Τα οφέλη του small talk: Πώς μια συζήτηση "για τον καιρό" φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ψιλοκουβέντα έχει τεράστια επίδραση στη γνώση της προσωπικότητας κάποιου.

small talk pexels

Φαντάσου την παρακάτω σκηνή: Πηγαίνεις να βγάλεις το μεσημεριανό σου από το ψυγείο στη δουλειά και βλέπεις τον συνάδελφό σου να στέκεται δίπλα στο νεροχύτη. Χαμογελάς, σχολιάζεις τον καιρό, ίσως λες κάτι για το πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος, ρωτάς πώς ήταν το Σαββατοκύριακο του, στο οποίο σου απαντά "Καλό, ευχαριστώ και το δικό σου;" Φεύγεις χωρίς να ξέρεις κυριολεκτικά τίποτα άλλο γι’ αυτούς. Ή μήπως όχι;

Ενώ η πεζή κουβέντα έχει κακή φήμη επειδή είναι επιφανειακή και συχνά άβολη, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να σου πει περισσότερα για ένα άτομο από ό,τι νομίζεις. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσαν ότι η σύντομη, φαινομενικά ασήμαντη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων έχει μεγάλη και σημαντική επίδραση στην κατανόηση της προσωπικότητας του άλλου.

Στη μελέτη τους, 338 συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ προσωπικότητας και ένα τεστ IQ προτού συνδυαστούν με άλλο άτομο και είτε τους είπαν να μην επικοινωνούν είτε να μιλήσουν μέσω ψηφιακών chat boxes. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε εργασίες ως ομάδα. Αυτές ήταν εργασίες placebo, που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα ήταν άσχετο. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με πτυχές της προσωπικότητας του παρτενέρ τους.

Διαπίστωσαν ότι όσοι κουβέντιαζαν πριν από τους εργασίες αυτές μπορούσαν καλύτερα να προβλέψουν το IQ και την προσωπικότητα του παρτενέρ τους. "Είναι δύσκολο να μην συμπεράνουμε ότι η κουβέντα έχει μία σαφής επίδραση στη συμπεριφορά και στις απολαβές. Με άλλα λόγια, η κουβέντα έχει σημασία", γράφουν οι ερευνητές.

Δείτε περισσότερα στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i