Είναι το κρύο νερό το κλειδί για τον σωστό καθαρισμό προσώπου; Ποια θερμοκρασία νερού είναι η ιδανικότερη

Κρύο, ζεστό ή χλιαρό νερό; Τι να προτιμήσεις για να έχεις μια υγιή, λαμπερή επιδερμίδα.

face wash iStock

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου αλλά και για τη σημασία του (διπλού) καθαρισμού για το δέρμα σου, ιδίως αν φοράς μακιγιάζ καθημερινά. Τι γίνεται όμως με τη θερμοκρασία του νερού με το οποίο ξεπλένεις το δέρμα σου; Τελικά, βλάπτει το καυτό νερό το δέρμα μας ή όχι; Είναι πολύ πιο ωφέλιμο το κρύο νερό ή μήπως η ιδανική λύση είναι το χλιαρό;

Μπορεί να θεωρείς ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματική σημασία, εφόσον επιτυγχάνεται ο τελικός στόχος, ο οποίος είναι, τι άλλο, ο σωστός καθαρισμός του προσώπου. Κι όμως, η θερμοκρασία παίζει ρόλο για να θεωρηθεί σωστός ένας καθαρισμός αλλά και για να μην "τραυματίσεις" την επιδερμίδα σου.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

Το καυτό νερό μπορεί να εντείνει δερματοπάθειες όπως η ατοπική δερματίτιδα ή η ροδόχρους ακμή, αφού δύναται να ερεθίσει ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα. Επιπλέον, το καυτό νερό αφαιρεί από την επιφάνεια του δέρματος όλα τα φυσικά έλαια και ενυδατικά στοιχεία που φυσιολογικά υπάρχουν για να εξισορροπούν τα επίπεδα υγρασίας, στεγνώνοντάς το και προκαλώντας ξηροδερμία αλλά και αυτή την ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος. 

Παρόλα αυτά, ούτε το κρύο νερό είναι η ιδανικότερη λύση, με το χλιαρό να θεωρείται από τους δερματολόγους το καλύτερο και πιο safe για όλους τους τύπους δέρματος. Γιατί όμως το κρύο νερό "ενοχοποιείται"; Γιατί οι πόροι του δέρματος μπορεί να αντιδράσουν σε μια χαμηλή θερμοκρασία και να μικρύνουν, κρατώντας μέσα τους όλους τους ρύπους και τα βακτήρια τα οποία επιχειρείς να απομακρύνεις με τον καθαρισμό. Επιπλέον, δεν είναι πάντα ευχάριστη η αίσθηση του κρύου νερού, ιδίως τον χειμώνα ή από ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στο κρύο. 

Υπάρχουν ωστόσο μερικές περιπτώσεις που προτιμάται το κρύο νερό στον καθαρισμό:

#1. Όταν κανείς υποφέρει από ακμή ή από ερεθισμούς και ερυθρότητα που προκαλούνται από ακμή.

#2. Το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στο πρήξιμο της επιδερμίδας, ιδίως αν υποφέρεις από puffy eyes (πρήξιμο στα μάτια) όταν ξυπνάς.

#3. Όπως συμβαίνει στις χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι και το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που χαρίζει στην επιδερμίδα (προσωρινά) μια πιο λαμπερή όψη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i