Αποτρίχωση με Laser: Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις σας

Η αποτρίχωση με λέιζερ έχει πλέον κατακτήσει την πρώτη θέση στις επιλογές όσων επιθυμούν μόνιμη αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

female-legs-picture-id476097977

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο, επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE ​και MC Medical Center​

Η αποτρίχωση με λέιζερ έχει πλέον κατακτήσει την πρώτη θέση στις επιλογές όσων επιθυμούν μόνιμη αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Όχι τυχαία, αφού αποτελεί την πιο αποτελεσματική, ασφαλή, ανώδυνη, αλλά και οικονομική μέθοδο.

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι επικίνδυνη γιατί μας εκθέτει σε βλαβερή ακτινοβολία;

Τα συστήματα αποτρίχωσης με λέιζερ που είναι εγκεκριμένα από το FDA δεν εκπέμπουν ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι φωτεινή ενέργεια συγκεκριμένου μήκους κύματος και υψηλής ενέργειας (όπως η ενέργεια του ήλιου ή μια λάμπας φωτός) και είναι αποδεδειγμένα ασφαλής.

Πότε βλέπουμε αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά από την πρώτη συνεδρία. Το πόσο γρήγορα θα γίνουν μόνιμα εξαρτάται από το χρώμα και το πάχος της τρίχας, την περιοχή - στόχο του σώματος, αλλά και το χρώμα της επιδερμίδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από μια συνεδρία αποτρίχωσης με λέιζερ Αλεξανδρίτη οι τρίχες ξαναβγαίνουν μετά από ένα δίμηνο. Μόνιμη απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας επιτυγχάνεται συνήθως μετά από 6 – 8 συνεδρίες.

Δεν έχουν όλα τα ιατρεία το ίδιο λέιζερ. Ποιο είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη laser, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη ριζική αποτρίχωση, αλλά αυτό που κερδίζει σε κάθε σύγκριση είναι το λέιζερ Αλεξανδρίτη, καθώς επιτυγχάνει αλλαγή της υφής της τρίχας και σημαντική μείωση του αριθμού και του πάχους των τριχών μετά από κάθε συνεδρία. Επίσης, εκπέμπει φως με μεγαλύτερο μήκος κύματος, το οποίο διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα και στοχεύει κατευθείαν στη μελανίνη της τρίχας. Με την απορρόφησή του από τον θύλακα και το στέλεχος της τρίχας, αυτά καταστρέφονται. Έτσι, επιτυγχάνεται η ριζική αποτρίχωση. Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι τα λέιζερ Αλεξανδρίτη είναι πιο αποτελεσματικά για την εξάλειψη των λεπτών τριχών, οι οποίες δεν αφαιρούνται επιτυχώς με τους άλλους τύπους λέιζερ.

Πονάει;

Η πλειοψηφία όσων την δοκιμάζουν τη χαρακτηρίζουν εντελώς ανώδυνη μέθοδο. Επίσης, είναι απολύτως ασφαλής, καθώς δεν προκαλεί τραυματισμούς ή εγκαύματα στο δέρμα. Αμέσως μετά από μια συνεδρία αποτρίχωσης με λέιζερ μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα και παρουσιαστεί έντονη ερυθρότητα, ο γιατρός θα σας δώσει κάποια ήπια καταπραϋντική κρέμα ή θα σας συστήσει να κάνετε δροσερές κομπρέσες.

Μπορεί η αποτρίχωση με λέιζερ να γίνει σε κάθε σημείο του σώματος;

Με το λέιζερ Αλεξανδρίτη η αποτρίχωση εκτός από τις κλασσικές περιοχές (μασχάλες, χέρια, πόδια, μπικίνι, μουστάκι, πλάτη, στήθος) μπορεί να γίνει και σε πιο «δύσκολα» σημεία, όπως στα φρύδια και στο μεσόφρυο. Ακόμα ένα πλεονέκτημα της αποτρίχωσης με λέιζερ Αλεξανδρίτη είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα με σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Για το λόγο αυτό οι συνεδρίες για αποτρίχωση δεν απαγορεύονται ούτε το καλοκαίρι.

Είναι αλήθεια ότι η αποτρίχωση με λέιζερ δεν έχει καλά αποτελέσματα στο μουστάκι;

Το άνω χείλος ειδικά, αλλά και το υπόλοιπο πρόσωπο είναι ορμονοεξαρτώμενη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η τριχοφυΐα εξαρτάται από το ορμονικό προφίλ και τις όποιες διαταραχές του ασθενούς και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, η αύξηση του βάρος, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση κτλ. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα η αποτρίχωση στο πρόσωπο και στο άνω χείλος να ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες και να έχει διαφορετική ανταπόκριση από την αποτρίχωση στο σώμα.

Στο πρόσωπο δεν μιλάμε για "οριστική" αποτρίχωση, όπως στο σώμα. Το τελικό καλό αποτέλεσμα είναι ένα πρόσωπο με πιο αραιή και ξανθή τριχοφυΐα και πολύ αραιές χρονικά συνεδρίες (2-3 φορές το χρόνο ) μετά από ένα αρχικό αριθμό συνεδριών σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση η ευκολία της θεραπείας και η ασφάλεια της, την καθιστούν θεραπεία επιλογής για αποτρίχωση στο πρόσωπο. Η ύπαρξη ορμονικών προβλημάτων δεν είναι εμπόδιο για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, απλά απαιτεί περισσότερες συνεδρίες.

Είναι αλήθεια ότι αν κάνω αποτρίχωση με λέιζερ μόνο μια φορά θα βγουν περισσότερες τρίχες σε αυτή την περιοχή;

Η αποτρίχωση με λέιζερ δεν προκαλεί την ανάπτυξη περισσότερων τριχών. Αν αυτό ήταν αλήθεια, όλα τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναζητούν θεραπεία για τριχόπτωση, θα παρατάσσονταν για θεραπείες αποτρίχωσης με λέιζερ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ισχυρή επιστημονική συζήτηση για το εάν οι θεραπείες αποτρίχωσης με “λάθος” υπο-θεραπευτικές ενέργειες laser μπορεί να ενεργοποιήσουν την τριχοφυΐα. Κάθε άτομο έχει τα δικά του μοτίβα ανάπτυξης τριχοφυΐας και το σώμα όλων αλλάζει συνεχώς. Μερικοί άνθρωποι θα χάσουν τις τρίχες του σώματος τους με την πάροδο του χρόνου, και μερικοί θα αναπτύξουν περισσότερες τρίχες σε νέα μέρη, καθώς μεγαλώνουν. Τα λέιζερ μπορούν να καταστρέψουν τα θυλάκια των τριχών, αλλά δεν είναι μαγικά: δεν θα δημιουργήσουν νέα και δεν θα εμποδίσουν την ανάπτυξη νέων θυλακίων που θα προκύψουν από ορμόνες, με την πάροδο του χρόνου.

Οι συνεδρίες πρέπει να γίνονται από γιατρό;

Η χρήση του λέιζερ Αλεξανδρίτη για αποτρίχωση είναι μια ιατρική πράξη. Γι’ αυτό και μπορεί να γίνεται μόνο σε ιατρεία και ιατρικές κλινικές, καθώς απαιτείται ιατρική άδεια δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού, ο οποίος είτε κάνει την εφαρμογή είτε την επιβλέπει.

Είναι τόσο ακριβή μέθοδος όσο ακούω; Πρέπει να είμαι καχύποπτη στις πολύ χαμηλές τιμές για αποτρίχωση με λέιζερ;

Η αποτρίχωση με λέιζερ Αλεξανδρίτη είναι πλέον μια θεραπεία οικονομικά προσιτή, αλλά όχι φθηνή. Στο κόστος των συνεδριών που πληρώνετε πρέπει να υπολογίζετε ότι κάνετε μια μόνιμη θεραπεία για όλη σας τη ζωή και ότι γλυτώνετε από παρενέργειες και ταλαιπωρίες, θυλακίτιδες, ξυραφάκια και ερεθισμούς. Τα μηχανήματα λέιζερ Αλεξανδρίτη είναι εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, που απαιτούν συνεχή συντήρηση για να προσφέρουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι χαμηλές τιμές αφορούν μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας ή χωρίς συντήρηση που είτε δε θα σας προσφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, είτε θα χρειαστείτε τον διπλάσιο αριθμό συνεδριών από όσες με ένα αξιόπιστο λέιζερ για να φθάσετε στο στόχο σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i