Πώς να φτιάξω τη ζωή μου; 6 τρόποι να ορίσουμε τη ζωή μας τώρα

Αν δεν ορίσουμε τη ζωή μας, μπορεί να προσπαθήσει να το κάνει κάποιος άλλος.

relaxed-woman-resting-breathing-fresh-air-at-home-on-sofa-picture-id994243660

Πώς να φτιάξω τη ζωή μου; Αν δεν παίρνεις εσύ την ευθύνη για τον εαυτό σου, ενδέχεται να επιτρέπεις στους άλλους να επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές σου. Ουσιαστικά, τους δίνεις την άδεια να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής σου.

Πώς να φτιάξω τη ζωή μου; Αυτοί είναι οι 6 τρόποι για να έχουμε τον έλεγχο της δικής μας ζωής:

Πάρε ξανά τα ηνία στα χέρια σου

Για να προχωρήσεις µπροστά, αναγνώρισε τι σου έχει συµβεί – πώς έφτασες εκεί και τι χρειάζεται να κάνεις διαφορετικά απ’ ό,τι έκανες µέχρι τώρα.

  • Είναι σηµαντικό να αναγνωρίσεις, να παραδεχτείς και να αποδεχτείς ότι ήσουν κι εσύ υπεύθυνη για την πορεία σου µέχρι σήµερα.
  • Στρέψε την προσοχή σου στις δικές σου ανάγκες και στους στόχους σου.
  • Δώσε προτεραιότητα στο τι είναι πιο σηµαντικό για σένα, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι ή πώς νιώθουν γι’ αυτό.

Πώς να φτιάξω τη ζωή μου; Δηµιούργησε χώρο ανάµεσα στον εαυτό σου και στις σχέσεις σου

Είναι δύσκολο να είσαι συναισθηµατικά συνδεδεµένη µε κάποιον και ταυτόχρονα να διατηρείς µια απόσταση, όµως η δηµιουργία ενός «φυσικού χώρου» ανάµεσα στον εαυτό σου και στους άλλους επιτρέπει αρκετή προσωπική έκφραση, ενώ ελαχιστοποιεί τη συναισθηµατική και ψυχολογική εµπλοκή.

Αναγνώρισε και παραδέξου την αξία σου

Όλες έχουµε συγκεκριµένες ικανότητες, ταλέντα και δεξιότητες, όµως χρειαζόµαστε επιβεβαίωση. Όταν κάποιος στον οποίο στηρίζεσαι αρνείται να παραδεχτεί τις θετικές σου ιδιότητες και ικανότητες, αυτό µπορεί να υπονοµεύσει την αυτοεκτίµηση και την αυτοπεποίθησή σου. Πέρα από χειριστική, αυτή η αρνητική συµπεριφορά σκοπεύει συχνά να κρατήσει έναν άνθρωπο εξαρτηµένο.

Πώς να φτιάξω τη ζωή μου; Δώσε σηµασία στα σηµάδια

Πρόσεχε τους ανθρώπους που δεν έχουν το χρόνο ή την τάση να δουλεύουν τη σχέση που έχουν µαζί σου – ή ακόµη και µε τον εαυτό τους. Να είσαι επιφυλακτική προς εκείνους που σε κάνουν να νιώθεις ανεπαρκής, ή «λιγότερη από», ή που σε ρίχνουν. Βάλε σ’ εκείνους και στον εαυτό σου ένα όριο.

Περιόρισε τη σχέση σου µ’ εκείνους που επιµένουν να ζεις στη σκιά τους αντί να λάµπεις από µόνη σου

Δεν είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσεις, καθώς προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή σου γύρω από τη δική τους και το πρόγραµµά τους. Ως συνέπεια, µην αναλαµβάνεις τίποτε που εξυπηρετεί το καλό κάποιου άλλου όταν εσύ θα πληρώσεις το κόστος.

Μην προσπαθείς να αλλάξεις τους ανθρώπους

Παρότι το να «αλλάξεις» τους άλλους µπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, συνήθως δε λειτουργεί, επειδή από την οπτική γωνία των άλλων δεν υπάρχει τίποτε που να χρειάζεται να αλλάξει – δεν έχουν κανένα πρόβληµα,  εσύ είσαι το πρόβληµα. Αναπόφευκτα, δε θα θέλουν να αποδεχτούν πως έχεις αλλάξει και θα προσπαθήσουν να σε πείσουν να επιστρέψεις στην προηγούµενη κατάσταση. Μην το κάνεις.

Διάβασε επίσης: Πώς θα αλλάξω τη ζωή μου; Δες αν έχεις σθένος και πώς θα βρεις τη δύναμη μέσα σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i