Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο και καταστρέφουμε δέρμα και μαλλιά

Μα γίνεται να κάνεις μπάνιο με λάθος τρόπο; Λοιπόν, γίνεται!

λάθη που κάνουμε στο μπάνιο iStock

Δερματολόγοι αποκαλύπτουν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο – τα οποία πιθανόν δεν αντιλαμβανόμαστε καν. Διάβασε παρακάτω πώς θα απολαμβάνεις το ντους σου χωρίς να κάνεις κακό στο δέρμα και στα μαλλιά σου.

7 λάθη που κάνουμε στο μπάνιο:

Τρίβεις το δέρμα του κρανίου με τα νύχια σου

Ένα καλό τρίψιμο του κρανίου μπορεί να είναι αναζωογονητικό, αν όμως χρησιμοποιείς τα νύχια σου κάνεις στην πραγματικότητα περισσότερο κακό παρά καλό. "Τα νύχια σου μπορεί να γδάρουν το δέρμα, ακόμη και να προκαλέσουν ξεφλούδισμα", λέει η Sandy Johnson, MD, από την Johnson Dermatology. Αντίθετα, χρησιμοποίησε τις άκρες των δαχτύλων σου για να σχηματιστεί αφρός. Είναι επίσης σημαντικό να μην τρίβεις επιθετικά τα μαλλιά σου ανάμεσα στα χέρια σου, μια κακή συνήθεια που μπορεί να τους προκαλέσει φθορά και ψαλίδα.

Το σαπούνι σου δεν περιέχει κάποιο ενυδατικό

"Τα σαπούνια-μπάρες χωρίς κάποιο ενυδατικό παράγοντα, όπως και πολλά αντιβακτηριακά αποσμητικά σαπούνια, μπορεί πραγματικά να ξηράνουν το δέρμα μας", λέει η Mona Gohara, MD, από την Advanced Dermcare.

Το ντους σου είναι πολύ ζεστό και πολύ παρατεταμένο

Δεν θα σου πούμε να κάνεις παγωμένο ντους χειμώνα καλοκαίρι, αλλά μην το παρακάνεις και με το ζεστό νερό. "Συνήθως, ειδικά τους κρύους μήνες, πολλοί άνθρωποι κάνουν πολύ ζεστά και πολύ παρατεταμένα ντους. Αυτό απομακρύνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια και λιπίδια, τα οποία φυλακίζουν την υγρασία στο δέρμα και το διατηρούν ενυδατωμένα", λέει η Dr. Gohara.

Δεν περιποιείσαι το δέρμα του κρανίου σου

Οι περισσότερες απλώνουμε το conditioner στις άκρες των μαλλιών. Όμως η Dr. Johnson συμβουλεύει να απλώνεις conditioner σε όλο το μήκος τους, από τις ρίζες μέχρι τις άκρες. Το conditioner ενυδατώνει το δέρμα του κεφαλιού σου, αποτρέποντας τη φαγούρα και την ξηροδερμία.

Τρίβεις το σώμα σου όσο πλένεσαι

"Συχνά γινόμαστε πολύ επιθετικοί με τη λούφα και το σφουγγάρι", λέει Dr. Gohara. "Δεν θα σε συμβούλευα να τρίβεις το δέρμα σου με τη λούφα επειδή είναι σκληρή και μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό φράγμα του δέρματος". Η ίδια συστήνει να χρησιμοποιούμε ένα βαμβακερό σφουγγάρι για μωρά και να το γλιστράμε απαλά στο δέρμα με το ελάχιστο δυνατό τρίψιμο. Η Dr. Johnson λέει πως και το να πλένεσαι χρησιμοποιώντας το χέρι σου είναι επίσης μια χαρά, αν όμως θέλεις να χρησιμοποιείς λούφα ή σφουγγάρι να το αλλάζεις πολύ τακτικά για αν αποφύγεις τη συσσώρευση βακτηρίων.

Δεν ξεπλένεσαι αρκετά καλά

Είναι σημαντικό να σιγουρευτείς ότι έχεις ξεβγάλει εντελώς όλο το σαπούνι και το σαμπουάν, από το σώμα και τα μαλλιά, λέει η Dr. Johnson. Τα υπολείμματα προϊόντων μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικούς ερεθισμούς και φραγμένους πόρους, που μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Πρόλαβε την εμφάνιση ακμής στην πλάτη ξεβγάζοντας τα μαλλιά σου με το κεφάλι γερμένο στο πλάι, ώστε το σαμπουάν και το conditioner να κυλήσουν μακριά από σώμα σου.

Καθυστερείς να απλώσεις ενυδατική

Η καλύτερη στιγμή για να ενυδατώσεις το δέρμα σου είναι αμέσως αφού σκουπιστείς, όταν το δέρμα σου ακόμη νωπό. "Εκμεταλλεύσου το άνοιγμα των πόρων από τη θερμοκρασία του ντους και την υγρασία του μπάνιου και άπλωσε την ενυδατική σου όσο πιο γρήγορα μπορείς", λέει η Dr. Gohara. "Η κρέμα εισχωρεί περισσότερο στο δέρμα σου όταν είναι λίγο νωπό και κλειδώνει την υγρασία". Διάβασε επίσης: 6 συμβουλές για να κερδίσεις χρόνο στο ντους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i