5 είδη ρυτίδων | Ποια είναι, γιατί εμφανίζονται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Τι είναι οι δυναμικές και στατικές ρυτίδες αλλά και όλα όσα θες να ξέρεις για αυτές.

ρυτίδες iStock

Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο είναι ότι όλες μας, κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα εμφανίσουμε ρυτίδες στο πρόσωπο. Υπάρχουν φορές όμως που κάποιες γυναίκες τις εμφανίζουν λίγο νωρίτερα απ´ότι περίμεναν, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Όπως επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που οι λεπτές γραμμές έκφρασης παραμένουν στο πρόσωπο, όσο νέος/α κι αν είναι κάποιος/α.

Δες επίσης: Γιατί είναι σημαντικό να φοράς αντηλιακό προσώπου όλο τον χρόνο (ακόμα και όταν έχει συννεφιά);

Για αρχή, να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι ρυτίδες σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι κακό. Ίσα ίσα, που δείχνουν πόσο καλή ζωή έχεις κάνει (αφού, οι ρυτίδες έκφρασης για παράδειγμα γύρω από το στόμα αποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, ότι έχεις σίγουρα γελάσει με την καρδιά σου). Σε γενικές γραμμές, οι ρυτίδες είναι απόδειξη όλων των συναισθημάτων και των εμπειριών που έχεις βιώσει και που έχουν οδηγήσει σε ορισμένες αντιδράσεις προσώπου που τώρα σού θυμίζουν όλες τις ιστορίες της ζωής σου. Θα μπορούσαμε λοιπόν άνετα να πούμε ότι οι ρυτίδες διηγούνται πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. 

Παρ᾽όλα αυτά, μπορούν επίσης να είναι δείγμα αλλαγών που συμβαίνουν στο δέρμα μας, ακόμα και κάποιων δερματικών βλαβών που μπορεί να υφίσταται αυτό με το πέρασμα των χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη ρυτίδων, κάθε ένα από τα οποία απαιτούν και διαφορετική αντιμετώπιση ή διαχείριση. Ποια είναι αυτά;

Δυναμικές - Στατικές ρυτίδες

Καταρχάς, οι ρυτίδες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες - ομπρέλες που είναι οι δυναμικές και οι στατικές ρυτίδες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι γνωστές ρυτίδες έκφρασης που έχουμε όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας και κατάστασης δέρματος. Λέγονται δυναμικές ακριβώς επειδή εμφανίζονται προσωρινά στο πρόσωπο όταν κάνουμε διάφορες εκφράσεις ενώ εξαφανίζονται όταν το πρόσωπο μένει στατικό, χωρίς καμία έκφραση. Έτσι, οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια που εμφανίζεις όταν συνοφρυώνεσαι, οι ρυτίδες στο μέτωπο ή περιμετρικά του στόματος (ρυτίδες γέλιου) συγκαταλέγονται στις δυναμικές ρυτίδες.

Με τον χρόνο, και όσο το δέρμα λεπταίνει και μειώνονται τα επίπεδα κολλαγόνου σε αυτό, οι δυναμικές αυτές ρυτίδες τείνουν να εγκαθίστανται στο δέρμα και να γίνονται πιο μόνιμες, ακριβώς επειδή το δέρμα χάνει μέρος της ελαστικότητάς του και αδυνατεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Τότε είναι που μιλάμε για τις στατικές ρυτίδες και γραμμές, αυτές δηλαδή που παραμένουν εμφανείς στο δέρμα ακόμα κι αν είσαι σοβαρή ή έχεις χαλαρωμένους τους μυες του προσώπου

Περαιτέρω λοιπόν, αυτές οι δύο μεγάλες κατηγορίες περιλαμβάνουν 5 πιο ειδικά είδη ρυτίδων, καθένα εκ των οποίων έχει διαφορετικά αίτια. 

#1. Ρυτίδες έκφρασης

Όπως προαναφέραμε, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου προκαλούν γραμμές έκφρασης λόγω των συσπάσεων των μυών που υπάρχουν κάτω από το δέρμα του προσώπου. Δημιουργούνται στο δέρμα ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών ενώ όταν επιμένουν ακόμα και όταν είσαι σοβαρή συνήθως είναι μια ένδειξη έλλειψης ελαστικότητας στο δέρμα. Δεν είναι δηλαδή η ίδια η κίνηση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά η μείωση των επιπέδων κολλαγόνου που δεν επιτρέπει την εύκολη επαναφορά του δέρματος στην προτέρα κατάσταση. 

#2. Ελαστικές ρυτίδες

Είναι το είδος ρυτίδων που προκαλούνται από την απώλεια της ελαστικής δομής του δέρματος, εξαιτίας της υπέρμετρης έκθεσης στον ήλιο. Αυτές οι πτυχώσεις εμφανίζονται κυρίως στα μάγουλα, στο άνω χείλος και στη βάση του λαιμού και σταδιακά γίνονται μόνιμες και βαθύτερες. Όπως καταλαβαίνεις, η χρήση αντηλιακού αλλά και η αποφυγή ἐκθεσης στον ήλιο είναι ό, τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για την πρόληψή τους.

#3. Βαρυτικές ρυτίδες

Αποτελούν αποτέλεσμα της άμεσης επίδρασης της βαρύτητας που προκαλεί η φυσιολογική απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης όσο περνούν τα χρόνια, σε συνδυασμό με έλλειψη ενυδάτωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου –γραμμές χαμόγελου, ρινοπαρειακές πτυχές, πιγούνι, λαιμός. 

#4.  Ρυτίδες συμπίεσης

Οι ρυτίδες συμπίεσης είναι οι γραμμές που εμφανίζονται μετά τον ύπνο εξαιτίας της πολύωρης επαφής, πίεσης και τριβής της επιδερμίδας σε σκληρά υφάσματα -μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα. Συνήθως εξαφανίζονται λίγη ώρα αφού σηκωθείς από το κρεβάτι και στη συνέχεια εξαφανίζονται, ωστόσο σε γυναίκες με ήδη επιβαρυμένη επιδερμίδα εξαιτίας έλλειψης ενυδάτωσης, μπορεί να μείνουν μόνιμα χαραγμένες στο πρόσωπό τους. Χρησιμοποίησε σατέν ή μεταξωτές μαξιλαροθήκες που μειώνουν την τριβή με το δέρμα και είναι πιο απαλές στην επαφή τους με αυτό.

#5. Ατροφικές ρυτίδες

Πρόκειται για τις ρυτίδες που εμφανίζονται, για παράδειγμα, στο μέτωπο όταν τραβήξεις το φρύδι προς τα πάνω και η επιδερμίδα αργήσει να επανέλθει στη φυσιολογική της θέση. Συνήθως προκαλούνται λόγω βιολογικής γήρανσης, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εμφάνισης ατροφικών ρυτίδων στα πολύ ξηρά δέρματα -όπου και στις δυο καταστάσεις τα αίτια είναι η ραγδαία απώλεια κολλαγόνου και σοβαρή αραίωση της πυκνότητας του δέρματος

Δες επίσης: Ρυτίδες: Πώς θα προλάβεις την εμφάνισή τους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i