Μήπως το 2021 σε έκανε να γεράσεις πιο γρήγορα;

Πόσο ένοχο είναι το στρες για την πρόωρη γήρανση;

skin iStock

Το 2021 ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια χρονιά με έντονα σκαμπανεβάσματα: από τη μια ο θρίαμβος της επιστήμης με τη δημιουργία του εμβολίου κατά της covid-19 που μάς γέμισε όλους με ελπίδα, από την άλλη η εμφάνιση μεταλλάξεων που ήρθαν για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις ζωές όλων μας και να περιπλέξουν την ήδη περίεργη κατάσταση. Ταυτόχρονα, όλα όσα ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις τους τελευταίους μήνες, σχεδόν από την αρχή του έτους, μάς γεμίζουν με άγχος ενώ δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η αβεβαιότητα που πλανάται σε όλον τον κόσμο αλλά και το άγχος και η αγωνία του καθενός από εμάς για το τι μέλλει γενέσθαι. Έχουν άραγε όλα αυτά επίπτωση και στο δέρμα μας;

Δες επίσης: Messy Bun | 3 γιορτινές εκδοχές του πιο trendy "επιμελώς ατημέλητου" κότσου

Η ερώτηση είναι φυσικά ρητορική, αφού η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική. Αν παρατηρείς μια ανεξήγητη θαμπάδα στο δέρμα ή, ακόμα χειρότερα, άλλου είδους δερματοπάθειες ή ακόμα και εξανθήματα, χωρίς κάποιον προφανή λόγο, είναι πολύ πιθανό να φταίει το (χρόνιο) άγχος. Αν επιπροσθέτως νιώθεις το πρόσωπό σου πιο κουρασμένο ή γερασμένο, με τις λεπτές γραμμές να βαθαίνουν όλο και πιο γρήγορα, ενώ όλο τον χρόνο είσαι κλεισμένη σπίτι (άρα ο ήλιος, ο νο. 1 υπαίτιος της πρόωρης γήρανσης δεν σε βλέπει), κι ενώ έχεις όλο τον χρόνο να ακολουθήσεις μια εντατική skincare ρουτίνα, τότε μάλλον φταιεί και πάλι το στρες. 

Πώς επηρεάζει το στρες το δέρμα μας;

Όταν βιώνουμε μια αγχωτική κατάσταση, ακόμα κι αν απλά αγχωνόμαστε με κάτι στο μυαλό μας, ο οργανισμός μας παράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που χρησιμεύει στο να προετοιμάζει και να δίνει στο σώμα μας την ενέργεια για να πολεμήσουμε ή να τρέξουμε (fight or flight) , να διαχιεριστούμε με λίγα λόγια την κατάσταση ανάγκης στην οποία έχουμε περιέλθει. 

Η κορτιζόλη αυξάνει το ζάχαρο στο αίμα, πράγμα το οποίο προκαλεί τον οργανισμό μας να κάψει βιταμίνες, πρωτεΐνες και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Αν τώρα αυτή η κατάσταση συμβαίνει επανειλημμένα και συχνά, δημιουργούμε μια κατάσταση υψηλού σακχάρου στο αίμα που καταλήγει στο να μεταφράζεται ως καθημερινή κατανάλωση γλυκών και μάλιστα όλη τη μέρα. Γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην έλλειψη βιταμινών, μαγνήσιου και άλλων σημαντικών στοιχείων στο σώμα μας.

Αυτή ακριβώς η έλλειψη ή ανισορροπία των στοιχείων στο σώμα μας έχει ως επακόλουθο διάφορες αλλαγές στην επιδερμίδα μας όπως την έλλειψη υγρασίας και την κατακράτηση υγρών, τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος καθώς και την απώλεια κολλαγόνου, στοιχείου πολύ σημαντικού για τη νεανική όψη στο πρόσωπό μας. Όλα τα παραπάνω προκαλούν ή ευνοούν την ταχύτερη εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, την έλλειψη όγκου και ελαστικότητας, των μαύρων κύκλων αλλά και του φαινομένου των "puffy eyes", δηλαδή του πρηξίματος και των οιδημάτων στην περιοχή των ματιών.

Δες επίσης: Γνωρίζεις πώς να λούζεις σωστά τα μαλλιά σου; 7 μυστικά από τους experts για να το κάνεις σωστά

Η κορτιζόλη μπορεί επίσης να μειώσει τα φυσικά λιπίδια που διατηρούν την υγεία του επιδερμικού μας φραγμού. Χωρίς αυτά τα λιπίδια, ο επιδερμικός φραγμός διαταράσσεται πράγμα που μπορεί  να προκαλέσει αύξηση στη διαδερμική απώλεια νερού και άρα αυξημένη ξηρότητα στο δέρμα και έλλειψη ελαστικότητας και απαλότητας, πράγμα που κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές στο "σπάσιμο" και στην εμφάνιση γραμμών και άλλων σημαδιών γήρανσης. Επιπλέον, η κορτιζόλη αυξάνει και την παραγωγή σμήγματος, που μπορεί να γίνει πηγή δημιουργίας βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αν και δεν είμαστε καθόλου ενάντιες στη φυσική διαδικασία γήρανσης και θεωρούμε ότι καλό είναι να αφήνουμε το δέρμα μας να μεγαλώνει όμορφα και φυσικά, η πρόωρη γήρανση δεν είναι κάτι επιθυμητό. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις μια πιο φρέσκια όψη και να μειώσεις τις συνέπειες του στρες στο πρόσωπό σου είναι να ακολουθήσεις μια πιο ολιστική προσέγγιση στη ζωή σου.

Αυτό σημαίνει όχι μόνο να ακολουθείς μια εντατική skincare ρουτίνα που θα περιλαμβάνει (κυρίως και απαραιτήτως) ένα ήπιο καθαριστικό, μια καλή ενυδατική κρέμα κι ένα αντηλιακό, αλλά και να φροντίσεις το μέσα σου. Ένταξε στην καθημερινότητά σου ασχολίες που σε κάνουν να χαλαρώνεις και να ξεχνιέσαι από μια δύσκολη μέρα, ενώ προσπάθησε να κοντρολάρεις τις αγχωτικές σκέψεις σου ακόμα και με τη βοήθεια ενός ειδικού αν νιώθεις ότι μόνη σου δεν μπορείς. Απόφυγε όσο μπορείς την πολλή έκθεση σε τηλεόραση, κινητό  και εν γένει την μπλε ακτινοβολία που είναι εξίσου βλαβερή με τη UV.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i