Ονειροκρίτης: Πέφτεις από ψηλά, είσαι γυμνή, σε κυνηγάνε... Τι σημαίνουν τα 8 πιο συχνά όνειρα σύμφωνα με τον ψυχολόγο;

Ο ψυχολόγος Dr. William Braun αποκωδικοποιεί κάποια από τα πιο συνηθισμένα όνειρα που βλέπουμε.

ypnos-oneira-oneirokritis

1 Το όνειρο: Στέκεσαι στην άκρη του γκρεμού και ξαφνικά πέφτεις στην απεραντοσύνη.

Ονειροκρίτης: «Τα όνειρα με πτώσεις μπορεί να σημαίνουν πως νιώθεις ότι έχεις χάσει τον έλεγχο ή είσαι συναισθηματικά κατακλυσμένη. Μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι νιώθεις πως δεν σε στηρίζουν και ανασφάλεια» λέει ο Braun. Αν νιώθεις ότι πέφτεις επειδή χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, ή σε μια παραλλαγή αυτής της φάσης, μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά. «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Παρότι μπορεί να υπάρχει μια γενική ερμηνεία της πτώσης, είναι πιο σημαντικές οι λεπτομέρειες του ονείρου. Για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, η πτώση μπορεί να σημαίνει αναμνήσεις ενός καταστροφικού γεγονότος. Άλλος μπορεί να νιώθει ότι «διώχνεται από τον Παράδεισο». Με δυο λόγια, ακόμη κι αν ένα όνειρο ακούγεται παρόμοιο, σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες είναι διαφορετικές».

kalos-ypnos

2 Το όνειρο: Έχεις χάσει τη φωνή σου και δεν μπορείς να τηλεφωνήσεις ή να φωνάξεις για βοήθεια.

Ονειροκρίτης: «Αυτό μπορεί να μην είναι απλά ένα όνειρο αλλά το αποτέλεσμα της υπνικής παράλυσης» εξηγεί ο Braun. «Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (Γρήγορη κίνηση ματιών), του κύκλου του ύπνου όπου βλέπουμε όνειρα, το σώμα μας βιώνει ατονία REM, μια φυσική παράλυση. Σωματικά παραλύουμε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ύπνου για να εμποδίσουμε το σώμα μας να δράσει/κινηθεί ενώ ονειρευόμαστε. Οι άνθρωποι που βιώνουν υπνική παράλυση συνήθως ξυπνάνε πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος REM. Το διάστημα ανάμεσα στον ύπνο και το ξύπνημα μπορεί να εκληφθεί ως όνειρο. Μπορεί επίσης να το βιώσει κανείς αυτό και ξύπνιος, σαν να είναι ανίκανος να κινηθεί, να μιλήσει και σε κάποιες περιπτώσεις να αναπνεύσει».

3 Το όνειρο: Είσαι γυμνή, δημόσια.

Ονειροκρίτης: «Αυτά τα όνειρα συνοδεύονται συνήθως από αίσθηση αμηχανίας και ντροπής» λέει ο Braun. «Μπορεί επίσης να σχετίζονται με το ότι νιώθεις ευάλωτη και εκτεθειμένη». Αν όμως είσαι γυμνή και δεν ντρέπεσαι καθόλου, θα μπορούσε να είναι το εντελώς αντίθετο. «Ίσως αυτό το πρόσωπο θέλει να το δουν, να το αναγνωρίσουν, να το θαυμάσουν».

4 Το όνειρο: Πέφτουν ξαφνικά τα δόντια σου.

Ονειροκρίτης: Είσαι αγχώδης άνθρωπος; Θα μπορούσε να πρόκειται για καταπιεσμένο άγχος που εμφανίζεται με τη μορφή ονείρου. «Μπορεί να μας απασχολεί η ικανότητά μας, η δύναμη, η επάρκειά μας να "δαγκώσουμε τον κόσμο"» λέει ο Braun. Αυτό το συνηθισμένο όνειρο μπορεί επίσης να συνδέεται με περιόδους αλλαγής και μετάβασης.

Κι άλλα συνηθισμένα όνειρα μαζί με την ερμηνεία τους στη σελίδα 2.

5 Το όνειρο: Σε κυνηγάνε.

Ονειροκρίτης: Όλα εξαρτώνται από το ποιος σε κυνηγάει. «Συχνά οι άνθρωποι βλέπουν ότι τους κυνηγάει ένα τέρας. Το τέρας μπορεί να είναι η εκδήλωση μιας αδιακρισίας, ενός εθισμού ή ενός χρέους» εξηγεί ο ειδικός. Αν βλέπεις το δυσάρεστο όνειρο (ή εφιάλτη) ότι σε κυνηγάει κάποιος που γνωρίζεις, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. «Οι συσχετισμοί σχετικά με το πρόσωπο που σε κυνηγάει πρέπει να είναι συνήθως πιο διορατικοί απ’ το να εστιάσεις στο συγκεκριμένο πρόσωπο» επισημαίνει ο Braun. «Έχε υπόψη σου, οι άνθρωποι στα όνειρα μπορεί να είναι υποκατάστατα άλλων ανθρώπων ή ακόμη και υποκατάστατα πτυχών του εαυτού μας».

6 Το όνειρο: Ονειρεύτηκες κάτι που έγινε μέσα στη μέρα σου ή το μέρος όπου έχεις αποκοιμηθεί.

Ονειροκρίτης: «Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του "υπολείμματος της ημέρας"» εξηγεί ο Braun. «Συνήθως, αυτό που συμβαίνει τη μέρα πριν το όνειρο χρησιμοποιείται μέσα στα όνειρά μας» λέει. Συχνά τα όνειρά μας δομούνται από τις σκέψεις και όσα έχουμε δει μέσα στη μέρα.

kalos-ypnos (1)

7 Το όνειρο: Βρίσκεσαι σε μια θέση ισχύος: είσαι CEO, Πρόεδρος, Βασιλιάς ή θρησκευτικός ηγέτης.

Ονειροκρίτης: «Επιφανειακά, όταν ονειρεύεσαι ότι είσαι σε μια θέση ισχύος ακούγεται κάτι πομπώδες» λέει ο Braun. «Ωστόσο, μπορούμε να ισχυριστούμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που ονειρεύονται ότι βρίσκονται σε μια τέτοια θέση συνήθως δεν έχουν στην πραγματικότητα παρόμοια δύναμη. Έτσι το όνειρο μετατρέπει τον αδύναμο άνθρωπο, στον κόσμο του ονείρου, στο αντίθετο. Αυτό που φαίνεται σαν κομπασμός είναι στην πραγματικότητα ανταποδοτικό. Το όνειρο αντισταθμίζει (ή συγκαλύπτει) τα συναισθήματα της αδυναμίας».

8 Το όνειρο: Είσαι σε ένα απίθανα εκλεπτυσμένο δείπνο ή μαζί με ένα νεκρό μέλος της οικογένειας ή σε άλλα απίθανα (θετικά) σενάρια.

Ονειροκρίτης: Αυτού του είδους τα όνειρα, μαζί με άλλα όνειρα εξεζητημένης κομψότητας μπορεί να αντιπροσωπεύουν την ανάγκη να συμπληρώσεις την πραγματικότητα με φαντασία. «Όταν ονειρεύεσαι ένα επίσημο δείπνο είναι μια προσπάθεια να ικανοποιήσεις την πείνα σου επειδή δεν έχεις φάει αρκετά», εξηγεί ο Braun. «Όταν ονειρεύεσαι έναν νεκρό αγαπημένο σου είναι ένας τρόπος να τον φέρεις πίσω στη ζωή» συμπληρώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i