Γνωρίζεις πώς να λούζεις σωστά τα μαλλιά σου; 7 μυστικά από τους experts για να το κάνεις σωστά

Γιατί τα λαμπερά μαλλιά ξεκινούν από ένα καθαρό, υγιές τριχωτό.

woman hair iStock

Το μυστικό για υγιή και λαμπερά μαλλιά βρίσκεται στο σωστό scalpcare, που όπως έχουμε ξαναπεί αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες beauty τάσεις του '21. Πιο συγκεκριμένα όμως, το σωστό λούσιμο (με όλα τα παρελκόμενα) είναι αυτό που θα σου χαρίσει υγιή τρίχα και άρα και λαμπερά μαλλιά. Μπορεί να μην είναι τόσο προφανές (ούτε γνωστό σε όλες) όμως είναι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της περιποίησης των μαλλιών σου.

Δες παρακάτω μερικά μικρά μυστικά που έχουμε εκμαιεύσει κατά καιρούς από τους experts για να δεις πώς να λούζεις σωστά τα μαλλιά σου:

#1. Για αρχή, περιόρισε το λούσιμο σε 3 φορές την εβδομάδα

Ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ιδίως αν τα μαλλιά σου λαδώνουν εύκολα κι εσύ θες να νιώσεις άμεσα την αίσθηση της καθαριότητας στο κεφάλι σου, όμως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος (ή ένας απ' τους λόγους) που έχεις αυξημένη λιπαρότητα, αν δεν είσαι λιπαρή από φυσικού σου. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγειται, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα μαλλιά μας να λαδώνουν ακόμα πιο γρήγορα αν τα λούζουμε καθημερινά. Έχε στο νου σου ότι 3 φορές τη βδομάδα αρκούν για να καθαρίσει καλά το τριχωτό, ιδίως αν έχεις λιπαρές ρίζες.

#2. Επίλεξε καλής ποιότητας σαμπουάν, conditioner και μάσκες μαλλιών

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τον λόγο για τον οποίο βγαίνεις πάντα με άψογα μαλλιά από το κομμωτήριο, ακόμα κι αν δεν έκανες κανένα ιδιαίτερο χτένισμα; Ο λόγος είναι, πέραν της σωστής τεχνικής λουσίματος που χρησιμοποιούν οι κομμωτές, ότι χρησιμοποιούν καλής ποιότητας σαμπουάν και μάσκες μαλλιών ή θεραπείες. Φέτος επένδυσε σε ακριβά σαμπουάν και άλλα προϊόντα styling και άφησε λίγο στην άκρη τα προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας και θα μας θυμηθείς.

#3. Χρησιμοποίησε μικρή ποσότητα σαμπουάν

Η μεγάλη ποσότητα σαμπουάν και ο πολύς αφρός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καθαρίζεις και καλύτερα τα μαλλιά και το τριχωτό από τους ρύπους. Κάν΄το όπως οι κομμωτές: Βάλε μια ποσότητα φουντουκιού στις παλάμες σου και κάνε αφρό με αυτήν, προσπαθώντας να μην το παρακάνεις με το προϊόν. Έτσι, και το ακριβό σαμπουάν σου θα κρατήσει για περισσότερο καιρό. Επίσης, δύο χέρια αρκούν. Το ίδιο ισχύει και για τη μαλακτική σου. Δώσε βάση στην περιοχή του τριχωτού καθώς οι άκρες και τα μήκη θα ξεπλυθούν μόνα τους καθώς θα πέφτει το νερό και η σαπουνάδα.

Δες επίσης: Εσύ γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το dry shampoo;

#4. Ξέβγαλε καλά τα μαλλιά σου

Στον αντίποδα, ρίξε άφθονο νερό για να ξεβγάλεις καλά τη σαπουνάδα και να μην αφήσεις υπολείμματα που μπορεί να δημιουργήσουν ξηρότητα ή λιπαρότητα στο τριχωτό.

#5. Πρόσεξε τη θερμοκρασία του νερού

Ξέρουμε ότι, ιδίως τώρα τον χειμώνα, η χρήση ζεστού ή καυτού νερού είναι must για να απολαύσεις το μπάνιο σου και να ζεσταθείς. Όμως, το ζεστό (ή πολύ χειρότερα) το καυτό νερό κάνει πολύ κακό τόσο στο δέρμα του σώματός σου όσο και στου κεφαλιού σου. Δημιουργεί ξηρότητα, ερυθρότητα και άλλους ερεθισμούς, ενώ ευνοεί την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Όσο για τα μαλλιά, θα έχεις παρατηρήσει ότι φριζάρουν πολύ πιο εύκολα. Η υγρασία και οι εξωτερικές χαμηλές θερμοκρασίες είναι λόγοι που ευθύνονται για το ενοχλητικό φριζάρισμα, όμως εντείνεις το πρόβλημα όταν τα λούζεις με καυτό νερό καθώς αφαιρείται όλη η υγρασία που υπάρχει στην τρίχα. Γι' αυτό προτίμησε ζεστό προς χλιαρό νερό και, αν αντέχεις, ξέβγαλε το τελευταίο χέρι με κρύο για να τα δεις να λάμπουν πραγματικά.

#6. Περιποίηση σε δεύτερη φάση

Οι περισσότερες από εμάς προτιμάμε να εφαρμόζουμε τη μαλακτική και τη μάσκα μαλλιών ενώ είμαστε ακόμα στην μπανιέρα, τι θα' λεγες όμως για αλλαγή να την εφαρμόσεις μετά το ντουζ; Αυτό που προτείνουμε είναι να να ξεβγάλεις κανονικά τα μαλλιά από το σαμπουάν, να τα σκουπίσεις με μια πετσέτα και να εφαρμόσεις τότε τη μάσκα μαλλιών. Άφησέ τη να δράσει για τουλάχιστον μια ώρα (αν μάλιστα την αφήσεις για όλη τη νύχτα, ακόμα καλύτερα) και ξέβγαλε μετά ξεχωριστά τα μαλλιά σου. Με αυτόν τον τρόπο αφήνεις περισσότερο χρόνο στην τρίχα για να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία της μάσκας, ενώ η πολλύ υγρασία του νερού, που μπορεί να εμποδίζει την απρρόφηση των συστατικών, έχει φύγει.

 #7. Χρήση δύο διαφορετικών σαμπουάν

Τελευταία έχει γίνει μόδα να χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά σαμπουάν στα μήκη και στις ρίζες. Ο λόγος είναι ότι, συνήθως, το τριχωτό έχει άλλες ανάγκες από αυτές που έχουν τα μήκη και οι άκρες. Για παράδειγμα, το τριχωτό μπορεί να παρουσιάζει λιπαρότητα και οι άκρες ξηρότητα, ή μπορεί να έχεις ξηρό τριχωτό αλλά τα μήκη να είναι βαμμένα οπότε να χρειάζεσαι ειδικό σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά που θα συντηρήσει το χρώμα τους.

Editor's tip:

Σε συμβουλεύουμε να ξεμπερδεύεις με μια βούρτσα ή χτένα τα μαλλιά σου πριν μπεις για λούσιμο ώστε να απαλάσσεσαι από τυχόν κομπάκια που θα σου κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή στο χτένισμα όταν τα μαλλιά βραχούν.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i