Σπυράκια μετά το ξύρισμα: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Ναι, είναι πολύ ενοχλητικά αλλά (ευτυχώς) αντιμετωπίζονται εύκολα.

ξύρισμα iStock

Τα σπυράκια μετά το ξύρισμα (razor bumps) είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες, εφόσον επιλέγουν το ξυραφάκι ως την κύρια μέθοδο αποτρίχωσης. 

Θα το δεις και ως "strawberry legs", μιας και πρόκειται συνήθως για πολύ μικροσκοπικά, κόκκινα σπυράκια, με μικρές τριχούλες που γυρίζουν προς τα μέσα και δημιουργούν την όψη που έχει η φράουλα (εξ ου και η ονομασία). Εμφανίζεται δε σχεδόν σε όλες μας (εφόσον έχει προηγηθεί αποτρίχωση με ξυραφάκι), ανεξαρτήτως ευαισθησίας δέρματος. Αν μάλιστα τα σπυράκια επιμένουν και δεν φεύγουν μετά από 1-2 μέρες, και αν, ακόμα χειρότερα, μεγαλώνουν και παράγεται πύον στο εσωτερικό τους, δημιουργείται η γνωστή θυλακίτιδα. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, πρόκειται για μια "πάθηση" που αν δεν προσέξεις και δεν προλάβεις εγκαίρως, ενδέχεται να οδηγήσει σε μόλυνση και σε μεγάλα σπυράκια που θα χρειαστούν ειδική θεραπεία για να φύγουν. 

Δες επίσης: Φαγούρα μετά το ξύρισμα: Γιατί συμβαίνει και πώς θα την καταπολεμήσεις

Γιατί εμφανίζονται εξαρχής τα σπυράκια μετά το ξύρισμα;

Για αρχή, το ξύρισμα από μόνο του ερεθίζει τους θύλακες της τρίχας ενώ μετά το ξύρισμα, οι θύλακες συνεχίζουν να μεγαλώνουν προκαλώντας έτσι αίσθημα φαγούρας, μικρά κόκκινα σπυράκια ή άλλους ερεθισμούς. Όσο πιο ευαίσθητο το δέρμα δε, τόσο πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα.

Άλλες αιτίες μπορεί να αφορούν το ξύρισμα με κακής ποιότητας (ή παλιό) ξυραφάκι, το στεγνό ξύρισμα (δηλαδή χωρίς νερό ή/και σαπούνι) αλλά και τα στενά ρούχα που τρίβονται με την επιδερμίδα και δημιουργούν ερεθισμούς. Επιπλέον, τείνουν να εμφανίζονται στις μασχάλες και στο μπικίνι, περιοχές που αναπτύσσουν υγρασία περισσότερο από άλλες, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ερεθισμοί. Τέλος, άτομα με πιο χοντρή τρίχα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τέτοιου είδους προβλήματα. 

Δες επίσης: Headbands are back | To old-school αξεσουάρ μαλλιών από τα 90s έχει κάνει δυναμικό comeback

Πώς μπορώ να προλάβω τα "strawberry legs";

Η πρώτη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι να επισκεφτείς τον δερματολόγο σου, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να κρίνει το πρόβλημα και να σε συμβουλεύσει σχετικά, ιδίως αν τα σπυράκια που εμφανίζεις δεν είναι μικροσκοπικά και επιμένουν για καιρό. Αν τώρα αντιμετωπίζεις ήπια θυλακίτιδα μπορείς να την αντιμετωπίσεις (ή και να αποτρέψεις την εμφάνισή της εξαρχής) με απολέπιση και βαθιά ενυδάτωση. Η απολέπιση (φυσική ή χημική), με scrub σώματος ή με κάποια λοσιόν που περιέχει οξέα (AHAs/BHAs) θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και να καθαρίσουν οι πόροι από το σμήγμα, τους ρύπους και άλλα υπολείμματα σαπουνιών και προϊόντων που φράσσουν τους πόρους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i