Πώς θα καταλάβεις αν έχει λήξει το σαμπουάν, το conditioner, η μάσκα μαλλιών σου

Σε γενικές γραμμές, είναι πιο ανθεκτικά από τα προϊόντα μακιγιάζ - για πόσο όμως;

hair iStock

Έχουμε ξανασυζητήσει για το πόσο σημαντικό είναι να προσέχεις την ημερομηνία λήξης των καλλυντικών σου, καθώς με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος αυτά αλλοιώνονται. Δες εδώ έναν γρήγορο οδηγό για το πότε ακριβώς λήγουν τα καλλυντικά αλλά και πώς να μάθεις πότε να πετάξεις τι.

Ισχύει το ίδιο όμως και για τα προϊόντα styling και περιποίησης μαλλιών (σαμπουάν, conditioners, μάσκες, hairsprays κλπ), δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόντα με άλλη χημική σύσταση που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα του προσώπου, όπως τα προϊόντα μακιγιάζ λόγου χάρη;

Η αλήθεια είναι ότι τα συστατικά αλλά και οι φόρμουλές τους αποδυναμώνονται με τον καιρό, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. Πράγμα φυσικά που δεν τα καθιστά απογορευτικά για χρήση, απλά δεν θα πρέπει να αναμένεις τα ίδια αποτελέσματα που θα είχε ένα καινούριο προϊόν. Το πρόβλημα ανακύπτει όταν η σύνθεσή τους "μολύνεται" με μικροοργανισμούς και μικρόβια (πχ. από την υγρασία ή την παραμονή τους στο μπάνιο για χρόνια), οπότε σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να πεταχτούν. Αν παρ΄όλα αυτά ξεχαστείς και τα χρησιμοποιήσεις, μην ανησυχείς: Ο κίνδυνος να πάθεις κάτι είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που θα διέτρεχες αν χρησιμοποιούσες κάποιο χαλασμένο foundation ή ορό,καθώς τα haircare προϊόντα δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα του προσώπου και την ευαίσθητη περιοχή των ματιών ή των χειλιών.

Δες επίσης: Το μυστικό της τέλειας βάσης στο μακιγιάζ για μια φρέσκια, νεανική όψη

Πώς θα καταλάβεις αν τα σαμπουάν, conditioner, hairspray κλπ είναι χαλασμένα

Όπως και με όλα τα καλλυντικά, έτσι και με τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών η ημερομηνία λήξης βρίσκεται στο πίσω ή κάτω μέρος της συσκευασίας. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα εικονίδιο με ένα ανοιγμένο κουτάκι που φέρει έναν αριθμό συνοδευόμενο με το γράμμα Μ. Αυτό πρακτικά αναφέρει τους μήνες που το προϊόν μπορεί να αντέξει μετά το άνοιγμά του. Αν για παράδειγμα βλέπεις το "24Μ", αυτό σημαίνει ότι το προϊόν θα λήξει 24 μήνες ή δύο χρόνια μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Παρ' όλα αυτά, μπορείς να το καταλάβεις εύκολα ελέγχοντας τη μυρωδιά, την υφή και την εμφάνιση του προϊόντος: Αν έχει αλλάξει το χρώμα, σου μυρίζει περίεργα ή έχει χαλάσει εμφανώς η υφή και η αίσθησή του, τότε χρειάζεται πέταμα το συντομότερο. Ιδίως με προϊόντα όπως οι λακ και τα σπρέι, που δεν είναι εύκολο να διακρίνεις υφή, το άρωμα είναι καθοριστικής σημασίας. Σε προϊόντα όπως τζελ, κρέμες μαλλιών, primers, μάσκες, είναι λίγο πιο εύκολο να το καταλάβεις, καθώς συνήθως αποκτούν ένα κιτρινισμένο χρώμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πιο ανθεκτικά προϊόντα σε σχέση με άλλου είδους καλλυντικά και, αν προσέξεις πού τα φυλάς αποθηκευμένα, μπορούν να κρατήσουν για καιρό. Απόφυγε μέρη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ή σημεία που "βλέπει" ο ήλιος. Πάντως, προτείνουμε να ξεφορτωθείς όποιο προϊόν βρίσκεται στο ράφι του μπάνιου σου για περισσότερα από 3 χρόνια.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i