σπάνιες, η χρήση μάσκας στους δημόσιους (ειδικά κλειστούς) χώρους ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς σχετίζονται με τη μείωση των παροξύνσεων του άσθματος και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i