Αλλάζει το botox τα συναισθήματά μας

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι αισθητικές επεμβάσεις, όταν δεν αποσκοπούν στην τελειότητα και είναι αποτέλεσμα ώριμης επιλογής, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ψυχολογία μας.

botox Courtesy of NIVEA

Το κίνημα body positivity άνοιξε τον δρόμο της αυτοπεποίθησης στις γυναίκες και τις βοήθησε να νιώθουν άνετα με το σώμα τους. Από το 2012, οι γυναίκες αντιτάσσονται στα σώματα τύπου Barbie. Στο επίκεντρο του κινήματος βρίσκεται η ιδέα ότι δεν υπάρχει ένας τύπος ή ένα πρότυπο ομορφιάς, αλλά ότι, αντιθέτως, όλα τα σώματα είναι όμορφα. Ενώ οι διαφημίσεις μεγάλων brands καλλυντικών μας υπενθυμίζουν να αγαπάμε τον εαυτό μας και το δέρμα μας και να αποδεχόμαστε το DNA του σωματότυπού μας. Ως γυναίκα και ως μητέρα μιας κόρης, νιώθω ανακουφισμένη που επιτέλους τα κορίτσια παίρνουν το σωστό μήνυμα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί σωματότυποι και γενετικές διαφορές μεταξύ όλων μας και η καθεμιά μας είναι όμορφη εξαιτίας αυτών των διαφορών.

Το κίνημα ενδυνάμωσε τις γυναίκες βοηθώντας τες να μιλούν θετικά για τον εαυτό τους, να έχουν αυτοεκτίμηση, ενώ μείωσε το άγχος, την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές που καταδυνάστευαν τη δική μου γενιά. Χωρίς μη ρεαλιστικά πρότυπα τελειότητας, οι γυναίκες μαθαίνουν να αγαπούν αυτό που είναι. Πώς όμως ταιριάζει το κίνημα αυτό με την πλαστική χειρουργική;

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η θετική οπτική για το σώμα μας και η αυτοπεποίθηση συνδέονται με τις αισθητικές επεμβάσεις. Αν και δεν είναι γρήγορες λύσεις ούτε μπορούν να προσφέρουν ολική μεταμόρφωση, όταν γίνονται σωστά αποτελούν έναν τρόπο για να βελτιώσουμε ό,τι δεν μας αρέσει ώστε να νιώθουμε καλά. Όλοι δικαιούμαστε να βλέπουμε στον καθρέφτη μας μια πιο ωραία εικόνα από αυτή με την οποία μας προίκισε η φύση, αλλά το πιο βασικό είναι να αναζητούμε το αρμονικό και όχι το τέλειο. Εάν θέλετε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να νιώσετε καλύτερα, εκτός από το να δώσετε έμφαση στις δυνατότητές σας και να αγκαλιάσετε τις αδυναμίες σας, μπορείτε να κάνετε το βήμα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ακόμη πιο δυνατές.

Η εικόνα του εαυτού μας και η αυτοπεποίθηση

"Έχω μπροστά μου συνεχώς έναν καθρέφτη, που μ’ εμποδίζει ό,τι είναι πίσω του να δω. Δεν έχω δει ποτέ μου πιο μεγάλο ψεύτη και το χειρότερο, είναι όμοιος εγώ…". Φοίβος Δεληβοριάς

Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία οι άνθρωποι επιλέγουν το νυστέρι. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας πάθησης είτε απλώς για τη βελτίωση της εμφάνισής τους, η πλαστική χειρουργική είναι δημοφιλής για διάφορους λόγους. Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη: Σε μακροχρόνια μελέτη, ο Dr. Jürgen Margraf, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο RUB (Ruhr University Bochum), σε συνεργασία με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ερεύνησε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πλαστικής χειρουργικής σε περίπου 550 ασθενείς. Στα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Clinical Psychological Science αναφέρεται ότι όσοι κάνουν μια πλαστική επέμβαση μπορεί να βιώσουν περισσότερη χαρά στη ζωή τους, υψηλότερη αίσθηση ικανοποίησης και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

"Το αίσθημα αυτοεκτίμησης προκύπτει και σταθεροποιείται μέσα από εμπειρίες αναγνώρισης, επιβεβαίωσης, αγάπης ή θαυμασμού. Η ύπαρξη ή η απουσία αυτοπεποίθησης μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διάθεση όσο και τη συμπεριφορά μας. Όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση, εκφράζει πιο εύκολα υγιή συναισθήματα, όπως υπευθυνότητα, τόλμη, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο, εσωτερική ισορροπία, ανθεκτικότητα στην κριτική, σεβασμό απέναντι στους άλλους, επιδίωξη στόχων, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, ικανότητα να λέει ”όχι” και, κυρίως, αγάπη και φροντίδα του εαυτού", λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.

Δείτε περισσότερα στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i