Τι είναι ο επιχείλιος έρπης και πώς να τον αντιμετωπίσεις τώρα!

Πρησμένα χείλη, φαγούρα και πόνος; Ξέρεις πώς εκδηλώνεται ο επιχείλιος έρπης και πώς να τον αντιμετωπίσεις γρήγορα και ανώδυνα;

lips

Ο επιχείλιος έρπης είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό HSV τύπου 1. Εκδηλώνεται με κοκκινίλες και φυσαλίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα οι οποίες και συνοδεύονται από αίσθημα καύσου, οίδημα και, τις περισσότερες φορές, πόνο. Ακολουθώντας ορισμένες πρακτικές υγιεινής καθώς και τις επιστημονικές συμβουλές, μπορείς να περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται την περίοδο της μόλυνσης, αλλά και να εμποδίσεις την επανεμφάνισή της.

Πώς προκαλείται ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται συνήθως από τον ιό του απλού έρπητα HSV1 και πολύ σπανιότερα από τον ιό HSV2 που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Η μετάδοση του ιού γίνεται από επαφή μολυσμένου δέρματος ή βλεννογόνου, ενώ ο ιός δε ζει παραπάνω από 30 λεπτά εκτός του ανθρώπινου σώματος και είναι ευαίσθητος στο χλώριο. Ο χρόνος επώασης είναι από 3 μέχρι 20 ημέρες και στη συνέχεια ο ιός ζει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και κατά καιρούς μπορεί να αναζωπυρωθεί. Το 85% του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν αντισώματα για τον έρπητα τύπου 1, αλλά μεγάλο μέρος των φορέων είναι ασυμπτωματικοί.

Διάβασε και εδώ τις νέες επιστημονικές εξελίξεις που μιλάνε για εμβόλιο κατά του έρπητα!

Τι να προσέξεις

  • Την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου Αν και πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν όλοι συμπτώματα. Πρόσεξε ιδιαίτερα το κρύο, την κούραση, την έμμηνη ρύση και το στρες που ρίχνουν το ανοσοποιητικό, διευκολύνοντας έτσι την εμφάνιση μόλυνσης.
  • Το φιλί Ο ιός μεταδίδεται μόνο μέσω της επαφής και όχι από μολυσμένα αντικείμενα, αφού ζει ελάχιστα εκτός του σώματος. Απόφυγε, λοιπόν, οποιαδήποτε επαφή με άτομα που έχουν τη λοίμωξη.
  • Το άγγιγμα Είναι πολύ σημαντικό να μην ακουμπάμε τις φυσαλίδες με τα δάχτυλα και να μην τις σπάμε για να μην τις μολύνουμε με μικρόβια, αλλά και να για μη μεταφέρουμε τον ιό σε άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος.

Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις...

Τι μπορείς να κάνεις

  • Ο ιός και οι βλάβες του αυτοθεραπεύονται μέσα σε 5-7 ημέρες και εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν σημάδια ή ουλές. Επειδή είναι μεταδοτικός, είναι καλό να μη φιλάμε στο πρόσωπο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως βρέφη, παιδιά και εγκύους.
  • Πλένε τα αντικείμενα με χλώριο Εάν μοιράζεσαι προσωπικά αντικείμενα με μολυσμένο άτομο, φρόντισε να τα πλένεις με χλώριο, αφού ο ιός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό.
  • Βάλε επιθέματα Για να μειώσεις τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά επιθέματα καθώς και αντιβιοτικές αλοιφές. Οι αντιικές αλοιφές, δεν βοηθούν ουσιαστικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων.
  • Βάλε τέλος στο άγχος Μάθε τεχνικές που περιορίζουν το καθημερινό στρες, ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Η γνώμη της ειδικού

«Ορισμένες φορές συχνά παρατηρούνται υποτροπές του ιού, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής επιβάρυνσης ή κόπωσης, και σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται αντιικά φάρμακα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) για να μειωθούν τα συμπτώματα»,  τονίζει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. «Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού καθώς και η σταθερή ψυχολογική κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες για να αποφύγεις την επανεμφάνιση του επιχείλιου έρπητα», καταλήγει.

Διάβασε και εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον έρπη των γεννητικών οργάνων!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i