5 μύθοι μακιγιάζ που όλες μας πιστεύουμε μέχρι σήμερα

Κι εμείς είμαστε εδώ για να τους καταρρίψουμε.

μακιγιάζ iStock

Το μακιγιάζ θεωρείται μια "ζωγραφική" τέχνη που μπορεί να καλύψει τις ατέλειες του προσώπου αναδεικνύοντας τον πιο όμορφο εαυτό μας. Μπορεί να κάνει θαύματα, ωστόσο καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ για να διατηρείται μια αρμονία στο πρόσωπο.

Δες επίσης: 5 οφέλη που θα αποκομίσεις από τη χρήση vegan, cruelty free καλλυντικών

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί μύθοι γύρω από τη συγκεκριμένη τέχνη, που όλες μας συνεχίζουμε να πιστεύουμε μέχρι και σήμερα. Εμείς θα σταθούμε στους 5 πιο κοινούς:

#1. Το μακιγιάζ "χαλάει" την ποιότητα του δέρματος

Ίσως θυμάσαι τη μαμά σου που σου φώναζε να μην βάφεσαι γιατί θα χαλάσει το δέρμα σου. Πιθανόν να επρόκειτο για μια δικαιολογία και ο πραγματικός λόγος που δεν ήθελε να βάφεσαι να ήταν διαφορετικός, πάντως είναι ευρέως διαδεδομένη αυτή η άποψη. Ε λοιπόν, τα καλλυντικά εν γένει δεν χαλούν, ίσα ίσα θα λέγαμε ότι προστατεύουν το δέρμα. Κι αυτό γιατί αφενός οι νέες συνθέσεις είναι ειδικά δημιουργημένες για να ταιριάζουν σε κάθε τύπο δέρματος (λιπαρό, μικτό, ξηρό), αφετέρου πολλά προϊόντα μακιγιάζ χαρίζουν αντηλιακή προστασία ή ενυδάτωση, χάρη στον SPF αλλά και σε ενυδατικά στοιχεία που περιέχουν, όπως το υαλουρονικό οξύ. Σε κάθε περίπτωση, η στρώση του foundation ή του primer στο πρόσωπο λειτουργεί κάπως σαν ασπίδα στο δέρμα προστατεύοντας ακόμα και από την ηλιακή ακτινοβολία, περιέχουν δεν περιέχουν δείκτη προστασίας. Ενδεχομένως κάποια προϊόντα που δεν είναι oil-free να "πειράζουν" τα λιπαρά ή ακνεϊκά δέρματα φράζοντας τους πόρους και επιδεινώνοντας τυχόν ακμή ή πρόβλημα με σπυράκια. Γι' αυτόν τον λόγο καλό είναι να χρησιμοποιούνται oil-free καλυπτικά.

#2. Η μάσκαρα κάνει τις βλεφαρίδες να πέφτουν (μόνιμα)

Υπήρχε ένας αστικός μύθος παλαιότερα που έλεγε ότι η μάσκαρα ταλαιπωρεί τις βλεφαρίδες και τις κάνει πιο αδύναμες, με αποτέλεσμα να μαδάνε και να μην ξαναφυτρώνουν. Αυτό που ισχύει είναι ότι αν δεν κάνεις καλό ντεμακιγιάζ και δεν αφαιρείς σωστά τη μάσκαρα αφήνοντας υπολείμματα στις βλεφαρίδες, αυτές ίσως αποδυναμώνονται με τον καιρό. Αν πάλι έχεις το κακό συνήθειο να μην την αφαιρείς ποτέ και να κοιμάσαι με αυτήν, τότε πράγματι ίσως διατρέχεις κίνδυνο να σου "πέσουν". Επιπλέον, πρέπει να δίνεται προσοχή στον τρόπο που αφαιρείς τη μάσκαρα, καθώς δεν πρέπει να τρίβεις με μανία τις βλεφαρίδες, καθώς όντως σου "μένουν" στα χέρια. Επομένως, δεν είναι η ίδια η μάσκαρα που τις κάνει πιο αδύναμες, αλλά το αν κάνεις (σωστό) ντεμακιγιάζ σε αυτές.

#3. Το foundation καλύπτει τις ρυτίδες

Το φον τεν τεν όχι μόνο δεν καλύπτει τις ρυτίδες, λεπτές γραμμές, πόρους, σπυράκια, σημάδια και κάθε λογής βαθουλώματα (γενικά, την αναγλυφότητα), απεναντίας κάνει όλα τα παραπάνω "ψεγάδια" να φαίνονται ακόμα πιο έντονα. Κι αυτό γιατί η σύνθεσή του εισχωρεί στις γραμμές και τις αναδεικνύει με κάποιον τρόπο, ενώ οι πολλές στρώσεις κάνουν το δέρμα να "σπάει" και να δημιουργούνται γραμμές ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν. Γι' αυτόν τον λόγο, όταν υπάρχει αναγλυφότητα καλό είναι να χρησιμοποιούνται λεπτόρρευστα προϊόντα και να εφαρμόζονται με φειδώ. Επίσης,προτείνεται να αποφεύγονται οι πολλές λάμψεις καθώς τραβούν την προσοχή στα σημεία που δεν θέλουμε.

#4. Πρέπει να ταιριάζεις το makeup look σου με το στιλ ρούχων σου

Για παράδειγμα, αν φοράς ένα ρομαντικό φόρεμα ή ένα κυριλέ κοστούμι το μακιγιάζ πρέπει να είναι ήσυχο, διακριτικό, πιο girly ή "σοβαρό". Αν από την άλλη φοράς τουαλέτα τότε πρέπει να κάνεις ένα έντονο makeup look με πολλή σκιά και bold κραγιόν, γιατί μάλλον θα πρόκειται για επίσημη εκδήλωση οπότε "δεν πρέπει να πας άβαφη". Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα, καθώς ο καθένας είναι ελεύθερος να βαφτεί όπως του αρέσει και τον εκφράζει. Φυσικά και πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες αλλά πολλές φορές προτείνεται, για παράδειγμα, να κάνεις ένα no makeup look με ένα εντυπωσιακό και βαρύ φόρεμα, και ένα πιο έντονο μακιγιάζ όταν φοράς μονοχρωματικά outfits. 

#5. Το κόκκινο κραγιόν είναι μόνο για βράδυ

Παρομοίως με παραπάνω, το κόκκινο κραγιόν δεν είναι μόνο για τις επίσημες εξόδους αλλά πολύ εύκολα μπορεί να φορεθεί και πρωί, με τους κατάλληλους συνδυασμούς και προσαρμογές. 

Δες κι εδώ: Οι τάσεις του μακιγιάζ για τον φετινό χειμώνα θα σε ενθουσιάσουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i