Δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου; Πώς θα "σπάσεις" αυτή την κακή συνήθεια

Ακολούθησε τις συμβουλές μας για πιο δυνατά, ανθεκτικά νύχια.

nails iStock

Πολλές γυναίκες ξεσπούν το άγχος τους στα νύχια τους, με το να τα σπάνε ή να τα τρώνε, συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή αποδυνάμωσή τους και αφήνοντας πίσω τους το όνειρο για όμορφα, δυνατά νύχια. 

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η ονυχοφαγία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο τρώει τα νύχια ή τις παρωνυχίδες του. Κατ' επέκταση, περιλαμβάνει και εκείνη τη συνθήκη κατά την οποία ένα άτομο πειράζει τα νύχια του με τα χέρια του, σπάζοντάς τα, ή τραβώντας τα πετσάκια και τις παρωνυχίδες με τα δάχτυλα τραυματίζοντας την περιοχή.

Δες επίσης: To DIY νερό ομορφιάς της Τζίνας Αλιμόνου χαρίζει πλήρη ενυδάτωση σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά

Με όποιον τρόπο κι αν ξεσπάει κάποιος στα νύχια του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η βάση του νυχιού αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα να σπάνε μόνα τους μετά από λίγο καιρό, ακόμα και όταν δεν τα πειράζεις. Ταυτόχρονα, τα νύχια δείχνουν αντιαισθητικά, αφού είναι σύριζα ή στραβά κομμένα, ενώ στις περιπτώσεις που έχουν πειραχτεί και τα πετσάκια, η γύρω περιοχή γεμίζει αίματα και ανοιχτές πληγές. 

Φυσικά καταλαβαίνεις τους κινδύνους που παραμονεύουν από την (ακίνδυνη φαινομενικά) συνήθεια: Οι μολύνσεις καραδοκούν αφού οι πληγές μπορεί να μένουν ανοιχτές για καιρό (και σπάνια φροντίζονται), ενώ μπορεί να πονάς ακόμα και μέρες μετά στην περιοχή. Παράλληλα, τα νύχια μπορεί να παραμορφωθούν προσωρινά, ακόμα και μόνιμα, αφού χαλάς το σχήμα τους - ιδίως αν δεν φροντίζεις πού και πού να τα φτιάχνεις. 

Δες επίσης: Είναι το κρύο νερό το κλειδί για τον σωστό καθαρισμό προσώπου; Ποια θερμοκρασία νερού είναι η ιδανικότερη

Τι μπορείς να κάνεις;

#1. Σωστή ενυδάτωση

Φρόντισε να ενυδατώνεις τακτικά την περιοχή και το δέρμα γύρω από τα νύχια έτσι ώστε να μην δημιουργούνται πετσάκια και παρωνυχίδες εξαιτίας της ξηροδερμίας. Όσο πιο ξηρό είναι το δέρμα τόσο πιο πολύ θα ευνοούνται τα πετσάκια, με αποτέλεσμα να σε προκαλούν (αν έχεις την τάση να τα πειράζεις) ώστε να τα τραβήξεις. Εντωμεταξύ, αυτή η περιοχή είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ενυδατωμένη και υγιής καθώς συγκρατεί με κάποιον τρόπο το νύχι και αποτρέπει τυχόν σπασίματά του. Αγόρασε κάποιο ειδικό λαδάκι για πετσάκια που θα απλώνεις με το πινέλο καθημερινά και μπορείς να έχεις μαζί σου ακόμα και στο γραφείο. Εναλλακτικά, η κρέμα χεριών σου μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά, εφόσον την απλώνεις ευλαβικά και με απαλές κινήσεις μασάζ στα δάχτυλά σου.

#2. Απασχόλησε τα χέρια σου

Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κόψεις τη συγκεκριμένη συνήθεια, ιδίως όταν σε ανακουφίζει κατά κάποιον τρόπο από το άγχος. Παρόλα αυτά, καλό είναι να σκεφτείς τις δυσμενείς συνέπειες που έχει όχι μόνο για τα νύχια σου αλλά και για τον οργανισμό σου. Προσπάθησε λοιπόν να κρατάς απασχολημένα τα χέρια σου με κάποια ειδική μπάλα άγχους ή να επιδοθείς σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα που θα σε κρατήσει για λίγο συγκεντρωμένη αλλού, και ταυτόχρονα θα σε χαλαρώσει. 

#3. Συχνά μανικιούρ

Ίσως σου φανεί απίστευτο όμως τα συχνά μανικιούρ μπορούν να σε βοηθήσουν ιδιαίτερα στο να κόψεις τη συνήθεια αλλά και να δυναμώσεις τα νύχια σου. Πώς; Απλά γιατί θα τα βλέπεις φτιαγμένα και περιποιημένα και δεν θα θες να τα χαλάσεις, αποτρέποντάς σε έτσι από το να τα φέρεις στο στόμα σου ή να τα σπάσεις. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι για μία ή δύο βδομάδες (όσο κρατήσει το μανικιούρ) δεν θα τα πειράζεις, θα τα κάνει πιο ανθεκτικά με τον καιρό, αφού δεν θα επεμβαίνεις στην ανάπτυξή τους. Όταν πειράζουμε τα νύχια μας, εκτός από το ότι δεν μεγαλώνουν, τα κάνουμε λιγότερο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή σε σπασίματα. 

Note: Μπορείς να δοκιμάσεις το ημιμόνιμο μανικιούρ που έχει διάρκεια έως και 3 εβδομάδες, ώστε να μην τρέχεις κάθε βδομάδα να φτιάχνεις τα νύχια σου. Θα σε αποτρέπαμε ωστόσο να δοκιμάσεις gel ή ακρυλικό ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική που εμπεριέχει την προσθήκη τεχνητών νυχιών καθώς μπορεί να μην είναι η ιδανικότερη επιλογή για ήδη αδύναμα νύχια. 

#4. Βερνίκια με άσχημη γεύση

Αν ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν δουλεύει για σένα και εξακολουθείς να θες να τρως τα νύχια σου, υπάρχει και η λύση των βερνικιών που έχουν άσχημη γεύση και σε αποτρέπουν από το να θες να βάλεις τα δάχτυλα στο στόμα σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i