4 πράγματα που μπορείς να κάνεις με την όσφρηση (ούτε που τα φανταζόσουν!)

Όσφρηση: Μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις και πόσο επηρέαζει την αγάπη, την υγεία και την επιβίωσή μας.

beautiful-girl-with-berries-picture-id1010119852

Το ανθρώπινο είδος έχει πολύ ακριβή όσφρηση και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που συλλέγουμε μέσω της μύτης όλη την ώρα. Ακόμη κι όταν δε μυρίζεις κάτι περίεργο, η μύτη σου ξέρει πολλά – ειδικά για τους ανθρώπους γύρω σου. Δες τέσσερα απροσδόκητα ταλέντα αυτής της συχνά παραμελημένης αίσθησης.

1. Βρίσκει το ταίρι σου

«Εάν σε μια γυναίκα δεν αρέσει το πώς μυρίζει ένας άνδρας, αυτό είναι ένα ενστικτώδες εμπόδιο στη μεταξύ τους οικειότητα» επισημαίνει η Rachel Herz, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας του Scent of Desire: Discovering Our Enigmatic Sense of Smell. «Και οι άνδρες καταλαβαίνουν την οσμή της γυναίκας», σημειώνει, «αλλά είναι πιο πιθανό να επηρεάζονται από την εμφάνισή της παρά από τη μυρωδιά της». Η βιοχημεία, που σχετίζεται με την οσμή, μπορεί να αποτελεί μέρος της σεξουαλικής χημείας – ένα στοιχείο του γιατί κάποιοι άνθρωποι ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους. Επίσης όταν μια γυναίκα βρίσκει συναρπαστική τη φυσική οσμή ενός άνδρα, αυτό είναι ένδειξη από τον εγκέφαλό της ότι το ανοσοποιητικό τους είναι συμβατό – ένα ιδανικό μείγμα συμπληρωματικών και ποικίλων ανοσιών που μεγιστοποιούν την αντίσταση των απογόνων τους απέναντι στις ασθένειες.

2. Εντοπίζει την ηλικία και την ασθένεια

Η τελευταία έρευνα του Johan Lundstrom στο Center Chemical Senses Monell δείχνει ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τη μυρωδιά των γηρατειών και της ασθένειας. Μυρίζουμε με ένα χημικό που σχετίζεται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να υπερδραστηριοποιείται στους αρρώστους και τους ανθρώπους άνω των 75.

3. Μυρίζει φόβο και στρες

Εάν πάρουμε δείγματα ιδρώτα από δύο ανθρώπους, έναν που έτρεχε και έναν που έδινε μια ομιλία, μόνο το δεύτερο δείγμα θα μυρίζει φόβο. «Αν και δεν μπορούμε πάντα να εντοπίσουμε την οσμή ενός αγχωμένου ατόμου, μπορεί να μας κάνει πιο προσεκτικούς και επιφυλακτικούς» τονίζει ο ειδικός.

Η σωματική οσμή μπορεί να είναι ένα στοιχείο για το μυστήριο σχετικά με το ότι κάποιοι άνθρωποι «κολλάνε» τέλεια μεταξύ τους.

4. Αναγνωρίζει τους συγγενείς

Η οσμή των αδελφών, του πατέρα και ακόμη και των κοντινών φίλων αναγνωρίζονται, αλλά η μυρωδιά της μητέρας ήταν αυτή που εντοπίζεις με σχεδόν 90% ακρίβεια. Οι μητέρες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν την οσμή των βιολογικών παιδιών τους αλλά όχι των θετών παιδιών τους, ενώ τα αδέλφια –αλλά όχι τα ετεροθαλή– μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια ο ένας την οσμή του άλλου. Γιατί; Σε αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχει διαπιστωθεί ότι η οσμή του καθενός μας φέρει ένα μοναδικό οσφρητικό «αποτύπωμα» που περιέχει χημικές πληροφορίες για κάποια από τα γονίδιά μας. Η γνώση του ποιος είναι συγγενής –και ποιος όχι– μας βοηθά στο να εντοπίζουμε το γένος μας και αποκλείει την ερωτική σχέση μεταξύ στενών συγγενών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i