Τι είναι οι ραγάδες και η σωστή πρόληψη/αντιμετώπισή τους

Η πρόληψη είναι, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, η καλύτερη θεραπεία.

Ραγάδες iStock

Οι ραγάδες είναι ένα δερματικό θέμα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, μιας και αφορά όλους τους τύπους σώματος / δέρματος καθώς και όλες τις ηλικίες. Η εμφάνισή τους συμβαίνει φυσιολογικά στην επιδερμίδα, γίνεται σε όλες χωρίς διάκριση, ενώ δεν αποκλείεται να τις αποκτήσει μια κοπέλα ακόμη και σε πρώιμη εφηβεία. 

Πρόκειται για παράλληλες γραμμές, κάθετες ή οριζόντιες, με έκταση, μήκος και πάχος που ποικίλουν ανάλογα τον άνθρωπο, ενώ μοιάζουν με χαρακιές που αυλακώνουν το δέρμα. Εντοπίζονται κυρίως στα μπράτσα, την κοιλιά, το στήθος, τη μέση και τα πόδια, μπορούν ωστόσο να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Στο πρώτο στάδιο έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα, σταδιακά όμως ξεθωριάζουν και αποκτούν μία πιο λευκή απόχρωση, πιο ανοιχτόχρωμη από τον φυσιολογικό τόνο του δέρματος. Συνήθως, οι ραγάδες δεν προκαλούν πόνο ή κάποια ενόχληση όμως δημιουργούν ένα αίσθημα φαγούρας, καθώς το σώμα ξεκινάει τη διαδικασία επούλωσής τους. 

Πότε και γιατί εμφανίζονται;

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος ουλών, που εμφανίζεται σε σημεία όπου το δέρμα έχει τεντωθεί υπερβολικά. Όταν οι ιστοί στη μεσαία στιβάδα του δέρματος, τεντώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε η ελαστικότητά τους σπάει, και εμφανίζονται οι ραγάδες.

Γι´αυτό και παρατηρούνται έντονα στην εφηβεία, εξαιτίας της απότομης αύξησης του ύψους που ιδίως στα νεότερα παιδιά είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Μπορεί επίσης να δημιουργηθούν από απότομες και συνεχόμενες αυξομοιώσεις βάρους ή αύξησης κιλών στην εγκυμοσύνη. Σχεδόν το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην περιοχή της κοιλιάς, συνήθως το τελευταίο τρίμηνο της κύησης καθώς το μωρό αρχίζει να παίρνει γρήγορα βάρος και το σώμα δυσκολεύεται να συνηθίσει αυτή την τόσο γρήγορη αλλαγή.

Πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Δυστυχώς, οι ραγάδες δε φεύγουν ποτέ εξ'ολοκλήρου, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν. Μπορείς ωστόσο να βελτιώσεις σε μεγάλο βαθμό την όψη τους διατηρώντας πολύ καλά ενυδατωμένη την επίμαχη περιοχή. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με κρέμες και έλαια σώματος που θα απλώνεις επιμελώς και με συνέπεια κάθε μέρα, κάνοντας ελαφριές κινήσεις μασάζ.

Note: Δεν χρειάζεται να είναι απαραιτήτως κρέμες στοχευμένες στην αντιμετώπιση των ραγάδων, μπορεί να είναι οποιοδήποτε έλαιο ή κρέμα σώματος σου αρέσει, αρκεί να έχει πολύ ενυδατικά στοιχεία. 

Επιπλέον, μια κίνηση που βοηθά πολύ την επιδερμίδα να παραμένει καθαρή και ενυδατωμένη είναι η απολέπιση. Μπορείς να κάνεις απολέπιση με scrub μια με δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα τις ανάγκες σου. Προσοχή ωστόσο αν είσαι έγκυος: ζήτα τη συμβουλή του γιατρού σου και σε κάθε περίπτωση προτίμησε ήπια απολεπιστικά προϊόντα με φυσικά συστατικά.

Δες εδώ: Πέντε body scrubs για απόλυτα απαλή επιδερμίδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i