Gaslighting: Μια ύπουλη μορφή χειραγώγησης

Κάθε σχέση είναι μοναδική και ξεχωριστή, όμως κάθε σχέση που έχει κακοποιητικό χαρακτήρα έχει πάντα κάποια κοινά. Έτσι συμβαίνει και με το gaslighting, γνωστό και ως "ύπουλη μάστιγα", που κάνει το άτομο που το βιώνει να αμφισβητεί τον εαυτό του.

Gaslighting iStock

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανη, BSc ψυχολόγο, ΜSc.

Αν δεν μπορείς να προσδιορίσεις τι είναι αυτό ακριβώς που σε ενοχλεί στη σχέση σου, δυσκολεύεσαι να προσδιορίσεις τα συναισθήματά σου, ο σύντροφός σου αμφισβητεί συνεχώς το πώς αισθάνεσαι A ή διαψεύδει γεγονότα που έχουν συμβεί, ενώ σου ζητά συνεχώς να του δείχνεις την αγάπη σου, ίσως ήρθε η ώρα που θα πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Μήπως είσαι θύμα gaslighting και δεν το γνωρίζεις;

Τι είναι το Gaslighting;

Είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης που συμβαίνει σε καταχρηστικές σχέσεις. Είναι ένας ύπουλος και μερικές φορές συγκεκαλυμμένος τύπος συναισθηματικής κακοποίησης, όπου ο θύτης κάνει το θύμα να αμφισβητεί την πραγματικότητα και τη λογική του με στόχο να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και επιρροή στη σχέση.

Οι τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό τον τύπο χειραγώγησης για να ασκήσουν εξουσία σε φίλους, μέλη της οικογένειας, συναδέλφους και στον σύντροφό τους. Σε μια συντροφική σχέση, όμως, δημιουργεί μεγαλύτερη ένταση στο άτομο, καθώς αμφισβητεί ολοκληρωτικά την αξία του. Συνήθως είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές με στόχο να κερδίσουν την προσοχή και να επιβεβαιωθούν.

Πώς θα καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου σου το ασκεί;

▶ Αμφισβητείς τα συναισθήματα που βιώνεις και αποφεύγεις να έρχεσαι σε επαφή με αυτά, θεωρώντας ότι είναι υπερβολικά προς τον σύντροφό σου.

▶ Έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου.

▶ Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς ή δεν πρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματα που βιώνεις προς τον σύντροφό σου, καθώς πιστεύεις πως δε θα υπάρξει κατανόηση ή θα σε θεωρήσει παράλογη.

▶ Σου ζητάει συνεχώς να κάνεις πράξεις που να αποδεικνύουν την αγάπη σου προς εκείνον.

▶ Αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις πλέον.

▶ Αισθάνεσαι συνεχώς απομονωμένη, ότι δε σε καταλαβαίνουν και χωρίς ελπίδα να αλλάξει αυτό που βιώνεις.

▶ Έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους σου ή την οικογένειά σου και δεν τους επικοινωνείς αυτά που συμβαίνουν.

▶ Απολογείσαι για πράγματα που έχεις κάνει, ακόμα και αν γνωρίζεις ότι δεν έχεις κάνει κάτι λάθος.

▶ Αισθάνεσαι πολλές φορές ότι όλα τα κάνεις λάθος και είναι έντονες οι ενοχές σου.

▶ Συχνά αμφισβητείς την ικανότητά σου να θυμάσαι λεπτομέρειες από γεγονότα του παρελθόντος.

▶ Δεν αισθάνεσαι πλέον ο εαυτός σου και το άγχος είναι πιο έντονο.

▶ Σκέφτεσαι ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να απαντήσεις κάθε φορά στον σύντροφό σου για να τον πείσεις ή για να μη δημιουργηθεί σύγκρουση. 

Tips για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου ενάντια στο gaslighting

▶ Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου και μην τα καταπιέζεις. Εστιάζοντας στις σκέψεις και τις αντιδράσεις των άλλων, δεν έρχεσαι σε επαφή με τα δικά σου συναισθήματα, με αποτέλεσμα να χάνεις τον εαυτό σου.

▶ Μείνε συνδεδεμένη με τους φίλους, την οικογένεια και άλλα υποστηρικτικά δίκτυα. Θα σε βοηθήσει να εκφράζεσαι και μένεις αυθεντική σε σχέση με τις πραγματικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Τόλμησε να εκφράζεις την άποψή σου σε σημαντικά πρόσωπα της ζωής σου.

▶ Σκέψου πώς η συμπεριφορά του συντρόφου σου επιδρά πάνω σου και πώς αισθάνεσαι σε σχέση με αυτό.

▶ Κάνε σύμμαχό σου ένα χαρτί και ένα στυλό. Ξεκίνα να καταγράφεις σκέψεις της ημέρας ή γεγονότα που συμβαίνουν. Θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις την αυτοπεποίθησή σου και να μένεις συνδεδεμένη με τον εαυτό σου, διατηρώντας την αντικειμενικότητα.

▶ Μην απολογείσαι συνεχώς αν ο σύντροφός σου σε ωθεί να συμφωνείς μαζί του. Μείνε στην άποψή σου.

▶ Το σημαντικότερο όλων είναι να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και να επαναπροσδιορίσεις την αυτοεκτίμησή σου.

▶ Μη συγχωρείς συμπεριφορές του συντρόφου σου που σε βλάπτουν ψυχικά και επικοινώνησε το πώς αισθάνεσαι όταν σε πληγώνει με τη συμπεριφορά ή με τις λέξεις.

▶ Θέσε τα όριά σου και εμπιστεύσου αυτό που βιώνεις. Εάν δεν αισθάνεσαι ασφάλεια, άκου τον εαυτό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i