Μπορεί μια gua sha πέτρα να προκαλέσει ρυτίδες στο πρόσωπο;

Το μυστικό για να χρησιμοποιήσεις σωστά το gua sha και να επωφεληθείς από τα ευεργετικά οφέλη του.

gua sha

Τα gua sha tools, όπως και τα face rollers, είναι αρκετά διαδεδομένα τελευταία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχεις ήδη παραπάνω από μια πέτρα gua sha στο μπάνιο σου - εγώ πάντως, έχω σίγουρα τρεις μαζί με δύο face rollers. 

Προς τι όμως τόση φρενίτιδα για τα συγκεκριμένα skincare εργαλεία; H φροντίδα του προσώπου μας έχει γίνει μεγάλη τάση τελευταία, αρχής γενομένης από την πρώτη καραντίνα το 2020. Ο άφθονος ελεύθερος χρόνος που αποκτήσαμε ξαφνικά όλοι μας - κι από το πουθενά - ευνόησε την καλλιέργεια μιας νέας συνήθειας, αυτής του εντατικού skincare αλλά και της αναζήτησης διαφόρων πρακτικών για να είμαστε όμορφες και φρέσκες, με όσο το δυνατόν πιο φυσικούς τρόπους γίνεται.

gua sha
iStock

Και πάλι όμως, αυτή η νέα τάση δεν εξηγεί από μόνη της την "τρέλα" που επικρατεί γύρω από τις πέτρες gua sha και τη μέθοδο μασάζ με αυτές, μια πρακτική που μάλιστα είναι πολύ δημοφιλής εδώ και δεκαετίες στη μακρινή Κίνα. Η αλήθεια είναι όμως ότι το μασάζ που μπορείς να κάνεις με αυτές στο πρόσωπο και στον λαιμό σου, χαρίζει πιο λαμπερή και φωτεινή επιδερμίδα, με βελτιωμένη ελαστικότητα αλλά και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες φαίνεται να υποχωρούν αφήνοντας ένα πιο σμιλεμένο, σφιχτό πρόσωπο και έναν φίνο λαιμό.

Περισσότερα για τα οφέλη των gua sha tools αλλά και τα λάθη που κάνεις όταν τα χρησιμοποιείς, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Ένα εύλογο ερώτημα όμως που ανακύπτει από τη χρήση τους είναι εάν δημιουργούν ρυτίδες και λεπτές γραμμές στο δέρμα, λόγω του τραβήγματος της επιδερμίδας με τις κινήσεις μασάζ. Γενικότερα, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άγαρμπες, απότομες κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία ρυτίδων, γι΄αυτό και οι δερματολόγοι συμβουλεύουν πάντα να είμαστε σούπερ προσεκτικές με το ντεμακιγιάζ των ματιών ή του προσώπου μας - ιδίως στην πολύ ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Μπορεί το παραπάνω ερώτημα να ακούγεται οξύμωρο, μιας και το μασάζ με την πέτρα βοηθά στη λείανση των ρυτίδων και προάγει μια πιο νεανική, φρέσκια όψη στην επιδερμίδα. Κι όμως, αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί πράγματι να προκαλέσει μέχρι και μικροτραυματισμούς στο δέρμα.

Δες επίσης: 5 είδη ρυτίδων | Ποια είναι, γιατί εμφανίζονται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Τι να κάνεις

Η προφανής λύση είναι να κάνεις απαλές, σούπερ μαλακές κινήσεις με την πέτρα καθώς την περνάς πάνω από το δέρμα σου. Μην σταματάς όμως μόνο εκεί: Καλό είναι να έχεις προετοιμάσει την επιδερμίδα σου με ένα face oil ή σέρουμ που θα βοηθήσει το εργαλείο να γλιστράει καλύτερα στο πρόσωπο, χωρίς να προκαλεί έντονη τριβή με το δέρμα δημιουργώντας μικροτραυματισμούς. Τέλος, μην κάνεις καθοδικές κινήσεις αλλά μόνο ανοδικές και όχι με μεγάλη ένταση / πίεση. 

Το αποτέλεσμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι 5' μασάζ με gua sha τη μέρα προάγει μια πιο φωτεινή, λαμπερή, σφιχτή επιδερμίδα με ομοιόμορφη όψη. Και είναι λογικό αν σκεφτείς ότι βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνουν οι (σφιχτοί) μύες του προσώπου.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i