Πώς να επανασυνδεθείς με μία παλιά φίλη

Σύμφωνα με μία έρευνα, άτομα μετά την ηλικία των 25 τείνουν να χάνουν επαφή με τους άλλους.

φιλία iStock

Είναι πιθανό μετά την περίοδο της καραντίνας και του social distancing να χάθηκες με ορισμένους φίλους σου, που άλλοτε περνούσατε πολύ χρόνο μαζί. Και εκτός της πανδημίας που έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές μας, δεν είναι παράξενο εξαιτίας του απαιτητικού σου προγράμματος και της σύγχρονης ζωής να μην κράτησες επαφή με κάποια άτομα από το παρελθόν. Άλλωστε, όπως έδειξε μία έρευνα από το 2016, οι άνθρωποι μετά την ηλικία των 25 τείνουν να χάσουν επαφή με άλλα άτομα. Ωστόσο αν έχεις την ανάγκη να επανασυνδεθείς με μία παλιά σου φίλη, γιατί σου λείπει και θες πάλι να είναι στη ζωή σου, πώς θα αποφύγεις την άβολη συζήτηση και τα συναισθήματα που έρχονται με αυτή;

Αρχικά, οφείλεις να γνωρίζεις τα οφέλη που θα σου προσφέρει μία τέτοια κίνηση, καθώς όπως υπογραμμίζει η κλινική ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Yeshiva στη Νέα Υόρκη, Sabrina Romanoff, η επανασύνδεση με μία παλιά φίλη, θα σε φέρει σε επαφή με τον παλιό σου εαυτό και με το παρελθόν σου, που ίσως είχες καταπιέσεις. Ειδικότερα, θα σου δώσει μία νέα οπτική των πραγμάτων, συγκρίνοντάς το παρελθόν με τη νέα κατάσταση, ενώ η χαρούμενη αυτή αναδρομή, θα σε βοηθήσει να χτίσεις μια κοινότητα με βαθύτερα συναισθήματα.

Φυσικά, δεν σημαίνει πως ο / η φίλος/η που έχεις καιρό να δεις θα έχει την ίδια διάθεση να μιλήσετε, καθώς όπως επισημαίνει η γιατρός Romanoff, το πώς "χωρίσατε" ίσως άφησε μία πικρή γεύση στα χείλη του. Για παράδειγμα, συμβαίνει συχνά όταν οι φιλίες χάνονται και οι άνθρωποι απομακρύνονται, αρκετά άτομα να το παίρνουν αρνητικά και προσωπικά, θεωρώντας πως το άλλο άτομο επέλεξε να μη θέλει να μείνει σε επαφή γιατί δεν του άρεσε και επιθυμούσε να απομακρυνθεί. Αυτό σημαίνει πως η φίλη σου μπορεί να σου έχει κρατήσει κακία, πράγμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις, αν πράγματι σε ενδιαφέρει να επανασυνδεθείς με το άτομο αυτό.

Επιπλέον, μέσα από τη συζήτηση μπορεί να καταλάβεις πως πλέον είστε σε άλλες φάσεις, έχοντας χάσει αρκετά γεγονότα ο ένας από τη ζωή του άλλου. Μην ξεχνάς πως οι άνθρωποι αλλάζουν, με αποτέλεσμα η φίλη σου να μη θυμίζει καθόλου το πώς την ήξερες εσύ στο παρελθόν. Αυτό πάλι μπορεί να φέρει αμηχανία ανάμεσά σας γιατί ίσως δεν θα ξέρεις τι να πεις και πώς να προσεγγίσεις τον συνομιλητή σου.

Πώς λοιπόν μπορείς να αποφύγεις την άβολη κατάσταση και να προσπαθήσεις να προλάβεις την αμηχανία; Σε πρώτη φάση, αν νιώθεις πολύ άβολα να πάρεις τηλέφωνο, μπορείς να στείλεις καλύτερα ένα μήνυμα ή να επικοινωνήσεις μέσω social media. Σχολίασε την πρόσφατη φωτογραφία του/της ή κάτι που ανέβασε πριν λίγο, για να ξεκινήσεις τη συζήτηση, αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Romanoff. Από την άλλη, αν νιώθεις πως δεν ξέρεις τι να πεις, μπορείς να ανατρέξεις στις κοινές σας μνήμες και να ξεκινήσεις μία συζήτηση με αφορμή κάτι που είχατε ζήσει μαζί. Αυτό θα σας γυρίσει πίσω στον χρόνο και τη στιγμή που ήσασταν πιο κοντά, δίνοντας σου πάσα για να κάνεις την ερώτηση, τι κάνεις αυτή την περίοδο. Παράλληλα, μπορείς επίσης να εκφράσεις τα ειλικρινή συναισθήματά σου, δείχνοντας την αγάπη σου και τη στοργή σου για το άτομο αυτό. Όσο για τη συζήτησή σας, προσπάθησε να δείξεις ενδιαφέρον, κάνοντας ερωτήσεις και μαθαίνοντας ταυτόχρονα περισσότερα πράγματα για το πόσο έχει αλλάξει ο φίλος σου. 

Αν πάλι καταλήξετε στον λόγο που απομακρυνθήκατε, μη διστάσεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, όμως προσπάθησε να ξεκινήσεις τη συζήτηση με τα ωραία που περάσατε και τα κοινά που είχατε. 

Στο τέλος, μην ξεχάσεις να κάνεις μελλοντικά σχέδια, κανονίζοντας μία συνάντηση και δείχνοντας στον συνομιλητή σου πως πράγματι έχεις σκοπό να προσπαθήσεις για να επανασυνδεθείτε. Γιατί αν το άτομο αυτό αξίζει τη "δοκιμασία", οφείλεις να περάσεις το αμήχανο τεστ, ώστε να τον/την έχεις ξανά στη ζωή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i