Μηχανήματα για αδυνάτισμα: Είναι ασφαλή; Θα σε βοηθήσουν; Ποιο είναι το κόστος;

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα μηχανήματα για αδυνάτισμα και τι υπόσχονται οι κατασκευαστές τους. Θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις;

sexy-in-lingerie-picture-id465389767 Credit:PeopleImages

Όταν μιλάμε για αδυνάτισμα, σύσφιγξη ή για κυτταρίτιδα, αναπόφευκτα κάποια στιγμή έρχονται στην κουβέντα και τα μηχανήματα για αδυνάτισμα. Πώς λέμε «συν Αθηνά και χείρα κίνει»; Ε, εμείς κουνάμε το χέρι μας κάνοντας γυμναστική και προσέχοντας τη διατροφή μας, αλλά και λίγη βοήθεια από την Αθηνά (βλ. τεχνολογία στο αδυνάτισμα) δε βλάπτει! Έτσι, αναζητήσαμε πληροφορίες για τις τεχνολογίες πίσω από τα πιο δημοφιλή μηχανήματα αδυνατίσματος στην αγορά για να σε διευκολύνουμε, αν αποφασίσεις να κάνεις την τεχνολογία σύμμαχο στην προσπάθειά σου για ένα πιο υγιές και όμορφο σώμα χωρίς νυστέρι, ενέσεις και άλλες παρεμβάσεις.

Cavitation (Σπηλαίωση)

Τι είναι: Χρησιμοποιώντας κύματα υπερήχου χαμηλής συχνότητας, δημιουργούνται μικροφυσαλίδες αέρα μέσα στα λιποκύτταρα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του φαινομένου της σπηλαίωσης, αυτά «σκάνε» διασπώντας την κυτταρική μεμβράνη. Το λίπος υγροποιείται και περνά στο λεμφικό σύστημα, απ’ όπου αποβάλλεται φυσικά.

Τι υπόσχεται: Στοχευμένη λιπόλυση, τοπικό αδυνάτισμα και μείωση των λιποκυττάρων, καθώς και ελάττωση της κυτταρίτιδας. Συχνά η μέθοδος Cavitation συνδυάζεται με την εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων για καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να γίνει με διαδοχικές συνεδρίες ή με μηχανήματα που συνδυάζουν και τις δύο τεχνολογίες.

Πότε θα δεις αποτέλεσμα; Από την πρώτη συνεδρία μπορεί να παρατηρήσεις διαφορά, αλλά για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα απαιτούνται 10-15 θεραπείες.

LPG Endermologie

Τι είναι: Πρόκειται για πατενταρισμένη μέθοδο, όπου το όνομα της τεχνολογίας και του μηχανήματος είναι ταυτόσημα. Το σύστημα αποτελείται από δύο κυλίνδρους οι οποίοι ελέγχονται μέσω υπολογιστή και κάνουν έντονο «μασάζ» με κινήσεις συμπίεσης και αναρρόφησης στα στοχευμένα σημεία. Η τεχνολογία αυτή διεγείρει την κυκλοφορία της λέμφου και ενεργοποιεί τη λιπόλυση διασπώντας και απελευθερώνοντας τα λιπαρά οξέα. Θεωρείται μια μορφή «θεραπείας» για την κυτταρίτιδα. Επιπλέον, διεγείρει τους ινοβλάστες ώστε να αναζωογονηθεί η παραγωγή του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα τοπική σύσφιγξη. Η τεχνολογία Endermologie συνδυάζεται με άλλες μεθόδους, όπως το Cavitation, με χρήση μηχανήματος HIFU (Εστιασμένος Υπέρηχος Υψηλής Έντασης), που επίσης εστιάζουν στην εξάλειψη του λίπους.

Τι υπόσχεται: Σύσφιγξη, μείωση της κυτταρίτιδας, λιποδιάλυση και τοπικό αδυνάτισμα.

Πότε θα δεις αποτέλεσμα: Μετά τις 3-4 συνεδρίες θα δεις διαφορά στο σώμα σου, στα σημεία όπου συνήθως εναποτίθεται λίπος. Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας χρειάζονται κατά μέσο όρο 12 συνεδρίες.

Ηλεκτροδιέγερση ή ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Τι είναι: Για την εφαρμογή της μεθόδου τοποθετούνται στα επιλεγμένα σημεία του σώματος τα ειδικά ηλεκτρόδια στην έκφυση και την κατά- φυση των μυών που στοχεύουν. Μέσα από αυτά διοχετεύονται ηλεκτρικά ερεθίσματα στους επιλεγμένους μυς προκαλώντας μια ακούσια σύσπαση που μιμείται τη σύσπαση που προκαλείται όταν γυμνάζεις το συγκεκριμένο μυ. Η ένταση του ηλεκτρικού ερεθίσματος ελέγχεται από το χειριστή του μηχανήματος και αυξάνεται όσο προχωρούν οι συνεδρίες.

Τι υπόσχεται: Καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση των μυών, σύσφιγξη και καταπολέμηση του τοπικού πάχος. Επίσης, ορισμένα μηχανήματα συνδυάζουν εφαρμογή λεμφικού μασάζ, που μειώνει την κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Πότε θα δεις αποτέλεσμα: Μετά τις πρώτες συνεδρίες θα αρχίσεις να βλέπεις διαφορά. Ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός σου, μπορεί να χρειαστείς 12-15 συνεδρίες.

Ακουστικά κύματα – λιπόλυση

Τι είναι: Τα ακουστικά κύματα εφαρμόζονται στην ιατρική για τη διάλυση της πέτρας στα νεφρά και σε θεραπείες διαταραχών των μυών και των τενόντων. Η μέθοδος χρησιμοποιεί τα κρουστικά κύματα τα οποία καταστρέφουν το υποδόριο λίπος, προκαλώντας λιπόλυση και απόπτωση των λιποκυττάρων στο λεμφικό σύστημα. Ως μέθοδος συνδυάζεται καλά με την κρυολιπόλυση ενισχύοντας τα αποτελέσματά της.

Τι υπόσχεται: Μείωση του τοπικού λίπους, βελτίωση του περιγράμματος και σύσφιγξη του δέρματος. Τα ακουστικά κύματα βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και καταπολεμούν την κυτταρίτιδα.

Πότε θα δεις αποτέλεσμα: Μετά τις πρώτες συνεδρίες θα αρχίσεις να βλέπεις διαφορά. Ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός σου, μπορεί να χρειαστείς από 6 έως 12 συνεδρίες.

Ιοντοφόρεση

Τι είναι: Πρόκειται για μέθοδο που επιτρέπει τη μεταφορά συστατικών στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος με τη βοήθεια συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν χρησιμοποιούνται λιποτροπικές ουσίες με τη μέθοδο αυτή, διασπάται η κυτταρική μεμβράνη των λιποκυττάρων και το περιεχόμενό τους διοχετεύεται στο λεμφικό σύστημα.

Τι υπόσχεται: Καταπολέμηση του τοπικού λίπους, βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και της «όψης φλοιού του πορτοκαλιού», ενίσχυση της σφριγηλότητας του δέρματος με βιταμίνες.

*Είναι ασφαλή τα μηχανήματα αδυνατίσματος;

Οι τεχνικές προδιαγραφές τους βασίζονται σε επιστημονικές μεθόδους και για να βγει στην αγορά ένα μηχάνημα με κάποιον ισχυρισμό (claim) χρειάζεται να διαθέτει άδεια από φαρμακευτικό οργανισμό. Τα περισσότερα έχουν άδεια είτε από τον FDA, τον αμερικανικό Oργανισμό Tροφίμων και Φαρμάκων, είτε από τον ΕΜΑ, τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό. Προτού ξεκινήσεις κάποια θεραπεία, συζήτησε με την υπεύθυνη και μη διστάσεις να ρωτήσεις για την πιστοποίηση του μηχανήματος που χρησιμοποιείται. Μια άλλη παράμετρος ασφαλείας είναι η λήψη του ιστορικού σου. Σε κάποιες θεραπείες υπάρχουν περιορισμοί: Στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι απαγορευτικά για να προχωρήσεις σε κάποια θεραπεία αδυνατίσματος με μηχάνημα, ενώ άνθρωποι με βηματοδότη απαγορεύεται να κάνουν κάποιες θεραπείες.

*Το κόστος των θεραπειών αδυνατίσματος

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά κάποιο πακέτο θεραπειών και διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των συνεδριών, αλλά και με τον τρόπο πληρωμής (με δόσεις σε πιστωτική κάρτα ή με μετρητά). Προτού βάλεις δόσεις στην πιστωτική σου, συζήτησε αν υπάρχει η δυνατότητα να διακόψεις τις θεραπείες και να μην πληρώσεις όλο το ποσό, αν για κάποιο λόγο αλλάξεις γνώμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i