Τι δείχνουν για την υγεία μας οι μαύρες κάθετες γραμμές στα νύχια;

Σε τι οφείλονται όλες οι αλλοιώσεις που εμφανίζονται κατά καιρούς στα νύχια μας;

nails iStock

Σου έχει τύχει ποτέ να αφαιρέσεις το βερνίκι από τα νύχια σου και να διαπιστώσεις ότι έχουν σχηματιστεί μαύρες γραμμές ή άλλες αλλοιώσεις κάτω από αυτά; Μιας και τα νύχια αντανακλούν τη γενικότερη υγεία μας, είναι πιθανό να είναι σημάδι ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά στον οργανισμό σου. Φυσικά, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι επιβεβλημένη όταν αυτές οι αλλοιώσεις επιμένουν για καιρό, όμως σε κάθε περίπτωση, τι μπορεί να σημαίνουν;

Τι σημαίνουν οι μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια;

Οι καφετί ή κοκκινωπές γραμμές κάτω από το νύχι (ή αλλιώς, η σχισμοειδής αιμορραγία) μπορεί να είναι αποτέλεσμα φθοράς των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κατά μήκος του νυχιού. Οι γραμμές αυτές δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μικροτραυματισμό του νυχιού. Εάν οι γραμμές εμφανίζονται σε πολλά από τα νύχια, ίσως αποτελούν σημάδι σοβαρότερης πάθησης, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση ή η ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς).

Δες κι εδώ: Μήπως τα μαλλιά σου μπερδεύουν εύκολα; 7 συμβουλές για να τα περιποιείσαι σωστά

Πώς μπορείς να τις αφαιρέσεις;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την σχισμοειδή αιμορραγία, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή, καθώς με τον καιρό οι μαύρες γραμμές υποχωρούν από μόνες τους - εκτός φυσικά αν οφείλονται σε σοβαρότερες παθήσεις που μένουν χωρίς θεραπεία.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βάφεις τα νύχια σου ώστε να μην είναι ορατές στο μάτι και να μην σε ενοχλούν αισθητικά. Προτίμησε κανονικό βερνίκι ώστε να μπορείς να το ξεβάψεις και μόνη σου σπίτι και να βλέπεις την πρόοδό τους συχνά.

Άλλες συχνές αλλοιώσεις των νυχιών είναι οι εξής:

Γραμμές του Beau

Οι οριζόντιες αυλακώσεις των νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερου τραυματισμού ή παλαιότερης ασθένειας, της χημειοθεραπείας ή της έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (για τα άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό). Συνήθως οι αυλακώσεις παρατηρούνται αρκετούς μήνες μετά την ασθένεια, τον τραυματισμό κ.λπ., όταν πια το νύχι έχει μεγαλώσει και η αλλοίωση βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Μερικές από τις παθήσεις που έχουν συνδεθεί με τις γραμμές του Beau είναι ο αρρύθμιστος διαβήτης και η περιφερική αγγειακή νόσος. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει έλλειψη ψευδαργύρου.

Γραμμές του Muehrcke 

Οι λευκές ζώνες ή γραμμές που καλύπτουν οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του νυχιού μπορεί να υποδεικνύουν μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (αλβουμίνη) στο αίμα. Το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως λόγω προβλήματος στο συκώτι.

Δες επίσης: 5 stylish χτενίσματα για κάθε μέρα που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη στο γραφείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i