Έχεις τατουάζ; Έχεις ραντεβού στον δερματολόγο σου το Φθινόπωρο;

Και αν σκέφτεσαι να κάνεις τατουάζ, μάθε τη γνώμη του δερματολόγου.

Έχεις τατουάζ unsplash

Το τατουάζ έχει γίνει πολύ δημοφιλές παγκοσμίως. Σήμερα 20% των ανθρώπων στη Γερμανία και το 29% στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν τατουάζ. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κάνουν τατουάζ στο δέρμα τους για διάφορους λόγους (θρησκευτικούς, κοινωνικούς, φυλετικούς, συναισθηματικούς). Σε αντίθεση με ορισμένους πολιτισμούς όπως οι πολυνησιακές φυλές, η έννοια των τατουάζ στον δυτικό κόσμο συνδέθηκε κυρίως με χαμηλή κοινωνική θέση. 

Τα μελάνια τατουάζ είναι εναιωρήματα που μπορεί να περιέχουν έως και 100 διαφορετικές χημικές ενώσεις. Η χρωστική ουσία αναμιγνύεται με διαλύτες, συντηρητικά και διάφορες άλλες ουσίες. Αν και εγχέονται στο ανθρώπινο σώμα, τα μελάνια τατουάζ συνήθως δεν χρειάζεται να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφάλειας σε αντίθεση με τα φάρμακα ή τα εμφυτεύματα. Οι κυριότερες ανησυχητικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε αναλυθέντα δείγματα είναι: οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) (43 %), οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (PAA) (14 %), τα βαρέα μέταλλα (9 %) και τα συντηρητικά (6%).

1.Γύρισες με νέο τατουάζ από τις διακοπές; Καλό είναι να ξέρεις ότι…

Τα νέα τατουάζ είναι ουσιαστικά ανοιχτές πληγές. Ως εκ τούτου, είναι πολύ ευαίσθητα σε εξωτερικά στοιχεία όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η τριβή και πάσης φύσεως ερεθισμός. Με εξαίρεση τη μόλυνση, το πολύ φως του ήλιου είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα νέο τατουάζ. Μόλις γίνει το τατουάζ, μέρος της χρωστικής διαρρέει από την πληγωμένη επιδερμίδα. Ένα άλλο κλάσμα του ενέσιμου μελανιού αφαιρείται από το δέρμα παθητικά μέσω λεμφαδένων ή αιμοφόρων αγγείων ή μεταναστευτικών κυττάρων. Οι χρωστικές τατουάζ ανιχνεύονται στους τοπικούς λεμφαδένες αλλά πιθανότατα μεταφέρονται και σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες ή τους νεφρούς. Πειράματα με ποντίκια ηλεκτρονικής μικροσκοπίας απέδειξαν την παρουσία σωματιδίων χρωστικών στο ήπαρ (μέσα στα κύτταρα Kupffer). Η υπόλοιπη χρωστική παραμένει στο χόριο (το παχύ τμήμα του δέρματος) και απορροφά το φως σε μια συγκεκριμένη φασματική περιοχή προκαλώντας το χρώμα του τατουάζ. 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν καθυστερημένη επούλωση πληγών, λοιμώξεις, τοξικές ή ακόμη και μεταλλαξιογόνες διεργασίες, καθώς και κοκκιωματώδεις και αλλεργικές αντιδράσεις.

2.Έχεις παλιά τατουάζ με επιπλοκές: αλλεργικές αντιδράσεις στο μελάνι… 

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μπορεί ένα τατουάζ ποτέ να μην προκαλέσει πρόβλημα, αν όμως προκύψει δερματίτιδα πάνω στο τατουάζ ή αλλεργική αντίδραση, τότε καλό είναι να ξέρεις πως η θεραπεία με λέιζερ Q-switch / pico-LASER  δεν ενδείκνυται. Ο λόγος είναι πως η ίδια η θεραπεία  LASER αφαίρεσης του τατουάζ μπορεί να ξεκινήσει ή να επιδεινώσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Πριν λοιπόν αποφασίσεις να σβήσεις ένα τατουάζ καλό είναι να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου. 

3.Πήγαν όλα τέλεια στις διακοπές με τα τατουάζ σου, τι γίνεται όμως με το δέρμα σου;

Το καλοκαίρι το δέρμα μαυρίζει, αφυδατώνεται, γίνεται πιο τραχύ. Είναι φυσικό και τα τατουάζ να επηρεάζονται εάν δεν τα έχεις περιποιηθεί με αντηλιακό, ενυδατικές κρέμες, αποφυγή ερεθισμών. Ιδίως για τα μεγάλα και πολύχρωμα τατουάζ χρειάζεται έλεγχος. Συχνά είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις τις αλλαγές στο δέρμα σου και κυρίως στις ελιές σου (σπίλους) που βρίσκονται μέσα σε ένα τατουάζ. Ο δερματολόγος με ειδικές μεθόδους (δερματοσκόπηση, πολωμένο και υπέρυθρο φως) μπορεί να αναγνωρίσει πρώιμα εάν οι ελιές σου εμφανίζουν αλλαγές και χρειάζονται παρακολούθηση ή αφαίρεση. 

4.Σκέφτεσαι να κάνεις τατουάζ; Η γνώμη του δερματολόγου είναι:

  • Διάλεξε ένα διαχρονικό σχέδιο που δεν θα αποτυπώνει τη διάθεση της στιγμής. Κανείς δεν ξέρει τι θα είναι στη μόδα σε μερικά χρόνια.
  • Απέφυγε ονόματα και φράσεις που μπορεί σε λίγο ή περισσότερο καιρό να μην είναι μέρος της ζωής σου.
  • Μείνε στο μαύρο χρώμα. Τα πολλά χρώματα δύσκολα αντιμετωπίζονται σε περίπτωση ανεπιθύμητων αλλεργικών αντιδράσεων, ενώ αφαιρούνται πιο δύσκολα με LASER.
  • Τα τατουάζ ποτέ δε φεύγουν, απλά σβήνουν ή πιο σωστά ξεθωριάζουν από τα Q-switch ή pico LASER. 
  • Eπέλεξε μικρά τατουάζ σε σημεία που καλύπτονται από ρούχα στην καθημερινότητα, ώστε να μη ξεθωριάζουν στην έκθεση στο φως.
  • Απέφυγε το τατουάζ στο πρόσωπο και στα χέρια σου.
  • Τα τατουάζ είναι μια επένδυση που μπορεί να κοστίσει δεκαπλάσια και εκατονταπλάσια  περισσότερο από τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να δημιουργηθούν στην καρέκλα του καλλιτέχνη.
  • Η μακροχρόνια αντηλιακή προστασία είναι το κλειδί για να διατηρείτε το σχήμα του τατουάζ σας ομαλό και καθορισμένο.

Ευχαριστούμε τη δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο, τ.επιμελήτρια Karlstad & Karolinska Hospital Σουηδίας, dermatologia.com.grdermodiagnostiki.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i