Επιδερμίδα με τάση ακμής: Η skincare ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείς καθημερινά

Η επιλογή των σωστών προϊόντων είναι εξαιρετικής σημασίας.

Crystal Skin iStock

Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας είναι εξαιρετικής σημασίας αν θες να έχεις υγιές και λαμπερό πρόσωπο. Πόσο μάλλον όταν υποφέρεις από ακμή ή έχεις δέρμα με τάσεις για ακμή -επομένως, είναι πολύ εύκολο να βγάλεις σπυράκια ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν έχεις περάσει την εφηβική ηλικία προ πολλού. 

Δες επίσης: 8 απλοί τρόποι για να ενυδατώνεις το πρόσωπό σου εύκολα μέσα στη μέρα

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία γυναικών, μην ανησυχείς καθώς σίγουρα δεν είσαι η μόνη. Μάλιστα, σύμφωνα και με τους δερματολόγους, η εμφάνιση ακμής ή μικροσκοπικών εξανθημάτων επηρεάζει πλέον σχεδόν το 90% των νέων γυναικών ηλικίας 23-45 ετών, ανεξαρτήτως τύπου επιδερμίδας, και σίγουρα δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία, όσο με εξωτερικούς παράγοντες αλλά και ορμονικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις λιπαρό δέρμα ή αν έχεις περάσει ακμή στο παρελθόν, μάλλον έχεις ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσεις break-outs στο πρόσωπο.

Τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις την (ενοχλητική αυτή) κατάσταση; Για αρχή, πρέπει να δώσεις σημασία στα προϊόντα που χρησιμοποιείς αλλά και στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που ακολουθείς. Φυσικά, η επίσκεψη στον δερματολόγο σου είναι επιβεβλημένη για να ακούσεις και τη δική του επιστημονική άποψη, ιδίως αν έχεις ιστορικό ακμής ή αν βλέπεις ότι έχεις ήδη σπυράκια που επιμένουν.

Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να επιλέξεις skincare προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρές ή ακνεϊκές επιδερμίδες, να έχουν μια ήπια σύνθεση και - εννοείται - να είναι oil-free και μη φαγεσωρογόνα. Επιπλέον, απόφυγε face oils ή άλλα προϊόντα που έχουν σαν βάση τους τα έλαια ή περιέχουν έλαια, καθώς γενικότερα το λάδι έχει την τάση να μπουκώνει το δέρμα και να φράσσει τους πόρους, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα στη δημιουργία ακμής. Τέλος, απόφυγε να κάνεις υπερβολικό layering προϊόντων, καθώς είναι κάτι που επίσης φράσσει τους πόρους και δεν τους αφήνει να αναπνέουν.

Note: Οι λιπαρές και ακνεϊκές επιδερμίδες εννοείται ότι χρειάζονται έξτρα ενυδάτωση (και ωφελούνται πολύ από αυτήν) όμως αρκεί η χρήση ενός ορού ή μιας ενυδατικής και όχι οι απανωτές στρώσεις κρεμών, σέρουμ και λοιπών προϊόντων. 

Τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις είναι τα παρακάτω:

#1. Καθαρισμός με ένα ήπιο cleansing (σμηγματορρυθμιστικό) προϊον, κατά προτίμηση σε μορφή gel. Αν φοράς μακιγιάζ, ο καθαρισμός είναι επιβεβλημένος, προτίμησε όμως να το αφαιρέσεις με ένα νερό micellar. Στο ντεμακιγιάζ χρησιμοποίησε πάντα ένα reusable cotton pad το οποίο θα καθαρίζεις με σαπούνι και νερό μετά από κάθε χρήση ή pads και βαμβάκι μιας χρήσης. 

#2. Συνέχισε με τον ορό της επιλογής σου. Θα προτείναμε να χρησιμοποιήσεις κάποιο προϊόν με υαλουρονικό οξύ, που είναι ένα από πιο άκακα ενεργά συστατικά και χαρίζει πλήρη ενυδάτωση και αναπλήρωση όγκου και υγρασίας. 

#3. Προαιρετικά, μπορείς να συνεχίσεις με την ενυδατική σου κρέμα, που πρέπει να είναι λεπτόρρευστη (και ιδανικά, σε μορφή gel). Παρ' όλα αυτά, πολλοί είναι οι δερματολόγοι που προτείνουν την παράλειψη αυτού του βήματος, ειδικά αν έχεις ενεργή ακμή, καθώς ο ορός αρκεί για να ενυδατώσει το πρόσωπο χωρίς να σε βαρύνει. 

#4. Ψέκασε με ένα face mist τόσο στα ενδιάμεσα βήματα όσο και μετά την ενυδατική. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο φρεσκάρεις το δέρμα σου αλλά και του χαρίζεις ένα έξτρα φιλμ υγρασίας και ενυδάτωσης.

#5. Περίμενε 10' ώστε να στεγνώσουν όλα τα προϊόντα που έχεις εφαρμόσει και να απορροφηθούν από το δέρμα. Τελευταίο βήμα της skincare ρουτίνας σου είναι η εφαρμογή του αντηλιακού, που δεν πρέπει να αμελείς για κανέναν λόγο. Ωστόσο, πρέπει να το επιλέξεις με προσοχή ώστε να είναι ελαφρύ και λεπτόρρευστο, καθώς οι περισσότερες συνθέσεις έχουν παχύρρευστες φόρμουλες που κλείνουν τους  πόρους και εύκολα δημιουργούν σπυράκια. Ταυτόχρονα, η παράλειψη του αντηλιακού μπορεί επίσης να προκαλέσει σπυράκια από τον ήλιο - αλλά και ρυτίδες, πανάδες, κηλίδες κ.ο.κ.

Δες εδώ: Γιατί είναι σημαντικό να φοράς αντηλιακό προσώπου όλο τον χρόνο (ακόμα και όταν έχει συννεφιά);

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i