Όπως οι περισσότεροι έφηβοι, έτσι και στη δική σου περίπτωση, τα προβλήματα με την ακμή ξεκίνησαν πιθανότατα στο γυμνάσιο, όταν οι ορμόνες “χτυπάνε κόκκινο”. Μόλις τελείωσε η εφηβεία σου, θεώρησες πως έκλεισες με το κεφάλαιο “ακμή”. Να, όμως, που η ακμή εμφανίστηκε ξανά στο δέρμα σου αρκετά χρόνια μετά τα 20. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς θα αντιμετωπίσεις την ακμή σε αυτή τη φάση της ζωής σου;
Για την ακμή ενηλίκων, εξηγεί και συμβουλεύει ο Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).
Η ακμή δεν είναι αποκλειστικά μια κατάσταση της εφηβείας.
Η ακμή στους ενήλικες είναι πλέον ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Αξίζει να επισημάνουμε πώς το Διεθνές Δερματολογικό Ινστιτούτο (IDI) αναφέρει ότι περίπου το 40% έως 55% των ενηλίκων, ηλικίας από 20 μέχρι 40 χρονών, διαγιγνώσκονται με επίμονη ακμή ήπιας μορφής και λιπαρό δέρμα. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες που είχαν περάσει ακμή κατά την εφηβεία, αλλά και σε ενήλικες που την αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά.
Καθώς μετά τα 20, οι ορμόνες είναι σχετικά υπό έλεγχο, θα αναρωτιέσαι πώς προέρχεται η ακμή στους ενήλικες. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας των 20 και των 30, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στην ενηλικίωση. Μια βασική αιτία εμφάνισης της ακμής είναι ο συνδυασμός γενετικών παραγόντων και ορμονών. Κάποιες διαταραχές στο σώμα λόγω ορμονών, ειδικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να επιδράσουν στη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, οδηγώντας σε εμφάνιση ακμής ή εκδήλωση διαφόρων εξάρσεων. Στις γυναίκες, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι συχνά η αιτία, ενώ στους άνδρες τα υψηλά επίπεδα ευαισθησίας των σμηγματογόνων αδένων στην τεστοστερόνη. Σε οποιαδήποτε ηλικία, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή ενηλίκων. Μετά την ηλικία των 40, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και οι άνδρες μια ανάλογη κατάσταση, που ονομάζεται ανδρόπαυση.
Ωστόσο, οι ορμονικές διαταραχές δεν είναι ο μοναδικός ένοχος για την ακμή ενηλίκων.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να συνδράμουν σε αυτή την κατάσταση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα ακατάλληλα καλλυντικά, καθαριστικά και αντηλιακά που δεν ενδείκνυνται για ακνεϊκό δέρμα και τον λάθος τρόπο καθαρισμού του δέρματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ακμής παίζει και το είδος της θεραπείας που μπορεί να ακολουθεί κάποιος για την αντιμετώπισή της. Αν περιορίζεται σε κάποια θεραπεία στο σπίτι, που του έχει υποδείξει κάποιος από το συγγενικό ή φιλικό του περιβάλλον, τότε το πιο πιθανό είναι να βλέπει την ακμή του να υποτροπιάζει.
Καθώς, όπως είπαμε, η ακμή στους ενήλικες οφείλεται κυρίως σε ορμονικές διαταραχές, για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να γίνει λεπτομερής διάγνωση από ειδικό δερματολόγο. Η διάγνωση περιλαμβάνει δερμοανάλυση, ορμονικό και εργαστηριακό έλεγχο. Με βάση τα αποτελέσματα, ο δερματολόγος θα βρει την πραγματική αιτία που προκαλεί την ακμή και θα προτείνει την ανάλογη θεραπεία. Συνήθως, η ακμή ενηλίκων αντιμετωπίζεται συνδυαστικά με διάφορες μεθόδους, που μπορεί να περιλαμβάνουν χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής. Μία από τις μεθόδους, που θεωρείται από τις πλέον ασφαλείς και αποτελεσματικές, είναι η φωτοθεραπεία, η οποία εφαρμόζεται με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, ακόμη και χωρίς φάρμακα, για όσους δεν πρέπει ή δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Η δράση της χαρακτηρίζεται από σημαντικές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, για την θεραπεία της ακμής μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά ρετινοειδή που αναστέλλουν τον σχηματισμό φαγεσώρων και εξελιγμένα LASER που εξαλείφουν τα βακτήρια στο δέρμα και ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, ελαστίνης και κολλαγόνου.
Καθώς η ακμή ενηλίκων εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με την ροδόχρου ακμή ή με την rosacea-like demodecosis, που είναι τελείως διαφορετικές παθήσεις, πολλές φορές τις μπερδεύουν με αποτέλεσμα να προτείνονται λάθος θεραπευτικές μέθοδοι. Για τον λόγο αυτό, οι ενήλικες με ακμή θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό δερματολόγο που διαθέτει γνώσεις, εμπειρία και φυσικά, τον ανάλογο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.
Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, εξειδικευμένο Δερματολόγο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr