7 συμβουλές για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας το φθινόπωρο

Όλες οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.

Σωστή περιποίηση pexels

Αφήνοντας πίσω μας σταδιακά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, είναι καιρός να αναλογιστούμε τι πρέπει να προσέξουμε για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας μας το φθινόπωρο. Κι ενώ τους προηγούμενους μήνες κύριο μέλημά μας ήταν να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την αφόρητη ζέστη και την έκθεσή του στον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας, πλέον οι ανάγκες του αλλάζουν αφού ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο κρύος, με περισσότερη υγρασία.

Όσα πρέπει να αλλάξουν (ή να μείνουν ίδια) στην skincare ρουτίνα σου το φθινόπωρο:

#1. Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο, είτε έχει κρύο είτε ζέστη. Αυτό που αλλάζει ανά εποχή είναι οι συνθέσεις των κρεμών που χρησιμοποιούμε. Καλό είναι να σταματήσεις την εφαρμογή λεπτόρρευστων κρεμών και gel και να προτιμήσεις πιο πλούσιες υφές για βαθιά ενυδάτωση - εκτός φυσικά αν ο τύπος δέρματός σου δεν αντέχει τις πιο παχύρρευστες υφές. Το υαλουρονικό οξύ (που ήταν το νο. 1 συστατικό που αναζητούσαμε το καλοκαίρι) μπορεί να παραμείνει στη ρουτίνα σου αλλά τα ceramides θα χαρίσουν στο δέρμα σου όλη αυτή την ενυδάτωση και θρέψη που χρειάζεται μετά τις διακοπές.

Δες κι εδώ: Πώς να αποκτήσεις λεία, απαλά πέλματα με 4 απλές κινήσεις

#2. Καλή διατροφή

Τα φρούτα, τα λαχανικά και το άφθονο νερό μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι που πρέπει να εξακολουθείς να κάνεις και το φθινόπωρο, αν θες η επιδερμίδα σου να ακτινοβολεί από μέσα.

#3. Αντηλιακό

Δεν το ξεχνάμε ποτέ, ούτε τον χειμώνα, ούτε καν τις βροχερές ή συννεφιασμένες μέρες. Ο ήλιος καραδοκεί και είναι πολύ δυνατός ακόμα και τότε, οπότε είναι απαραίτητο να φοράς αντηλιακό κάθε πρωί πριν εκτεθείς σε αυτόν. Μην ξεχνάς ότι η UV ακτινοβολία διαπερνά ακόμα και τα τζάμια, άρα οι ακτίνες του ήλιου σε "βλέπουν" και όταν οδηγείς αλλά και στο γραφείο σου (εφόσον κάθεσαι κοντά σε παράθυρο).

#4. Απολέπιση

Η απολέπιση είναι πάντα χρήσιμη, χειμώνα καλοκαίρι καθώς συντελεί στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων για να αποκαλυφθεί μια πιο λεία και καθαρή επιδερμίδα. Παρ᾽όλα αυτά, είναι καλό να την αποφεύγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες αν δεν ξέρουμε να την κάνουμε σωστά ή αν το δέρμα μας είναι ερεθισμένο και ταλαιπωρημένο από τον ήλιο. Ιδίως τις ζεστές εκείνες μέρες προτείνεται φυσική απολέπιση με ένα πολύ ήπιο scrub που δεν θα προκαλέσει τραυματισμούς στο δέρμα, ενώ η χημική απολέπιση με οξέα απαγορεύεται. Φυσικά, το αντηλιακό την επόμενη μέρα είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση. Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν το φθινόπωρο, που πλέον μπορείς σταδιακά να κάνεις πιο συχνά απολέπιση - ακόμα και με οξέα. Καλό είναι βέβαια να έχεις αφήσει το ταλαιπωρημένο από τον ήλιο δέρμα σου να "ξεκουραστεί" αμέσως μετά τις διακοπές και να την ξεκινήσεις λίγο αργότερα.

#5. Καθαρισμός

Οι ανάγκες της επιδερμίδας μας αλλάζουν ανάλογα με την εποχή - μάλιστα λέγεται ότι αλλάζει ακόμα και ο τύπος της. Αν δεις να σε πειράζει το καθαριστικό προσώπου που χρησιμοποιείς από το καλοκαίρι και ότι σου δημιουργεί ερεθισμούς, είναι πιθανόν να συμβαίνει γι᾽αυτόν ακριβώς το λόγο. Καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό για το τι ανάγκες έχει το δέρμα σου τη δεδομένη εποχή αλλά και ποιo cleanser θα λειτουργήσει καλύτερα στο δέρμα σου το φθινόπωρο.

Δες κι εδώ: Πέντε λάθη που πιθανόν κάνεις στη ρουτίνα καθαρισμού σου

#6. Βιταμίνη C

Τώρα που δεν εκτίθεσαι άμεσα στον ήλιο κάνοντας ηλιοθεραπεία, είναι η κατάλληλη ώρα να εισάγεις στη ρουτίνα σου έναν ορό ή μια κρέμα που να περιέχει Βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου αλλά και υαλουρονικού οξέως στο δέρμα και αποκαθιστά τη φωτεινότητα και τον ομοιογενή τόνο της επιδερμίδας. Μην ξεχνάς τη χρήση αντηλιακού αν την εφαρμόζεις το πρωί.

#7. Ενυδάτωση σώματος

Μην ξεχνάς το σώμα σου, καθώς κι αυτό έχει ανάγκη από πλήρη και σωστή ενυδάτωση. Προτίμησε να κάνεις ντους με ζεστό ή χλιαρό νερό και απόφυγε το καυτό, καθώς ξηραίνει το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ερυθρότητα ή ερεθισμούς σε κάποιες περιπτώσεις. Φυσικά, ένα body butter ή μια body lotion με πλούσια ενυδατικά συστατικά (όπως το υαλουρονικό οξύ) θα κάνουν θαύματα και στο σώμα σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i