Περιστοματική δερματίτιδα: Η δερματοπάθεια της Hailey Bieber και πώς θεραπεύεται

Το μοντέλο και επιχειρηματίας έχει μιλήσει πολλές φορές για τα εξανθήματα και μικρά σπυράκια που εμφανίζει στο πρόσωπο.

Hailey Bieber Splash News / Ideal Image

Μέσα στην "πλαστική" ομορφιά που επικρατεί στα social media, καθώς και στην ακραία πολλές φορές ωραιοποίηση που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια κάθε λογής φίλτρων, υπάρχουν και στιγμές αλήθειας, που σε κάνουν να ταυτίζεσαι με το άτομο που τις εκφράζει. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η απαστράπτουσα Hailey Bieber, που έχει περιστοματική δερματίτιδα.

Τα 5 καλύτερα αντηλιακά προσώπου για προστασία στην πόλη

Το μοντέλο και επιχειρηματίας ανοίχτηκε πρόσφατα σχετικά με τη δερματοπάθεια που την ταλανίζει από τα 18-19 της χρόνια, αναφέροντας σε ένα βίντεο στον TikTok λογαριασμό της τι είναι η περιστοματική δερματίτιδα που εμφάνισε λίγο μετά την εφηβεία της και την ταλαιπωρεί ακόμα και μέχρι σήμερα.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το κάνει, αφού έχει ξαναμιλήσει πριν κάποια χρόνια σχετικά, εκείνη τη φορά μέσω Instagram. Άλλωστε, η ίδια υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να είναι πάντα όσο πιο ειλικρινής και "διάφανη" γίνεται αναφορικά με το δέρμα της.

Επιδερμίδα με τάση ακμής: Η skincare ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείς καθημερινά

Τι είναι η περιστοματική δερματίτιδα;

Πρόκειται για την εμφάνιση εξανθημάτων και μικρών κοκκινίλων ή σπυριών γύρω από το στόμα και κάποιες φορές γύρω και κάτω από την περιοχή των ματιών. Αυτό υποστηρίζει ότι ταλανίζει και την ίδια, δείχνοντάς μας τις πάσχουσες περιοχές στο βίντεο, όπου βλέπουμε μικρά σπυράκια κυρίως στο πηγούνι και στην γύρω περιοχή.

Εκείνη πιστεύει ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο μετά από χρήση κάποιου νέου προϊόντος που δεν γνωρίζει την αντίδρασή του με το δέρμα της, ή κάποιων βαριών συνθέσεων που επιβαρύνουν περισσότερο την επιδερμίδα της. Επίσης, αιτίες έξαρσης μπορεί να είναι, όπως πάντα, το άγχος ή ακόμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ρύπανση και η επικίνδυνη ακτινοβολία.

Πώς το αντιμετωπίζει η ίδια 

Όπως δήλωσε, συμβουλεύεται τον δερματολόγο της και αποφεύγει να κάνει δικές της διαγνώσεις για το πρόβλημα, όπως έκανε στην αρχή πιστεύοντας ότι μπορούσε να το ξεπεράσει μόνη της, χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Γι' αυτό και στις περιόδους έξαρσης, η ίδια προτιμά όπως λέει να χρησιμοποιεί μόνο ήπια αντιφλεγμονώδη δερμοκαλλυντικά στο πρόσωπό της, που θα ενυδατώσουν απαλά το δέρμα της χωρίς τον κίνδυνο νέας έξαρσης δερματίτιδας. Ταυτόχρονα, εννοείται ότι εφαρμόζει λίγα προϊόντα περιποίησης ενώ περνά από κόσκινο κάθε τι καινούριο έρθει στην κατοχή της, πριν το ενσωματώσει στη ρουτίνα της. 

Πάντως, όταν εντείνεται το πρόβλημα, ακολουθεί της εξής λιτή ρουτίνα:

#1. Την ημέρα, εφαρμόζει μια τοπική αντιβιοτική κρέμα, την κλινδαμυκίνη (clindamycin) που είναι συνταγή γιατρού. Αυτό το αντιβιοτικό σταματά την παραγωγή βακτηρίων στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να την αγοράσεις αν δεν στο γράψει ο δερματολόγος σου.

#2. Τη νύχτα εφαρμόζει μια κρέμα με αζελαϊκό οξύ που τη βοηθά στην καταπολέμηση της ερυθρότητας και του αίσθηματος καύσου.

#3. Τα μόνα άλλα προϊόντα που φορά είναι, φυσικά το αντηλιακό της, που την προστατεύει ποικιλοτρόπως, αλλά και ένα ήπιο cleansing milk για να καθαρίζει απαλά το δέρμα της στο τέλος της ημέρας - και πριν εφαρμόσει τα παραπάνω.

Τι άλλο μπορεί να την αντιμετωπίσει

Πέρα από τη διακοπή της χρήσης προϊόντων με κορτικοστεροιδή, ήπιες περιπτώσεις περιστοματικής δερματίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

  • αποφυγή εφαρμογής ενεργών συστατικών όπως η ρετινόλη, η βιταμίνη C ή τα απολεπιστικά οξέα,
  • διακοπή των ενυδατικών κρεμών με βαριά ή λιπαρή σύσταση και επιλογή ενυδατικών προϊόντων με ελαφριά σύσταση χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα για την ανακούφιση της ξηρότητας του δέρματο,ς
  • χρήση αντηλιακού με φυσικά φίλτρα,
  • επιλογή μιας οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο.

Η αξία του μηνύματός της

Τα δερματικά θέματα είναι ούτως ή άλλως "δύσκολα" από πολλές απόψεις, ιδίως επειδή προκαλούν αισθήματα κατωτερότητας ή/και ανασφάλειας σε όποιον τα εμφανίζει και πρέπει να ζει με αυτά. Πόσο μάλλον αν αυτός ο κάποιος δουλεύει σε έναν χώρο όπου η εικόνα του παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Και παρ' όλα αυτά, η Hailey Bieber μίλησε θαρραλέα για το πρόβλημά της, κάνοντας χιλιάδες ομοιοπαθούντες να ταυτιστούν μαζί της αλλά και να πάρουν θάρρος από τη δική της δύναμη.

Δες το βίντεο

@haileybieber

Perioral Dermatitis! Lets talk about it!!

♬ Aesthetic Vibes - Megacreate

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i