Τι χρειάζεται να ξέρω πριν τη ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική μπορεί να διορθώσει και προβλήματα αναπνοής πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η απλή επέμβαση διαφράγματος.

studio-shot-of-young-beautiful-woman-picture-id1035978318 Credit:CoffeeAndMilk

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργό ΩΡΛ, Diplomat πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής προσώπου, διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός Nοσοκομείου Μητέρα (www.faceanatomy.gr).

H ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που αλλάζει το σχήμα της μύτης. Η μοντέρνα ρινοπλαστική όμως μπορεί να διορθώσει και προβλήματα αναπνοής πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η απλή επέμβαση διαφράγματος. Ο σκοπός της επέμβασης είναι ο χειρουργός να πλησιάσει με επιτυχία τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα του ασθενούς, μειώνοντας ή αυξάνοντας το μέγεθος της μύτης, αφαιρώντας καμπούρες και εξογκώματα και διορθώνοντας τις λοξές γραμμές της μύτης, όταν υπάρχουν.

Οι τεχνικές

1. Η ανοιχτή: Πολλοί χειρουργοί προτιμούν την ανοιχτή ρινοπλαστική, ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα αλλά και πρόσβαση στο εσωτερικό της μύτης. Η τομή γίνεται στη στυλίδα, δηλαδή στο δέρμα ανάμεσα στα ρουθούνια, και στη συνέχεια κλείνεται με τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αόρατη. Προτιμάται στα διορθωτικά και επανορθωτικά περιστατικά.

2. Η κλειστή ρινοπλαστική: Χρησιμοποιείται για πιο εύκολα περιστατικά με καλή διαμόρφωση ακρορρινίου. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές και οι διορθώσεις είναι μικρές.

3. Η ημικλειστή ρινοπλαστική τύπου Delivery: Χρησιμοποιείται όταν χρειαζόμαστε αλλαγές στο ακρορρίνιο, όχι όμως εκτεταμένες. Οι κάτω πλάγιοι χόνδροι σύρονται έξω από τα ρουθούνια, ώστε να στενέψουν και να συρραφούν μεταξύ τους, ενώ το δέρμα της στυλίδας παραμένει ανέπαφο.

Η ανάρρωση είναι σύντομη, ενώ ταμπόν και γάζες δεν είναι απαραίτητα στις παραπάνω τεχνικές.

Είναι απαραίτητο το κάταγμα στην επέμβαση;

Όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά περίπου στα μισά περιστατικά ωφελούν τα πλάγια κατάγματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτά προκαλούνται για να στενέψει μια πλατιά ράχη αφού αφαιρεθεί η καμπούρα ή για να διορθωθεί η λοξή μύτη. Αποτελούν μέρος της ρουτίνας και επουλώνονται σε λίγες εβδομάδες. Το οποιοδήποτε κάταγμα στη μύτη δεν είναι επώδυνο, αφού σταθεροποιείται άμεσα.

Τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα φαίνεται άμεσα μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οπότε μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του. Οι αποκολλήσεις των ιστών γίνονται με λεπτότατα εργαλεία, οι συρραφές με εξαιρετικά λεπτά οφθαλμολογικά νήματα, επομένως η ανάρρωση είναι γρήγορη και ανώδυνη. Η μοντέρνα ρινοπλαστική εξασφαλίζει όλες τις αλλαγές στις κλίσεις και τις γωνίες της μύτης με μοσχεύματα χόνδρου από το ρινικό διάφραγμα. Έτσι, επιτυγχάνουμε σταθερά αποτελέσματα με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η ενίσχυση των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων ελευθερώνει την αναπνοή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i