Πώς να απαλύνεις την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια στο σώμα τους.

κυτταρίτιδα Istock

O αιώνιος γυναικείος εχθρός δεν είναι άλλος από την κυτταρίτιδα, η οποία απασχολεί σχεδόν όλες τις γυναίκες σε κάθε ηλικία, ανεξάρτητα από το βάρος τους. Η κυτταρίτιδα δεν οφείλεται στο περιττό λίπος που υπάρχει στο σώμα, καθώς ακόμα και οι λιποβαρείς γυναίκες εμφανίζουν κυτταρίτιδα και ιδίως εκείνες που δεν κάνουν συστηματική άσκηση. Επίσης, αποτελεί μοναδικό... προνόμιο των γυναικών, καθώς από τους κύριους λόγους εμφάνισής της είναι οι ορμόνες και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα, έτσι, σπάνια κάποιος άντρας θα εμφανίζει έστω και λίγη κυτταρίτιδα, καθώς έχει πολύ χαμηλό ποσοστό οιστρογόνων.

Τα κύρια αίτια 

Η κυτταρίτιδα για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια στο σώμα τους που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς οφείλεται στις ορμόνες τους και την παραγωγή οιστρογόνων, αλλά και σε οποιαδήποτε ορμονική δυσλειτουργία ή ορμονική αλλαγή που προκύπτει πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης και την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Επίσης, η γενετική προδιάθεση και η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας που δεν μπορείς να αποφύγεις, καθώς, αν η μητέρα σου είχε στην ηλικία σου κυτταρίτιδα, το πιο πιθανό είναι να έχεις κι εσύ. Τα παραπάνω είναι τα πιο συνήθη ενδογενή αίτια που δεν μπορείς να αποφύγεις. Πρέπει να τα αποδεχτείς και να βελτιώσεις την εμφάνιση της κυτταρίτιδας ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
 

Κακές συνήθειες 

Εκτός από τα δεδομένα ενδογενή αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της
κυτταρίτιδας, υπάρχουν και κάποια άλλα που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες, την άσκηση αλλά και την περιποίηση, στα οποία μπορείς να επέμβεις και να αλλάξεις την εικόνα του σώματός σου.

Πρωταρχικό ρόλο έχει η διατροφή, καθώς, αν καταναλώνεις συχνά τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τηγανητά, σνακ με γενναιόδωρες δόσεις ζάχαρης και αλατιού, επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμες σάλτσες και fast food, τότε η διόγκωση των λιποκυττάρων λόγω της αύξησης του δείκτη λίπους στο σώμα σου οδηγούν και στην εμφάνιση της "όψης φλοιού πορτοκαλιού". Ακόμα και αν καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε λιπαρά χωρίς να έχεις παραπάνω κιλά, αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφύγεις την κυτταρίτιδα, καθώς αυτές οι τροφές πολλαπλασιάζουν τις τοξίνες στον οργανισμό.

Επίσης, αν δε λαμβάνεις τη συνιστώμενη ποσότητα νερού καθημερινά, που βοηθά στην αποβολή των περιττών τοξινών και την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, η καπιτονέ όψη είναι αναπόφευκτη. Τέλος, η έλλειψη άσκησης είναι μείζονος σημασίας για την κυτταρίτιδα. Ακόμα και μισή ώρα καθημερινό περπάτημα βοηθά στην τόνωση των μυών και την καλύτερη λειτουργία της μικροκυκλοφορίας.

Η αντιμετώπιση 

Όλοι οι παραπάνω λόγοι οδηγούν σε απώλεια νερού και αύξηση των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα την εξασθένηση των κυττάρων του συνδετικού ιστού της επιδερμίδας. Η φθορά του συνδετικού ιστού έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να ωθούνται στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος, και να γίνονται ορατά στην επιφάνεια της επιδερμίδας με την "όψη φλοιού πορτοκαλιού". Τι μπορείς να κάνεις για να αναστρέψεις αυτά τα δεδομένα;

Έξυπνη διατροφή 

Εκτός από τις γνωστές τροφές που πρέπει να αποφύγεις, εμπλούτισε το διαιτολόγιό σου με θρεπτικές ουσίες που προάγουν την ενυδάτωση της επιδερμίδας και την ενδυνάμωση των κυττάρων. Η λεκιθίνη είναι από τα συστατικά που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά, καθώς τα εύθραυστα τοιχώματα των κυττάρων αποτελούνται κυρίως από λεκιθίνη και λιπίδια.

Οι τροφές πλούσιες σε λεκιθίνη είναι το αβγό, το τόφου, το μήλο, το πορτοκάλι, η πατάτα, το σπανάκι, το μαρούλι, το κουνουπίδι και τα φιστίκια. Επίσης, οι τροφές που περιέχουν καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος, και κάποια λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο τόνος, ενδυναμώνουν τις μεμβράνες των κυττάρων, με αποτέλεσμα η πολύτιμη υγρασία να παραμένει στον πυρήνα των κυττάρων και να διατηρούνται ενυδατωμένα.
 

Στοχευμένη άσκηση 

Όπως αναφέραμε, έστω και μισή ώρα έντονο περπάτημα την ημέρα βοηθά στη μείωση της κατακράτησης και ευεργετεί συνολικά τον οργανισμό. Συνδυάζοντας την αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμβηση, με κάποιες πιο εξειδικευμένες ασκήσεις για γλουτούς και μηρούς, θα δεις πιο άμεσα αποτελέσματα. Επικεντρώσου στην εκγύμναση του δικεφάλου των ποδιών, των γλουτών και των απαγωγών ακολουθώντας μια κυκλική προπόνηση που θα περιλαμβάνει γέφυρες με τα δύο πόδια και με το κάθε πόδι ξεχωριστά, λάστιχα αντίστασης, εκτείνοντας στο πλάι το πόδι τεντωμένο, και καθίσματα κρατώντας αλτήρες ή kettlebell.

Περιποίηση 

Η φροντίδα του σώματος με εξειδικευμένα προϊόντα που μειώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους έχει αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται με τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Για να μεγιστοποιήσεις τη δράση τους, πριν από την εφαρμογή ενός λιποδιαλυτικού προϊόντος, φρόντισε η επιδερμίδα σου να είναι καθαρή και στεγνή. Ιδανική στιγμή εφαρμογής είναι μετά το ντους και την απολέπιση ώστε να διεισδύσουν σε βάθος τα συστατικά. Άπλωσε το προϊόν δύο φορές την ημέρα με ανοδικές κινήσεις μασάζ για την ενεργοποίηση της λέμφου και την καλύτερη αποτοξίνωση. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i