CoolSculpting: Mειώνει πραγματικά το λίπος στο σώμα;

Το CoolSculpting είναι μη επεμβατική μέθοδος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, τομές, ή αναισθησία.

Women's legs.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο, επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE ​και MC Medical Center​

Το CoolSculpting ή η πρωτότυπη αυθεντική κρυολιπόλυση είναι μια αισθητική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση συσσωρευμένου τοπικού πάχους από διάφορες περιοχές του σώματος. Όπως και η λιποαναρρόφηση, είναι μία μέθοδος που προσφέρει αποτελέσματα σε περιοχές που η δίαιτα και η γυμναστική δεν τα καταφέρνουν.

Το CoolSculpting είναι μη επεμβατική μέθοδος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, τομές, ή αναισθησία. Όλα αυτά την κάνουν αυτόματα πιο ασφαλή και λιγότερο επικίνδυνη μέθοδο από την λιποαναρρόφηση. Είναι όμως το ίδιο αποτελεσματική όσο η λιποαναρρόφηση; Τι λένε οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Τι είναι το CoolSculpting;

Το CoolSculpting είναι μια επώνυμη μορφή κρυολιπόλυσης, η μοναδική εγκεκριμένη από τον FDA, αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού λίπους. Το CoolSculpting χρησιμοποιεί την ελεγχόμενη ψύξη για να πετύχει τη διάσπαση των λιποκυττάρων, ώστε να μπορέσουν μετά να αποβληθούν φυσιολογικά από τον οργανισμό. Η ψύξη δεν επηρεάζει τους ιστούς τους περιβάλλουν τα λιποκύτταρα και άρα δεν προκαλεί κανενός είδους βλάβη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, στην περιοχή που εφαρμόζεται το CoolSculpting, ο ασθενής αισθάνεται κρύο σε απόλυτα ανεκτό βάθμό και ίσως κάποιο μούδιασμα.

Οι περισσότερες συνεδρίες CoolSculpting διαρκούν από μισή έως μία ώρα ανά περιοχή εφαρμογής. Δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας, καθώς δεν προκαλείται ζημιά στο δέρμα ή σε άλλους ιστούς. Κάποιοι άνθρωποι έχουν περιγράψει ότι μετά από μια συνεδρία CoolSculpting νιώθουν πιάσιμο στην περιοχή, όπως μετά από μια έντονη προπόνηση.

Μία μόνο συνεδρία CoolSculpting αρκεί για να μειώσει κατά 20% το λίπος στην περιοχή που δέχτηκε τη θεραπεία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα γίνονται ορατά σταδιακά και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 2 - 4 μήνες για να οριστικοποιηθούν.

Είναι πραγματικά αποτελεσματικό το CoolSculpting; Τι λένε οι έρευνες;

Το CoolSculpting έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας στη μείωση του σωματικού λίπους, ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο, πολύ σύντομης διάρκειας.

Ωστόσο, δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις. Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την τελική μείωση του λίπους που θα επιτευχθεί. Έτσι, κάποιος που μετά από μια συνεδρία CoolSculpting συνεχίζει να τρώει ανθυγιεινά και να αυξάνει το βάρος του, δε θα δει την ίδια μείωση λίπους με κάποιον που μείωσε ή διατήρησε σταθερά τα κιλά του και άρχισε να γυμνάζεται. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή δεν προσφέρει σύσφιξη στο δέρμα.

Σε μια ανασκόπηση του 2015, στην οποία αναλύθηκαν 19 προηγούμενες μελέτες για την κρυολιπόλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το CoolSculpting επέφερε κατά μέσο όρο μείωση 14,67% έως 28,5% του λίπους σε περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Αντίστοιχες μελέτες για τη μείωση του λίπους με τη χρήση υπερήχων αναφέρουν ότι το ποσοστό μείωσης κατά μέσο όρο είναι 10,3% ως 25,5%.

Οι ερευνητές δεν ανέφεραν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία που να σχετίζονται με τη διαδικασία. Δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του ήπατος ή στα επίπεδα των λιπιδίων, γεγονός που δείχνει ότι το CoolSculpting είναι καθαρά ασφαλής αισθητική διαδικασία.

Μια ακόμα ανασκόπηση μελετών του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aesthetic Surgery Journal και ανέλυσε 16 μελέτες, ανέφερε ότι το CoolSculpting προκαλεί κατά μέσο όρο μείωση λίπους κατά 19,55%.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι το μασάζ στην περιοχή αμέσως μετά τη συνεδρία, μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό μείωσης του λίπους, αλλά και να συντομεύσει την εμφάνιση των τελικού αποτελέσματος κατά 1-2 μήνες.

Παρενέργειες και επιπλοκές του CoolSculpting

Το Coolsculpting είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Στην τελευταία μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω, διαπιστώθηκε ότι στο σύνολο 1.445 ατόμων μόνο 12 από αυτά – ποσοστό μικρότερο του 1% - ανέφεραν κάποιες επιπλοκές. Η πιο συχνή από αυτές ήταν μείωση αίσθησης στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Άλλες επιπλοκές που ανέφεραν αυτοί οι 12 άνθρωποι ήταν: πρήξιμο, μώλωπες, ερυθρότητα του δέρματος και ήπιος εντοπισμένος πόνος.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του CoolSculpting;

Το CoolSculpting δε μειώνει το μέγεθος των λιποκυττάρων, αλλά τα καταστρέφει. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα δεν επιστρέφουν ποτέ. H διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους είναι αυτό που μπορεί να διατηρήσει τα αποτελεσμάτων του CoolSculpting για πάντα.

Γιατί να επιλέξω το CoolSculpting και όχι κάποιο άλλο μηχάνημα κρυολιπόλυσης;

Το CoolSculpting είναι το μοναδικό μηχάνημα στον κόσμο με έγκριση

αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τον FDA για λιποαφαίρεση μέσω

ψύχους, γεγονός που το καθιστά το μοναδικό μηχάνημα που δίνει το

αποτέλεσμα που υπόσχεται με συνοδό ασφάλεια. Δεν υπάρχει κανένα άλλο

μηχάνημα που να έχει έγκριση FDA. Κάντε ενδελεχή έρευνα αγοράς για να

αποφύγετε θεραπείες με μηχανήματα απομιμήσεις, χωρίς ασφάλεια και

αποτελεσματικότητα.

Γιατί η τιμή διαφέρει τόσο πολύ από τις άλλες κρυολιπολύσεις;

Η τιμή διαφοροποιείται γιατί είναι το μοναδικό μηχάνημα που έχει έγκριση

FDA και δίνει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Στις περισσότερες

περιπτώσεις οι διαφημιζόμενες "φθηνές" κρυολιπολύσεις γίνονται με

μηχανήματα αμφίβολης ασφάλειας, άγνωστης προέλευσης και μηδενικού

αποτελέσματος. Στην καλύτερη περίπτωση, θα χέσετε το χρόνο σας και

χρήματα, στην χειρότερη μπορεί το δέρμα σας να υποστεί βλάβη και μόνιμα

σημάδια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i