Παθολογική ζήλια στη σχέση: Πώς να διαχειριστείς έναν πολύ ζηλιάρη σύντροφο;

Τα βήματα για να ελέγξεις και να αντιμετωπίσεις την αδικαιολόγητη ζήλια.

Παθολογική ζήλια στη σχέση iStock

H ζήλια είναι ένα αρκετά πολύπλοκο συναίσθημα. Το άτομο που ζηλεύει, φοβάται την εγκατάλειψη, τον εξευτελισμό, την έλλειψη της κυριαρχίας και την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Επίσης, βιώνει έντονα συναισθήματα θυμού, ανασφάλειας, μειονεξίας, αηδίας και νιώθει αβοήθητο.

Θυμάσαι την τελευταία φορά που ζήλεψες; Πώς είχες νιώσει; Οργή; Μίσος; Εξευτελισμό; Αδικία; Όταν τα συναισθήματα αυτά δεν είναι συχνά, η ζήλια, δεν μπορεί να βλάψει και κάποιοι μου αναφέρουν ότι μπορεί να βοηθήσει την οποιαδήποτε σχέση. Όταν όμως βιώνεται συχνά, μόνο κακό μπορεί να κάνει.

Ίσως, από την άλλη, είσαι στην πλευρά εκείνης που έρχεται αντιμέτωπη με τη ζήλια τους συντρόφου της. Πώς νιώθεις όταν σου συμβαίνει; Νιώθεις θυμό, καταπίεση, αδικία, απορία, μήπως κολακεία;

Τα βήματα για να ελέγξεις την αδικαιολόγητη ζήλια

1. Συνειδητοποίησε την κατάσταση

Όταν καταλάβεις ότι χρειάζεται να ανακτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου, αποδεχτείς την κατάσταση και πάρεις την απόφαση για αλλαγή, θα έχεις κάνεις το πρώτο και σημαντικότερο βήμα.

2. Σταμάτησε τα σενάρια

Η ζήλια συνδέεται με τα σενάρια που φαντάζεσαι και σε οδηγούν στο φόβο. Συνειδητοποίησε ότι είναι σενάρια και όχι η πραγματικότητα

3. Πίστεψε στον εαυτό σου

Για να ελέγξεις τη ζήλια, χρειάζεται να ανακτήσεις τις προσωπικές σου δυνάμεις. Πίστεψε ότι μπορείς να πάρεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου.

4. Δες θετικά τον εαυτό σου

Η ζήλια συνδέεται με συναισθήματα κατωτερότητας και μειονεξίας. Ξεκίνα να πιστεύεις σε αυτό που είσαι. Εστίασε στα θετικά σου. Σκέψου τι είναι αυτό που πραγματικά σου δίνει το αίσθημα της κατωτερότητάς. Που βασίζεται;

5. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Όταν δημιουργείς το σενάριο και η οργή και η ζήλια σε κυριεύουν, απομονώσου για λίγο νοητικά. Θυμήσου ότι όλο αυτό είναι σενάριο και όχι η πραγματικότητα.

6. Μήπως βλέπεις δυσλειτουργικά τη σχέση;

Αν σκέφτεται "τον χρειάζομαι για να είμαι χαρούμενη", "χωρίς εκείνον δεν αξίζω" τότε θα νιώθεις άγχος και αγωνία κάθε φορά που θα φαντάζεσαι το σενάριο. Όταν ο σύντροφός σου είναι απόλυτα ταυτισμένος με την ευτυχία σου, τότε η συμπεριφορά του εύκολα θα πυροδοτεί τη ζήλεια σου.

Τι γίνεται όταν είσαι εσύ ο αποδέκτης της υπέρμετρης αδικαιολόγητης ζήλειας του συντρόφου σου;

Αρχικά χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις τη συμπεριφορά του. Είναι κάτι που ξεκίνησε πρόσφατα; Είναι κάτι που συμβαίνει σε περιόδους άγχους του; Ξεσπάει έτσι γιατί κάτι άλλο τον ενοχλεί; Νιώθει ανασφάλεια ξαφνικά γιατί άλλαξε κάτι στη συμπεριφορά σου; Από την άλλη αναρωτήσου εάν και οι προηγούμενοι σύντροφοί σου είχαν αντίστοιχα συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι κάτι που εσύ εμπνέεις σε εκείνους ή ίσως επιλέγεις άτομα που νιώθουν ανασφάλεια.

O καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την ζήλια είναι ο εξής:

1. Μείνε ψύχραιμη.

Μην ενδίδεις και προσπάθησε να μην μπαίνεις στη διαδικασία εξηγήσεων από τη στιγμή που κατανοείς ότι κατηγορείσαι για κάτι που δεν ισχύει.

2. Επιβεβαίωσέ τον για τα συναισθήματά σου

Μίλησε του για τα συναισθήματά σου για εκείνον και για το τι σημαίνει για εσένα η σχέση σας

3. Δώσε του χρόνο

Όταν έχει κρίσεις ζήλιας, δώσε του χρόνο να ηρεμήσει.

4. Συζήτησε για το τι τον ενοχλεί

Προσπάθησε να καταλάβεις ποιες συμπεριφορές πυροδοτούν τη ζήλια του. αν μπορείς να τις ελέγξεις χωρίς να καταπιεστείς, προσπάθησε το.

5. Πρότεινέ του την επίσκεψη σε ειδικό

Η βοήθεια ειδικού θα βοηθήσει και εκείνον να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του. Αλλά και εσένα να διαχειριστείς την κατάσταση.

Πηγή: missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i